Skocz do zawartości

tomeczekg

Members
  • Zawartość

    45
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez tomeczekg

  1. tomeczekg

    Omega 3.0 256KM

    Co jakiś czas się pojawiają ogłoszenia z omegami policyjnymi. Czy taka policyjna nie powinna mieć śladów po montażu dodatkowego wyposażenia np. anten, radia, porysowany dach od koguta i takie tam pierdoły. Chcesz wiedzieć ile mocy to hamownia, u mnie kosztuje 100 zł i wszystko staje się jasne. Tak poza tematem mój kolega od którego mam omegę kupił właśnie Megane III 2.0 Turbo, ten silnik co RS. Jedzie do Warszawy robić mu 300KM, tylko intercooler musi dać nowy tuningowy za 3000zł który tak schładza że powietrze wpadające do silnika ma 30 stopni. W tym silniku wszystko zostaje, tylko elektroniką się zmienia moc, jeden z najlepszych silników i nawet gazownia w nim chodzi, pośredni wtrysk. Fabryka w nim zwiększa moce co parę lat i teraz nowe RS mają koło 300 KM i kosztują koło 160000 zł a kilka lat do tyłu kosztowały koło 100000 zł. Jako ciekawostka chciał Leona Cupre. Pojechali nim do serwisu na sprawdzenie, auto na gwarancji. Okazało się że ma wadę którą mają wszystkie te silniki bez wyjątku, serwisant mówi że on już nie wyjedzie stąd bo gwarancja przepada. Chodzi o termostat, po serwisach stoją nowe Leony już po 3 miesiące i nie ma nigdzie tych termostatów a ich cena nie pamiętam coś 1500 czy 2500. Ale jak to w Polsce właściciel dał do łapy co trzeba i wyjechali z serwisu, ktoś inny się uszczęśliwi nowym nabytkiem
  2. tomeczekg

    ciągnie w lewo jak szalone

    Koła muszą być takie same, to ma ogromne znaczenie. Nawet jak jedna opona jakiś czas jeździła na nie ustawionej zbieżności to po zrobieniu zawieszenia i ustawieniu dalej często ściąga, trzeba dać opony na tył wtedy, miałem tak 2 razy
  3. tomeczekg

    Automatyczna skrzynia biegów sie psuje?

    Przekręciłem selektorem w prawo i jest prawie dobrze ale jeszcze miga dioda któraś delikatnie dotykając drążek, teraz muszę wydłużyć ten pręt troszkę co idzie do wajchy
  4. tomeczekg

    Klimatyzacja Omega problemy i możliwości naprawy

    Jak koledzy te oringi dobieracie? Kupiłem trochę na sztuki w sklepie ale nie za bardzo pasowały, założyłem trochę nowych trochę starych, w nowym osuszaczu i skraplaczu inne szły jak oryginał, ciekawe co będzie po nabiciu. Jaką metodą najlepiej wykryć nieszczelności?
  5. tomeczekg

    Klimatyzacja - servis działanie obsługa

    Czy nic się nie dzieje kiedy jeździmy bez czynnika, pusto mam po remoncie silnika. W innym aucie mam osobny pasek do sprężarki to zrzuciłem i spokojna głowa
  6. tomeczekg

    Plus po stacyjce po zapaleniu 3.2 v6

    Ktoś pisał że w Omegach jest fabryczna kostka do świateł dziennych skandynawskich, mieści się ona z prawej strony przy nogach pasażera. Wystarczy kupić same lampy i podłączyć
  7. tomeczekg

    Automatyczna skrzynia biegów sie psuje?

    Aha, mam taki biały do zamków ale nie zastosowałem bo myślałem że inny biały trzeba. Dziwne to trochę u mnie że jak się zagrzeje diody nie świecą, pogmyram tam i się zobaczy
  8. tomeczekg

    Automatyczna skrzynia biegów sie psuje?

    Temat na czasie to może mi ktoś pomoże. Jak auto się zagrzeje tak 10km to nie świecą się kropeczki przy lewarku P, R, N, ale D już swieci. No i gaśnie mi gdy włączam R lub D. Selektor czyściłem ale nie miałem smaru i złożyłem na kontaktach S60 i 61. Jaki ogólnie ten biały smar kupić?
  9. tomeczekg

    e30 do driftów

    Tym 2.0 to se można wieśniackie piski opon robić. Do prawdziwej zabawy musi być minimum 200KM i odelżony maksymalnie, szpera 100% i hydrauliczny ręczny. Np takie coś najtaniej https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-bmw-e30-335i-gruz-do-driftu-drift-ID6zxEKc.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8 Nie ma lepszego auta do driftu bez większych modyfikacji jak E30, ma idealny rozkład mas, jest lekkie. Moim marzeniem jest kupno takiego bez papierów, opłat tylko na lawete i tor, zacząłem od zrobienia B+E. Są podobno pojezdzawki gdzie OC nie wymagane
  10. tomeczekg

    Historia i Caravan Pogrzebowy Broya

    Zazdroszcze Ci że masz z kim działać, mój ojciec jest bardzo negatywnie nastawiony do moich zainteresowań, dla niego samochód ma mało palić i się nie psuć, nic w nim nie robić oleju nie zmieniać i co ja robie komentuje że wyrzucam pieniądze. Też mam chęci kupić jakąś Omegę za 2-3 tysie 3.0, najlepiej Z147 kombi z dobrymi drzwiami i z ważną butlą gazową ale ciężko tyle kryteriów spełnić. Kupiłem w tym roku jedną dla silnika i ochota jest na następną.
  11. tomeczekg

    Historia i Caravan Pogrzebowy Broya

    A to i handlujesz trochę, jest jeszcze popyt na omegi? Z jakim silnikiem szukają? A ten gaz to używkę wsadzałeś? (Mi znajomy odmówił załatwienia ale przez telefon, osobiście muszę go przycisnąć w takim razie)
  12. tomeczekg

    Historia i Caravan Pogrzebowy Broya

    Szacun, i tyle Omeg w rodzinie i na podwórku, fajnie i jeszcze Ci pomagają. (Mi najbliżsi karzą pozbyć się parcha, muszę walczyć) Widać opłaca się kupować uszkodzone, ale ta od Niemca to niezle pokiereszowana, nie sądził bym że to jeszcze pojeździ. Gaz jak wbiłeś w dowód przy samodzielnym montazu?
  13. tomeczekg

    Czujnik położenia przepustnicy TPS

    Ty chyba nie miałeś dokładnie tego problemu tylko po prostu przełożyłeś przepustnice jeśli dobrze rozumiem, tak też można ale wolałem 3 kable przylutować bo przepustnice mam czyszczoną i nowe uszczelki. To musi działać bo Ecu z wszystkich 3.0 są takie same i wiązki takie same, tylko parę wtyczek innych i ten nieszczęsny TPS inny bo w drugą stronę się przepustnica kręci. Mam 2 ECU jeden 95r drugi 2000 i wszystko tak samo działa. Automat mi działa dobrze tylko przy wciśnietym do połowy gazie, wtedy tak czy inaczej TPS pokazuje koło 3Volt i jedzie normalnie. Chyba że jest jakiś haczyk, może coś się przestawia w programie, może ktoś wie?
  14. Witam Mam wiązkę od krótkiego dolotu a założony długi i trzeba było zamienić kabelki przy czujniku położenia przepustnicy. Popełniłem przy tym błąd i chyba zepsułem pierwszy czujnik. Zapoznałem się ze schematami i podłączyłem drugi czujnik od borówki, takie same objawy pokazuje odwrotnie no to zamieniłem pin 2 z 3 jak jest w jakiejś poradzie i całkiem źle pokazuje. No to kupiłem trzeci czujnik i już podłączyłem tak jak wszystkie schematy i filmiki youtube, no pewny byłem że dobrze a tu zonk, pokazuje odwrotnie, czyli jak tamte tj bez gazu 4.8V a pełny gaz 0,6V. Instalacja jest sprawna bo jak podłączam pod kostkę ten czujnik od krótkiego dolotu (przejściówke robie) pokazuje idealnie. Co to jest do cholery????????????? P.S. Piny są od dołu numerowane 1 , 2 , 3. U mnie 1- masa, 2- 5V po zapłonie, 3 sygnał do ecu. Jeśli czujnik nie podłączony w pinie 3 jest 5.4V ale tak pewnie musi być skoro czujnik krótkiego dolotu działa. Dodatkowo podłączając zasilacz telefonu 5V do pinu 1, 2 czujników nowszych w 3 pinie pokazuje odwrotnie a kiedy to zrobie w czujniku od krótkiego dolotu pokazuje w 3 pinie jak trzeba. Wszystko wskazuje na to, że mam dużego pecha i zepsułem pierwszy czujnik a kupiłem 2 zepsute czujniki, nie zauważyłem tego bo błedu nie pokazuje (napięcia ciągle w zakresie) i rozebrałem pół samochodu szukając przyczyny złej zmiany biegów przez automat.
  15. tomeczekg

    BALBINA

    Mam swoją 6 lat i nigdy nie miałem problemu z wysokością świateł przednich na przeglądach aż ostatnio się jakiś doczepił i nie chciał puścić, próbował ustawiać ale za nic nie szło. Te światła to mi bardzo oślepiają innych ale czemu inni diagności mówili dobrze a jeden zobaczył, maszyna ta sama akurat. Tak samo byłem rok temu 27 letnim passatem, gość mówi Panie zawieszenia nie ma, luzy i luzy. Pojechałem w tym roku i zawieszenie OK (oczywiście nic nie robione)
  16. tomeczekg

    ciekawe aukcje i rarytasy :)

    https://www.olx.pl/oferta/kanapa-sofa-meble-samochodowe-gadzet-do-salonu-club-bar-opel-omega-CID619-IDeOoYN.html#e15d0fb209 Ciekawe, ale co jak się lubi kombi..
  17. tomeczekg

    Parametry ASB

    Dzięki spróbuje jeszcze na tych kobyłkach. Ale podpiąłem komputer i wziąłem do kanału, ruszałem selektorem to nie da się dobrze ustawić żeby z programem się zgadzało, tylko gorzej się robiło aż diody przy drążku wariowały. Dziś odkryłem, że czujnik położenia przepustnicy jednak pokazuje odwrotnie, czyli przepustnica zamknięta pokazuje napięcie blisko 5V i spada po dodaniu gazu. Ciekawe, bo poprzedni czujnik też tak pokazywał i kupiłem drugi. Podpiąłem dziś sprawny z krótkiego dolotu (zamieniłem odpowiednio 2 kable) i pokazuje jak trzeba. Zamówiłem kolejny TPS i mam nadzieję, że przez niego te problemy. Tylko nie potrzebnie pół auta rozebrałem i długimi godzinami sprawdzałem kabelkologie, schematy to już mi się śnią. Odnośnie TPS zmylił mnie sposób jego sprawdzania z autodaty, że miedzy pinami 2 i 3 się mierzy napięcie, teraz mi wychodzi że trzeba mierzyć między masą(1 pin) a 3 pinem. A ten drugi pewnie uszkodziłem bo przez chwile miałem zamienione prądowe piny 2 z 3, po tym zabiegu oba czujniki pokazują odwrotnie.
  18. Dziś zobaczyłem, że ten schemat kompa asb który jest dostępny na forach dotyczy starszych typów, ja mam nowszy komp sporo mniejszy GS 820, oprogramowanie HX, specyfikacja CK, Piny nie pasują. Odkryłem też, że prąd ze stacyjki nie dochodzi do Pinu 2 złącza okrągłego X4 i dalej do Pinu E selektora. Ale jak prąd do stacyjki podam z osobnego akumulatora to ten prąd dochodzi do samego selektora. Nie wiem o co chodzi, jutro podam bezpośrednio prąd do selektora. A w OpelScannerze w danych rzeczywistych mam tak: Napięcie systemu 0,0 V Pozycja selektora P ok, drążek na R pokazuje N, na N pokazuje R, pozostałe ok, swiatełka Ok Aktualny bieg pokazuje napis błąd
  19. tomeczekg

    Omega B 3.2

    Fajowo że kolejna V-ka też w mojej okolicy, ja coprawda na TOP-ie jestem ale mieszkam już w TSA pod samym Sandomierzem i koło domu mam nową jak ja mówię expresówke, gdzie na starej tragicznej nawierzchni Oma osiągała 230, aż 2 korby na raz uje.ało. Kiedyś ścigałem się z kolesiami z Audi ponad 200 było i Insignia TSA45PR zawróciła za nami, ja oczywiście ich wziąłem no problem (Audi) i na szczęście później skręciłem na posesje, ich pewnie dorwali. A za parę lat ta sama Insygnia mi zabrała prawo za jazdy w Renault Kangoo 1.2 zawrotne 107km/h goniłem -
  20. Odłączam chyba za każdym razem, pewnie mi się zdarzyło zapomnieć, ale zawsze robie prscreen do worda, kasuje błędy i od nowa włączam samochód. Robie tak z doskoku jak mam czas i np. ostatnio skasowałem te błędy skrzyni, zmieniłem selektor i pojechałem na jazdę próbną na wieś, od razu było to samo więc wróciłem ale nie odczytałem już błędów bo żona wzywała do dziecka. ABS się nie zaswiecił. No i na dniach działam dalej, może za szybko pisze nowe posty ale zależy mi wreszcie temat zakończyć.
  21. No i mam jeszcze kilka innych niespodzianek w skrzyni: P1844 Różnica Obudowa przekładni zmiany biegów Blokada zwrotnego wyłącznika zwarcie do akumulatora P1835 Obudowa przekładni zmiany biegów blokada dyferencjału elektrozawór zwarcie do masy P1743 Zaworu elektromagnetycznego sprzęgła przemiennika momentu obrotowego wadliwego P0560 Napięcie systemowe – Złe działanie Wiązka przewodów , Złe kontaktowanie , Bateria , Alternator No i ten z tematu P0705 i P0706 Pomóźcie kto może bo tylko ciągle zaśmiecam forum a problem może być drobny. Do maja chcę zrobić bo na zlot bym chciał pojechać pierwszy raz
  22. Ale u mnie po podmianie na inny sprawny selektor jest tak samo. Tak co parę dni się dobieram do tego samochodu żeby za bardzo nerwów nie zszargać. W schematy się ostatnio gapiłem ze 3 godziny, będę sprawdzał przejścia. 4 piny Kostki selektora idą do złącza X4 (które to?) a potem do S118-wyłącznik ASB na 8 Pin(które to?) Te same 4 piny wchodzą też do kompa skrzyni. Może wiązka mi gdzieś przegniła bo woda stała pod dywanikami.
  23. Hejka No jaśniej i gdzieś wyczytałem że ktoś miał też błąd P0706 automatic transmission range sensor circuit range/perfo (zakres obwodu czujnika zakresu wydajność) P705 automatic transmission range sensor circuit malfunction (awaria obwodu czujnika zakresu), to selektor wyczyścił i ok. U mnie zamieniłem na drugi selektor i to samo, kontrolki ok ale w programie mi zamienia pozycje selektora, wskakuje błąd w okienku pozycji. I nie wiem jakie prądy powinny być we wtyce od selektora. U mnie w pinie tym grubszym u góry po lewej jest masa, a w tym cienkim na dole po lewej 12V. Szukam teraz dokładnej rozpiski bezpieczników bo na schematach jest podane gdzie prądy mają być i może u mnie brakuje, bo po co ten drugi gruby pin jak nie od 12V
  24. Na czym polega czyszczenie selektora? Bo też mam ten błąd, diody dobrze pokazują ale w OpelScannerze źle pokazuje biegi i jazda jest koszmarem.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z naszej strony akceptujesz regulamin Regulamin oraz Warunki użytkowania. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania.