Skocz do zawartości

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

III Urodziny Klubu Omega ELITE (KLIK!)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

advanced6x

Czy to regulator napięcia?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Zacznę od początku. Po zakupie omegi wiosna od początku wszystkie kontrolki, deska oraz oświetlenie zewnętrzne delikatnie się żarzyly. Bylo to widac szczegolnie w nocy. Ladowanie bylo ok i teraz tez jest. Aku wymieniony na nowy. Elektryk stwierdzil ze to regulator napiecia ale mozna jezdzic. Od wczoraj gdy temp spadly zauwazylem przy zmianie biegow mignie czasem kontrolka akumulatora oraz check.  Tylko na pół sek przy zmianie biegu. Oświetlenie dalej żarzy. Ładowanie ok. Czy można tak jeździć? Czy to faktycznie regulator? Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

III Urodziny Klubu Omega ELITE (KLIK!)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Może być regulator, bez podmiany się nie dowiesz, ew cały alternator do roboty, może się szczotki tylko kończą...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A może podesłać ktoś link do kodów błędów omega 96 2.5td ? Chodzi mi o sprawdzenie "drucikiem "

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może być regulator, mostek Graetza, przewody albo rzeczone szczotki. Ewentualnie zegary mogą mieć zwarcie, ale wątpię.  

Dobre ładowanie, czyli jakie napięcie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobione. Poszły szczoty i regulator.  Teraz cacy. Tylko jeszcze jedna rzecz. Przy zmianie biegów podczas jazdy dalej mignie przez ułamek sekundy check. Błędów żadnych nie ma. Od czego to może być?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak zamrygał to błąd musi być. A to jest błąd 64 pompa paliwa, a bardziej nastawnik pompy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy to pewne że pompa? Dodam że dzieje się tak tylko przy niższych temperaturach 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi jeździ, trzeba obserwować ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie. Wszystko było ok do dziś. Autko odpalalo jak ta lala. Po zgaszeniu i próbie odpalenia po 5 min zero reakcji rozrusznika. Kontrolki nie przygasaja przy próbie odpalenia. Kilka metrów z popychu i pali. Gasze i znów to samo. Tak jakby prąd nie dochodził do rozrusznika... nie slychac tez zadnego cykniecia w rozruszniku. Cisza. gdzie szukać przyczyny bo może to jakaś blachostka. Proszę o pomoc. 

Edytowane przez advanced6x

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A próbowałeś stuknac czyms w rozrusznik? 

Jak nie pomoże to sprawdź czy dochodzi napięcie na bendiks. Jak dochodzi to znaczy że się rozrusznik zepsuł 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, że jak już kilka razy odpali z "pychu" to potem odpala normalnie jakiś czas, zależy, może to być 5, 10 a nawet 15 odpalen w ciągu dnia. Przychodzi moment i nagle klapa. Moze ma to zwiazek z ta migajaca kontrolka chceck przy zmianie biegu, szczególnie z 1 na 2 i z 2 na 3... 

Edytowane przez advanced6x

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zresztą kluska o 9 jedzie na stację diagnostyczną i mechanicy się tym zajmą... Po operacji napisze co było... o ile zrobią... kumpel mi mówił że może też się zawiesza jakas różowa kostka pod bezpiecznikami (związek ze stacyjka)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I problem. Kluska po odstawieniu na stację zapalala cały czas bez problemu i mechanicy nie wiedzieli za co się wziąść więc ją odebrałem. Pali normalnie. Co jest to nie wiem. Teraz trochę strach bo codziennie jeżdżę w długie trasy.. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To co pisałeś wcześniej o stacyjce, może być prawdą. Brat miał podobny problem z Astrą, raz zapaliła, a raz nie.

Fajnie, że tak podeszli do tematu, bo mogli Ci zrobić od razu remont rozrusznika, a gdyby to było coś innego, to byłby zonk i zostałbyś gdzieś stać. Potem by powiedzieli, żę i tak był do remontu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie no na stacja jest znajomego taty więc by nie oszukali hehe. Nk nie wiem. Dziś pali jak od strzała. Zobaczymy jutro.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 7.10.2018 o 07:48, danio napisał:

Jak zamrygał to błąd musi być. A to jest błąd 64 pompa paliwa, a bardziej nastawnik pompy

Czy da się coś z tym zrobić samemu? Bo przy zmianie biegów mryga check cały czas i czuć delikatne szarpniecia(przy zmianie biegu i dodaniu gazu podczas jazdy). Szczególnie z 2 na 3 i z 3 na 4

Edytowane przez advanced6x

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A na dłuższej trasie, jak motor juz dobrze rozgrzany też miga. Czy tylko na początku jak jest zimny?

Jeśli czyszczenie nastawnika nie pomoże to wymiana na sprawny. 

Jakie masz spalanie chwilowe na postoju/ biegu jałowym bez żadnych pożeraczy prądu. Oczywiście silnik dobrze rozgrzany.

Na ciepłym dobrze pali?

Edytowane przez danio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pali dobrze na zimnym i na gorącym. Check mryga cały czas czy to zimny silnik czy rozgrzany. Spalanie nie wiem bo poszukuję mida:( jak to ustrojstwo wyczyścić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z naszej strony akceptujesz regulamin Regulamin oraz Warunki użytkowania. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania.