Jump to content

NCDC 2015 brak dźwięku

Sonix93

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum, mam problem z radiem SIEMENS NCDC 2015, kupiłem cały zestaw do swojej omegi wyświetlacz+radio+moduł telefonu. Radio pochodziło dzień czasu i teraz jest brak dźwięku i przy stacjach radiowych pokazuje 0 kHZ. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc z tym radiem, lub podpowiedzieć jak można naprawić ?? Dodam że mam drugie stare radio NCDC 2015, które prawdopodobnie się spaliło, czy wystarczy przerzucić pamięć eeprom ze starego radia (24LC16??) i będzie wszystko śmigało, oraz obejdzie się bez programowania ?? Lub jest ktoś na forum kto podejmie się naprawy ?

W nowym wysypala się prawdopodobnie pamięć (wspomniany eeprom) możesz spróbować podmienić ze starego a jak nie to jest gościu z Częstochowy co zajmuje się naprawą tych radii. Na allegro go spotkasz :)

A jak coś to mam numer do niego. Koszt około 100 u niego

Pewnie odpinałeś klemę i zaiskrzyło...dlatego masz ten problem. Ja dwa razy wysyłałem do tego Pana. Zawsze przed dłubaniem przy odłączniu zasilania polecam wyciągać bezpiecznik od radia. Nie wystarczy przerzucić pamięci tylko wlutować nową(czystą pamięć). Ja też chciałem sam dłubać tylko że jak się później okazuje po drodze może coś jeszcze innego wyjść np pokrętło czasem robi zwarcie itp. Ja bym radził dla własnego spokoju - wyślij swoje radio. Jak byś chciał dowiedzieć się co stało się ze starym radiem to też mu podeślij a nóż widelec może na części się przyda.

Ps.

A dlaczego wymieniałeś kpl radio z LCD skoro tylko radio padło ? Każde radio ma swój pass code i po wymianie pamięci można je na nowo zalogować do auta np za pomocą op-coma.

Pewnie odpinałeś klemę i zaiskrzyło...dlatego masz ten problem. Ja dwa razy wysyłałem do tego Pana. Zawsze przed dłubaniem przy odłączniu zasilania polecam  wyciągać bezpiecznik od radia. Nie wystarczy przerzucić pamięci tylko wlutować nową(czystą pamięć). Ja też chciałem sam dłubać tylko że jak się później okazuje po drodze może coś jeszcze innego wyjść np pokrętło czasem robi zwarcie itp. Ja bym radził dla własnego spokoju -  wyślij swoje radio. Jak byś chciał dowiedzieć się co stało się ze starym radiem to też mu podeślij a nóż widelec może na części się przyda.

Ps.

A dlaczego wymieniałeś kpl radio z LCD skoro tylko radio padło ? Każde radio ma swój pass code i po wymianie pamięci można je na nowo zalogować do auta np za pomocą op-coma.

Mógłbym prosić na priv, jakieś namiary na tego Pana co naprawia ??

Moje stare radio, padło, kupiłem samo radio NCDC 2015 z Vectry C, ogólnie nie działał mi wyświetlacz wyskakiwało "Display safe", ale to akurat było normalne bo nie bawiłem się w żadne logowania itd, z tym że nie wiem dlaczego ale jakość dźwięku w porównaniu ze starym radiem była odczuwalnie kiepska. Udało mi się upolować cały komplet za śmieszne pieniądze(radio, cid i tel) akurat z tej samej wersji silnikowej, dlatego wymieniłem całość, żeby obyło się bez logowania, odnośnie jakości dźwięku było lepiej niż na tym z VC, no ale niestety, co najlepsze jest to że radio przestało grać po odpaleniu silnika...