Jump to content
Omega Elite Klub

Kontrolka "auto z kluczykiem" + żarząca kont. aklumulatora

Kacu

Recommended Posts

Witam wszystkich Omegowiczów!

To mój pierwszy post więc flacha dla wszystkich :D/emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20" />

Dzisiaj po przejechaniu trasy ok 300 km zaświeciła sie kontrolka pt. " auto z kluczykiem". Co może oznaczać? Jak sprawdzić co to jest?

Omcie posiadam od ok. 3- tygodni, ale przez większość czasu stała na warsztacie gdzie zostały wymienione świece, cewki, uszczelniono pokrywy tłoków(?). Krew jasna mnie zalewa kiedy widzę takie numery po postoju u mechanika gdzie musiałem wyłożyć 2k :(/emoticons/sad@2x.png 2x" title=":(" width="20" /> Dodam że autko chodzi normalnie.

Również dzisiaj zauważyłem żarzącą się kontrolkę akumulatora/alternatora. Czy to oznacza jego wymiane? Jak to sprawdzić? 

Polecacie jakiegoś mechanika ze ślaska który jest w temacie omeg? Btw. silnik to Y26SE(+gaz). 

Pozdrawiam. 

Zacznij od ogarnięcia ładowania bo to od niego mogą być problemy. Altek może być do regeneracji, regulator napięcia, słaba masa(dosyć częsty problem) po za tym możesz sprawdzić błędy, jak masz to kablem a jak nie to metoda gaz-hamulec 

Wsiadać do.auta, kluczyk w stacyjke, naciskasz gaz i hamulec na maxa, przekręcasz kluczyk na zapłon i liczysz mrugnięcia lampki auta z kluczykiem. 

PS.  Jak masz automatyczna skrzynie do musisz mieć na D

Jeśli jakieś błędy są zapisane w komputerze, zaczyna migać kontrolka silnika.

Kody są czterocyfrowe. Ilość zapaleń kontrolki odpowiada cyfrze. Każda pozycja/cyfra odzielona jest krótką pauzą.

UWAGA: 10 mignięć oznacza 0 (zero)

Dla przykładu:

XXXXXXXXXX_XXX_XXXX_XXXXXXXXXX - oznacza kod - 0340 - Nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu (do wymiany czujnik położenia wałków rozrządu)

Jeśli w komputerze zapisanych jest kilka błedów, wyświetlane są jeden za drugim. Po zakończeniu cyklu komputer wyświetla błedy od początku

•