Jump to content

Audi V8 d11 marcinte

marcinte1981

Recommended Posts

No dobra :)

Audi podobnie jak Omega kupione w Szwajcarii w 2013r

Podobnie też było z decyzją dopóki nie zobaczyłem tego auta nie wiedziałem że chcę je mieć :)

Audi V8 d11 to pierwszy model audi w segmencie F, miał konkurować z BMW serii 7 i mercedesem klasy s następcą było audi A8

Wyprodukowano łącznie 24 000 sztuk. Występował w dwóch wersjach silnikowych 4.2 v8 280 km i 3.6 v8 250 km. Ja mam słabszą wersję ale co ciekawe silnik zbudowany z dwóch silników golfa gti 16v i w tej wersji silnikowej startował w zawodach DTM deklasując resztę producentów. Później wykryli że coś tam nie spełniało norm i audi zmuszone było wycofać V8 z DTMu. Mimo że większość ludzi choruje na 4.2 ja uważam że 3.6 ma o wiele większy potencjał ze względu na dostępność części z golfa do sportu. Do tej pory można kupić części dedykowane do golfa i za ok 7000 euro podnieść moc do 400 - 450 km

Wyposażenie jak na 1990 rok dość tłuste moja niunia ma klimatronik wszystkie szyby w prądzie grzane elektryczne stołki z pamięcią ustawień, rolety skóry drewno itd

Mnie najbardziej ujął brutalny dźwięk V8, siadając za kierownicę tego auta banan sam pojawia się na twarzy a ryk silnika sprawia że auta nie chce się wysiadać.

Jeżeli chodzi o minusy to jedyny dla mnie to hamulce z przodu tzw ufo. Tarcze na przód kosztują 1200 euro i nie ma zamienników, a maja skłonności do gięcia ( jeden z forumowiczów opisywał jak po dwóch hamowaniach z 200 do 90 nowe tarcze z aso zaczęły bić). Ja w tej chwili mam zblokowany jeden tłoczek i będę wkładał heble od a8 4.2 d2 po lifcie.

Audi użytkuje sporadycznie i tylko w lecie. W tym roku wyjechałem nim z garażu tylko 2 razy :)

Mamy  w Legnicy grupę zapaleńców starych aut Legnickie Klasyki Nocą i czasem jak mi się przypomni i mam czas  to się tam zjawiam.

To tyle  :)

no no robi wrażenie

extra auto i jaki stan jest się czym pochwalić ;)

polecam wrzucać zdj przez lepszy hosting

przez ten moment umierają zdjęcia

Juz dawno niewidzialem tak pieknej sztuki na polskich drogach . W sumie nie zobacze bo lezakuje pod kocykiem :) dziwnym wymyslem inzynierow bylo stworzenie tych UFO . Nie dosc ze drogie to tez trzeba nie nameczyc przy wymianie :) naprawde wielkie gratki i nezawaryjnosci :)