Tomek WRO Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Witajcie, Chciałbym przedstawić Wam swoje auto. Dość długo zbierałem się do założenia tego tematu. Myślę, że kilka osób kojarzy moje auto z innych zlotów i/lub z OKP. Ale zanim to zrobię kilka zdań wstępu. Omegi są u mnie w domu od 17 lat czyli od 2000 roku. Ojciec ma, brat miał do kwietnia tego roku moja pierwszą (10 lat w rodzinie). To jest moja trzecia omega. Pierwszą (2.0 16V) jeździłem 2 lata, 3.0 V6 była u mnie 6 lat a ta jest od 2 lat. Po sprzedaży 3.0 szukałem 3.2 z 2003 roku i w konkretnym egzemplarzu ale nie znalazłem. Nie chciałem też ściągać z DE. Znalazłem za to w Kielcach 2.5dti. Ojciec jeździł Omegą z tym silnikiem więc coś tam poznałem. Ciemny sedan z jasnym środkiem - pomyślałem zaryzykuję. Egzemplarz z 2003 roku sprowadzony w 2006 roku i w posiadaniu jednego właściciela. Kolega BzQ z klubu OKP podjechał zobaczyć ją, wydał opinie: Panie bierz, będzie jeździć. Omega wyposażona jest we wszystko co mogło być poza ogrzewaniem postojowym. Ale i na to oczywiście jest sposób. Po krótce: - silnik 2.5dti (oznaczenie BMW M57D25) - skrzynia manualna - program z serii 150/300 zrobiony na 176KM i 478Nm (niestety te niuty są bardzo wąskim zakresie, w szerszym 420Nm) pisany i strojony w Godula Motor Sport - wydech na przelocie - siedzi na pro-kitowych springach Eibacha (35mm) ale tył był mi za wysoko i wrzuciłem niższe sprężyny - odłączony EGR - wkładka filtra powietrza K&N - przednie tarcze Zimermann - z tyłu dystans 25mm Wyposażenie: - biksenon z Q7 - NCDC2015 z CID i BOSE - beżowa skórzana tapicerka - nivo było ale wrzucone są amory Sachsa - telefon (działa z drugą kartą, smsy też czyta) - grzane tyłki przód i tył - elektryczna roleta - szyberdach - pamięć fotela i lusterek, wsteczne fotochromatyczne z diodą oświetlająca kokpit - pewnie wiele innych rzeczy, które jak powyższe są dla mnie standardem Po zakupie zająłem się zawieszeniem z przodu i z tyłu. Wymianą standardowych rzeczy. Wyczyściłem m.in kolektor, wywaliłem klapki, dokonałem kilku przeróbek. Zmierzone przyśpieszenie do setki ze standardowych 10,5sek wyniosło 8,7sek. W grudniu 2016r. miałem awarie pompy CR. Przy okazji zregenerowałem wtryskiwacze. Niestety było to przed świętami, nie zdążyłem liznąć więcej tematu. A mogłem wrzucić chociaż inne końcówki wtrysków. Teraz to jeden z ostatnich modów jakie będę robił. Co zrobiłem: - wywaliłem tłumiki, katów też nie ma - zakończenie wydechu końcówkami Superspint - założyłem Irmschera: grill, gałkę, kierownicę (nowo obszyta i lakierowana) - lotka na klapie ProDrive - założone niższe tylne sprężyny - kupiłem w mega dobrym stanie felgi Irmscher EvoStar 18", niestety szerokość mają jak taczka bo 7,5j, ale od zawsze podobał mi się ten model - wrzuciłem biksenon z Q7 a wcześniej oddałem odbłyśniki do metalizacji - polakierowałem na ciemno środki przednich lamp - wykonałem korektę lakieru (prywatnie zajmowałem się AD przez prawie 5 lat) Zmiany jakie chcę zrobić to: - ciemne szyby - radio z nawigacją (przeniosę komputer do schowka) - wywalić BOSE i zamontować wzmaki, skrzynkę i inne głośniki (już mam wszystko oprócz czasu) - heble z przodu 360mm 6 tłoczków - na 90% wjadą felgi 19" z 9j i 10j - turbo od 3.0 - większy ic - strojenie w związku z powyższym - nie modyfikacja ale do zrobienia: przy progach ruda, pęknięta przednia szyba, maska i zderzak do lakierowania a przy okazji pozbędę się rejestracji - na założenie czekają rozpórki To teraz kilka zdjęć, Tak prezentowała się po zakupie: Przy wymianie oleju stosuję takie dodatki: Zmiana gałki: Polerka kloszy lamp: 50/50 z korekty: Zakupione EvoStar wyczyszczone i zabezpieczone przed brudem: Takie granie będę zakładał. Przetestowane, to grało przez kilka lat w poprzedniej omedze. Tam akurat siedział Alpine 9880. Głośniki nowe. Na początek to wszystko będzie lepiej grało niż fabryczne Bose Teraz wnętrze tak wygląda: Coś z pleneru: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukary Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 no tak jak pisze digi to jest to. ... fajnie się to ogląda, zacna omega bezawaryjności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Piękna oma mogła być moja lecz spóźniłem się. Na pocieszenie felgi z niej mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 No nareszcie pojawił się dr. Szajn Piękny klekot, bezawaryjnosci I miliona kilometrów życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomi Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Super ... Podobuje się mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz89 Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 No jest mega ta Omega korekta robi wrażenie, chyba muszę o tym poczytać, coś więcej się dowiedzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 No co ci będę kolejny raz słodził... No śliczna jak zawsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Piękny lakier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 No jiz myslalem ze jej sie pozbyles Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafke Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 I co tak późno;) Ale na żywo będzie można podziwiać na zlocie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 Śliczna jest, kolor po korekcie robi mocną robotę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OMEGATOR Posted September 6, 2017 Share Posted September 6, 2017 Pikna. Dawno jej nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek WRO Posted September 6, 2017 Author Share Posted September 6, 2017 Na początku podziękuję za miłe słowa Byłem, widziałem, przymierzyłem.... Do stoczenia adaptery i z rantami trzeba będzie działać. Tył słabo wygląda bo był na podnośniku. Nie mogłem niżej opuścić, za szeroko i oparłoby się na błotniku. Adaptery już przerabiają się. Po weekendzie druga przymiarka. Przód będzie niżej o 26,6 mm a tył o 20 mm w stosunku do 225/45/18. Koła mniejsze w średnicy. Mi się podoba. Dopasować i będzie super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted September 6, 2017 Share Posted September 6, 2017 Dowodzik poleci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek WRO Posted September 7, 2017 Author Share Posted September 7, 2017 Nic nie poleci bo dystans będzie stoczony i będzie dobry spas. Czytamy a nie tylko fotki oglądamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega2001 Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Czekam na efekt no koncowy, zapowiada sie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Ja si zakochałem To 20" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek WRO Posted September 7, 2017 Author Share Posted September 7, 2017 19", przód 9j, tył 10j Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Fajne:) 5x110? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2828 Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 5x120 sam na nie polowałem ale widze trzeba polowac na inne ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek WRO Posted September 7, 2017 Author Share Posted September 7, 2017 Dlaczego? Ja tam się nie obrażę jak ktoś jeszcze będzie miał takie same rolki. W Twoim kolorze będą dobrze wyglądać w graficie lub gunmetal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 A marcinus nie miał takich felg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek WRO Posted September 8, 2017 Author Share Posted September 8, 2017 Pytasz o EvoStary? Teraz wkładam 19" styling 132, mam Irmscher EvoStar 18" a Marcin ma te same ale 20" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 8, 2017 Share Posted September 8, 2017 To Marcin ma styjling 132 czy Evo stary ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saint Posted September 8, 2017 Share Posted September 8, 2017 To Marcin ma styjling 132 czy Evo stary ? evo star ale 20 cali ma Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts