Jump to content

Głośna praca silnika

Krzycho 84

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów i klubowiczów. Pytanie kieruję do byłych i obecnych użytkowników Omegi A z silnikiem C20NE i manualną skrzynią biegów. Omegę mam od 4 miesięcy i zauważyłem że powyżej prędkości 120 km/h silnik zaczyna dużo głośniej pracować. Tak w miarę cicho jest do 110 km/h potem jest już gorzej. Dodam że auto jest w idealnym stanie technicznym, było sprowadzone z Niemiec i użytkowane tam przez cały czas przez jednego właściciela i regularnie serwisowane, ma 140 tys przebiegu i na wszystko mam dokumenty potwierdzające przebieg. Pod spodem wygląda jak kilku letnie auto, wszystko działa i pracuje bez zarzutów. Zaznaczę że samochód miał wycięty katalizator i teraz pracuje inaczej jak wcześniej. Zastanawiam się nad wymianą poduszek pod silnikiem i skrzynią z racji wieku bo auto ma 25 lat i guma musiała stwardnieć i raczej nie pełni już swojej funkcji tak jak powinna. Na 5 biegu przy 120 ma dopiero 3 tys obrotów to niewiele, zważywszy na jego prędkość max 200 km/h to przy 120 powinien być jeszcze cichy . Czekam na wasze opinie.

Zaznaczę że samochód miał wycięty katalizator i teraz pracuje inaczej jak wcześniej.

Może specem od tych aut nie jestem, ale problem pojawił się po wycięciu kata ?

Zawsze możesz wygluszyc maskę od spodu taśma dekarska albo wygluszajaca. Jak miałem astre f tylko ze z 1.6 8v ale taka sama skrzynia biegów jak Ty (120km/h przy 3000 obr na 5 biegu) to tez w okolicach jak u Ciebie robiło się głośniej w środku, tak więc wydaje mi się ze to normalne

Chodzi o to że nie wiem jak on pracował wcześniej bo kupiłem go już jak miał wycięty katalizator, napewno jak go miał to pracował ciszej , to nie ulega wątpliwości. Maska jest fabrycznie wygłuszona takim specjalnym materiałem, a co do zaworów i zapłonu to zawory ustawia się jak silnik źle pracuje,nierówno i klekocze, u mnie silnik chodzi idealnie, powtarzam ma 140 tys przebiegu i praca silnika tylko potwierdza ten przebieg. Zapłonu się nie ustawia, to nie Syrenka w której trzeba było co jakiś czas regulować zapłon, tu jest elektroniczny i ustawiony raz na całe życie przez fabrykę.

U mnie co parwda w 3.0 bez katów było duuuzo głosniej niz po wstawieniu. Wiec bardzo mozliwe ze to to:)