Jump to content

Gaśnie na rozgrzanym silniku

technik

Recommended Posts

W 2.5 V6 po przekroczeniu powiedzmy 95*C na benzynie silnik gaśnie i nie można odpalić. Po odczekaniu chwili aż temperatura płynu spadnie o kilka stopni auto odpala i sytuacja powtarza się znowu po rozgrzaniu.

Zaraz po tym jak zgaśnie kręci tak jakby nie było iskry lub paliwa.

Problem nie występuje na gazie.

Jakiś czas temu wywalał mi check i jak dobrze pamiętam bląd związany był z sygnałem obrotów silnika-zczytywane komputerem

Jak myślicie gdzie szukać przyczyny?

Jak masz kanał to pare minut. Najgorzej kabel na góre komory jakos mądrze poprowadzic :) @Radek_Fox na poprzednim zlocie z lewarka wyniemił :)

no kabel byle nie przy cewkach przewodach i kolektorze wydechowym (pamietasz @skit jaka zagadka była u mnie jak gasła ) 

i kupuj nowy ori :)

To gdzie on jest wpięty?

obok filtra oleju :)

To gdzie on jest wpięty?

obok filtra oleju :)i na górze szukaj kostki hmm ciag za dol i szukaj gdzie kostka 

• 3 weeks later...

Jak na lpg smiga to szukalbym przyczyny raczejw ukladzie paliwowym. Pompa?

Nie, resetują sie po odpięciu aku? W zasadzie nic więcej nie robiłem.

Na początku pomagało jak miałem ogrzewanie rozkręcone i nawiew na max. Odcinało tylko jak sie rozgrzewał w okolice startu II biegu wentylatora.

Teraz to już nie ma znaczenia i po osiągnięciu temperatury roboczej zdycha.

też tak może być , na ciepłym wariuje dawka paliwa zalewa , pod op coma i zerknij na rzeczywistych jak temp

Przez brak czasu i pogode nie za dużo zdziałałem i wymiana uszczelek pod pokrywami trwała 2 tygodnie (czyżbym ustanowił rekord? :D ). Dzisiaj w końcu ją odpale i zobaczymy czy reset map coś da.

Zastanawiam sie czy czujnik temp to dobry trop. Z jednej strony ma to sens bo czekać na odpalenie musiałem max 5min, ale czy jak go przełącze z lpg na bene to powinien od razu zdychać? Przełączając z wyższych obrotów reakcja jest jakby w ogóle nie dostał beny. Pod op coma czy inne oplowskie oprogramowanie nie mam możliwości podłaczyć, ale zobacze czy komp delphi odczyta rzeczywiste parametry

W 2.5 V6 po przekroczeniu powiedzmy 95*C na benzynie silnik gaśnie i nie można odpalić. Po odczekaniu chwili aż temperatura płynu spadnie o kilka stopni auto odpala i sytuacja powtarza się znowu po rozgrzaniu.

Zaraz po tym jak zgaśnie kręci tak jakby nie było iskry lub paliwa.

Problem nie występuje na gazie.

Jakiś czas temu wywalał mi check i jak dobrze pamiętam bląd związany był z sygnałem obrotów silnika-zczytywane komputerem

Jak myślicie gdzie szukać przyczyny?

Też obstawiam CPW.

Mi po wymianie tego czujnika zniknęły dwa błędy w tym jeden z pompą związany.

Chyba to opisywałem nawet na forum.

I jak Skit mówił BOSH rules ;-)

Pozdro!

to ja powiem tak CPW skoro mówisz ze ok to okej :) może jeszcze gasnac boo ma lewe powietrze gdzies ja tak miałem @Ricardo walczył u mnie z tym wymienił wszytskie weże na gazie itp na cisnieniach i jest ok. Zobacz jeszcze czy nie idzie Ci kabel od CPW po cewce zapłanowej to znowu kiedys przerabialismy ze @Skit u mnie

• 3 weeks later...

Tak więc sytuacja opanowana :D

@saint Twoje uwagi byly trafne :)

Ale po kolei opisze co robilem to może kiedyś komus się przyda i to nie tylko przy V6 zapewne :)

Gaśnięcie na rozgrzanym silniku na Pb i LPG było efektem uwalonego CPW. Został wymieniony na nowy firmy DELPHI i działa.

Idąc dalej padła cewka i chodził na 5 garów przy okazji stukając tak jakby coś wpadło do komory spalania. Cewka wymieniona na nową nie pamiętam już marki.

Auto nie pracowało na wolnych obrotach i był problem z rozruchem. Temperatura silnika nie miała już znaczenia. Wymieniony filtr paliwa i przekaźniki co nic nie zmieniło. Dalej wymieniłem pompe, która miała 1 miesiąc i max 300km przejechane bo ciśnienie bylo zbyt niskie i włożyłem nową BOSCHA. Ciśnienie bylo ok, ale nadal gasła kopcąc na potęge i nie przepalając paliwa.

W końcu poprawiłem ułożenie przewodów tak żeby przewód od CPW był odsunięty od cewki i przewodów WN i po raz kolejny zrestartowałem mapy paliwa i wszystko chodzi tak jak powinno :)

Opis w dużym skrócie, ale po ponad miesiącu zabawy (głównie z braku czasu) sytuacja opanowana.