Jump to content

Klimatyzacja Omega problemy i możliwości naprawy

Sewerin

Recommended Posts

Z klimą problem od początku.

Najpierwspawanie przewodu sztywnego.

Potem wymiana chłodnicy na nową.

Oringi itp a dalej po tych zabiegach po napełnieniach 2miesiące i po klimie.

Zawsze przy nabijaniu mówią ,że ok a potem jest jak jest.

Przypuszczam ,że jeszcze może to być wina niedopasowanych oringów pod skraplaczem.

Obecnie syczy klima jak żmija i wkurza...

Komuś też tak syczało?Czego to może być objaw?

To zapytaj odrazu o zawór rozprezny. To on tak pewnie syczy, tez miałem takie syczenie jak zaczynało brakować czynnika . Specjalistów mogę polecić w Dąbrowie górniczej jak coś. U nich robiłem i są porządni :)

Po 2 miesiącach już nie odpala klima, całkowity brak czynnika ? Czy jeszcze się włącza, ale brak efektu ?

Zawór rozprężny nie tylko syczy jak brakuje czynnika, u mnie był wymieniany i syczy nawet od razu po nabiciu, przed nabiciem było 895 gram i też syczał.

To zapytaj odrazu o zawór rozprezny. To on tak pewnie syczy, tez miałem takie syczenie jak zaczynało brakować czynnika . Specjalistów mogę polecić w Dąbrowie górniczej jak coś. U nich robiłem i są porządni :)

Po 2 miesiącach już nie odpala klima, całkowity brak czynnika ? Czy jeszcze się włącza, ale brak efektu ?

Zawór rozprężny nie tylko syczy jak brakuje czynnika, u mnie był wymieniany i syczy nawet od razu po nabiciu, przed nabiciem było 895 gram i też syczał.

Całkowity brak czynnika...

jedz do sensownego serwisu klimy mi sprawdzali gdzie ucieka na jakis detektor cieczy czy cos prawie jak wykrywacz metali odrazu bylo słychac gdzie ... a nabijac na ultrafiolet czy cos to bezsensu

jedz do sensownego serwisu klimy mi sprawdzali gdzie ucieka na jakis detektor cieczy czy cos prawie jak wykrywacz metali odrazu bylo słychac gdzie ... a nabijac na ultrafiolet czy cos to bezsensu

W sensownym (czytaj w takim co tylko klimę robią) mi grzebali przy klimie jako drugi serwis. Wymienili zawory napełnili i ... Po tygodniu klima pitła.

Pojechałem z reklamacją a tam tabliczka "Zamknięte urlop"...

Ja mam fachowców którzy nie mają urlopów :P ale jak nie chcesz namiarów to trudno...

• 6 months later...

@Misiek

Może tu napiszemy , bedzie dla potomnych i temat uważam ,że taraz jak najbardziej na czasie robi sie lato :P

Słuchaj jak pewnie słyszałes temat KLIMATYZACJA robi sie co raz droższy nie mowie już o drogiej naprawie i jej servisowaniu mówie o tylko jej napełnieniu .

Koszt jaki ja teraz płaciłem za napełnienie to 300 zł na daną chwilę .

Ja kupując omege miałem swiadomość że  klima nie działała , postanowiłem sie wgłębić sie co z nia jak zrobiło sie ciepło . i wyszła nie szczelność na zaworkach na przewodach .

Ty natomiast pewnie nie wiedząc co i jak tez powinienes sie udać sprawdzić czy układ masz szczelny . 

No właśnie. Muszę To ogarnąć. U mnie za sam czynnik 100g biorą od 15 do 45. Nie wiem skąd taka różnica. Sprawdzenie szczelności od 100 zł i trzeba czekać 2.5 godziny

Wymiziane szajsungiem

Nasza kochana Unia Europejska wprowadza nam te dobre zmiany. Sk....syny ebane :@ Nowy czynnik do klimy jest mega toksyczny i pięć razy droższy. W kontakcie ze skórą powoduje nieodwracalne zmiany a jak się sztachniesz tym dzidostwem to można zejść z tego świata. 

Polecam do poczytania:

https://autokult.pl/11721,nowy-czynnik-do-klimatyzacji-cichy-zabojca

• Like 1

sztooo, u nas serwis klimatyzacji 140-180zł, nabijanie bez ograniczeń, próżnia, ozonowanie, oleje itp no full wypas- Częstochowa i to w większym warsztacie- nie u Mirka w szopie

Jak koledzy te oringi dobieracie? Kupiłem trochę na sztuki w sklepie ale nie za bardzo pasowały, założyłem trochę nowych trochę starych, w nowym osuszaczu i skraplaczu inne szły jak oryginał, ciekawe co będzie po nabiciu. Jaką metodą najlepiej wykryć nieszczelności?

Albo pod ciśnieniem bodajże azotem albo czynnik z barwnikiem UV i później latareczka UV i gogle pomarańczowe