Jump to content

Buczenie na 5 biegu i przy ruszaniu - Automat

Recommended Posts

Siema, jak jadę na 5 biegu to coś tak jakby buczy przy 70km/h, jak zredukuje na 4 od razu uspokaja się. Czasami też jest takie wleczenie przy ruszaniu nie wiem jak to nazwać. Kumpel powiedział, że to może być podpora wału, mnie się wydaje, że to skrzynia. Miał ktoś coś takiego?

ps. buczenie przy ruszaniu występuje tylko przy skręconych przednich kołach ale to nic z kół. gdzieś skrzynia->wał->most

Buczenie przy ruszaniu czy bardziej terkotanie??

Ciężko to opisać. Jakby skakanie czy coś

Przy 70 to podpora wału znam to akurat wlasnie !!

Powaga!

No mi też tak powiedział. A patrzyłem podpore to jakieś tam luzy są:)

Podpora podpora ,ja tak miałem Rychu.Przy skreconych kołach bo wtedy wał na duzy opór i jest duza siła na podpore.

Dokładnie te same objawy 170zł mnie wykasowali dranie(padł deszcz) 

Ja mowie podpora wału do wymiany 

-uuuuuuuu....Panie to nie takie hop siup

d: jaak nie ? Rozpiąc wał i 2 sruby od budy wykręcić  (juz nie pamietam ile jest dokladnie) 

-a skad Pan wie ze tylko tyle?

d: bo robiłem akurat swapa i nie było w sklepie podpory wału a ja nie mialem czasu na czekanie

-to zrob se pan sam jak zes pan taki madry!!

d: ja mowie tylko ze wiem jak wygalada wymiana wiec po co te bajki ze to nie takie proste!!!Ja to wymienie w pół godziny

-tak???

d: tak !! Mam sie przebrać i to zrobic u was na warsztacie????

-nie ma pan u nas BHP ::P

Za 2h zadzwonili ze jest zrobione :D

Dokładnie mam to co Ty. Dzięki za pomoc.

• 6 months later...

A jeszcze zapytam, jakiej firmy podpore kupić? samo łożysko czy jak to wygląda, bo zmieniłem na używane inne, troche lepiej ale dalej to jednak to samo. Czy wał trzeba wyważać?

15 godzin temu, Vision95 napisał:

A jeszcze zapytam, jakiej firmy podpore kupić? samo łożysko czy jak to wygląda, bo zmieniłem na używane inne, troche lepiej ale dalej to jednak to samo. Czy wał trzeba wyważać?

Nie trzeba go wyważać jeśli złożysz go tak jak był. To znaczy jak go rozpołowisz to zaznacz sobie frezy żeby tak samo go potem złożyć.

Szpera przy ruszaniu w zakręcie ma takie specyficzne terkotanie stąd moje przypuszczenia :)

Edited by Ricardo

12 godzin temu, Ricardo napisał:

Nie trzeba go wyważać jeśli złożysz go tak jak był. To znaczy jak go rozpołowisz to zaznacz sobie frezy żeby tak samo go potem złożyć.

Szpera przy ruszaniu w zakręcie ma takie specyficzne terkotanie stąd moje przypuszczenia :)

kurde no mam szpere i przy ruszaniu ale ze skręconymi kołami tak się dzieje, nie wiem dlaczego tak to jest. Powiem CI, że się boje przygazować na zakręcie żeby się coś nie rozleciało.

Nie rozleci się bo od tego jest szpera ;)

Ruszanie w zakrecie kola tylne maja inna predkosc a szpera chce je spiac zeby ciagnely razem :) bo takie ma zadanie. Na pewno nic jej nie bedzie jak dasz wiecej gazu ;)

14 godzin temu, Ricardo napisał:

Nie trzeba go wyważać jeśli złożysz go tak jak był. To znaczy jak go rozpołowisz to zaznacz sobie frezy żeby tak samo go potem złożyć

Małe sprostowanie. Nie da się inaczej złożyć wału :)

23 minuty temu, Ricardo napisał:

Nie rozleci się bo od tego jest szpera ;)

Ruszanie w zakrecie kola tylne maja inna predkosc a szpera chce je spiac zeby ciagnely razem :) bo takie ma zadanie. Na pewno nic jej nie bedzie jak dasz wiecej gazu ;)

stanie :D bd szedl bokiem :P 

• Like 1

11 minut temu, skit napisał:

Małe sprostowanie. Nie da się inaczej złożyć wału :)

Na pewno? Juz co prawda nie pamietam ale wydawalo mi sie ze frezy sa takie sami i pasuje w kazde miejsce.

12 minut temu, saint napisał:

stanie :D bd szedl bokiem :P 

Wtedy cierpią opony :wariat:

39 minut temu, Ricardo napisał:

Na pewno? Juz co prawda nie pamietam ale wydawalo mi sie ze frezy sa takie sami i pasuje w kazde miejsce.

na 100% Rozkminialiśmy z @rafke przy okazji wymiany podpory :)