Ariel Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Witam. Omegę posiadam od lipca zeszłego roku. Jest to srebrny caravan ze słupkiem 3.0D. Generalnie Omega wydawała sie zdrowa ale w tym roku okazało się że trzeba ratowac podwozie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Witaj, no rdza w Omedze to częsta przypadłość i stosunkowo droga w usuwaniu, no ale mam nadziej, że Ci się udało Pokaż fotki auta, jak i co kryje w środku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 5, 2017 Author Share Posted November 5, 2017 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Poka fote silnika jak to wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 5, 2017 Author Share Posted November 5, 2017 Vision95 pid='32729' dateline='1509913083']Poka fote silnika jak to wygląda. Z góry nic sie nie zmieniło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Z góry nic sie nie zmieniło Niby nic, ale 3.0 jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 5, 2017 Author Share Posted November 5, 2017 To może troche napisze o aucie. Jest to Omega z 2002 roku w kolorze z157. Kupiłem je w lipcu 2016 roku w sumie jako uszkodzone. Nie odpalał na rozgrzanym silniku. Wymiana wtrysku pomogła. Po 3 miesiącach została wymieniona klamka(pękła) oraz zostało naprawione podnoszenie fotela pasażera. Z racji tego że na Omege zostały wydane wszystkie oszczędności pierwsze mody planowane były na 2017 rok. Jako sie okazało wyszło sporo niedoskonałosci. -wymiana przednich amortyzatorów z łożyskami -nowe przewody hamulcowe oczywiście całe w miedzi -wymiana tulei w wachaczach -wymiana końcówek drążka kierowniczego -wymiana mechanizmu wycieraczek -oczywiście olej wraz z filtrami -4 opony vredestein tył 225/45/17 przód 215/45/17 -walka z rdzą, wycinanie zgnilizny, wspawywanie, i cała konserwacja podwozia. Zaatakowane były progi, podłużnice itd Jutro kolejna wizyta w warsztacie. Po 15 miesiącach znowu nie odpala na rozgrzanym silniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted November 6, 2017 Share Posted November 6, 2017 porzadny silnik poczciwe dti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 porzadny silnik poczciwe dti Silnik naprawde udany. Teraz troche sie posypał ale jeszcze w tym tygodniu omega z powrotem w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 porzadny silnik poczciwe dti Przecież to M57 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 porzadny silnik poczciwe dti Przecież to M57 Tak w sumie pół na pół Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 No tak no i co 2.5 dti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 Kilka zdjęć z napraw blacharskich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 U mnie też silnik do remontu Ale zrobię i będę mieć spokój. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Ładnie prace się posuwają zadbane kombi diesel w podkładzie się szykuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Jedyny słuszny kolor. No i widać że będzie z tego zadbana sztuka:) Keep going! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Ładnie prace się posuwają posuwajo to sie slimaki u mnie na tarasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Ładnie prace się posuwają posuwajo to sie slimaki u mnie na tarasie U mnie w ogrodzie tez jest ich pełno, do wyboru do koloru ze skorupko i bez chcesz trochę? To podaj meila Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Nie chce Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Zawsze byłem zdanie, że jednak wersje B FL ruda jakby trochę bardziej omija. Ale jednak widzę, że tutaj nie ma po prostu reguły. Chrupie obydwie w newralgicznych dla nich punktach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 Zawsze byłem zdanie, że jednak wersje B FL ruda jakby trochę bardziej omija. Ale jednak widzę, że tutaj nie ma po prostu reguły. Chrupie obydwie w newralgicznych dla nich punktach. Szczerze mówiąc po wstępnych oględzinach na kanale było widać tylko lekki nalot na podłużnicy więc miałem sobie odpuścić w tym roku naprawy blacharskie i konserwacje. Na szczęście jednak zapadła decyzja, że warto zajrzeć głębiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Omega wśród żywych powód nie odpalania na rozgrzanym siniku oczywiście wtrysk. Mocno zapieczony. Powód ciężkiego odpalania na zimnym silniku 3 świece spalone(po zimnej nocy trzebabyło kręcić jakieś 4-5 sekund) Do tego dziurawe węże podciśnienia i od turbo ten gruby. Po podpięciu komputera po tych naprawach został jeden błąd który informuje o tym że zostały usunięte klapy w kolektorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Ładnie prace się posuwają zadbane kombi diesel w podkładzie się szykuje W miare ładnie to wygląda na zdjęciach. Jest wgniecenie koło wlewu paliwa i bierze już doły drzwi. Nadkola zdrowiutkie (prawdopodobnie już były robione) Ale chcialem najpierw zrobić cały spód żeby gora miała sie na czym trzymać I oczywiście mechanika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts