Jump to content

Omega 2.5dti podkład

Ariel

Recommended Posts

Witam. Omegę posiadam od lipca zeszłego roku. Jest to srebrny caravan ze słupkiem 3.0D. Generalnie Omega wydawała sie zdrowa ale w tym roku okazało się że trzeba ratowac podwozie.

Witaj, no rdza w Omedze to częsta przypadłość i stosunkowo droga w usuwaniu, no ale mam nadziej, że Ci się udało :)

Pokaż fotki auta, jak i co kryje w środku :coolio:

Vision95 pid='32729' dateline='1509913083']Poka fote silnika jak to wygląda.

Z góry nic sie nie zmieniło

IMG_20160911_130032-816x612.jpg.45365ebd908bfd5f270db670001b7bce.jpg

To może troche napisze o aucie. Jest to Omega z 2002 roku w kolorze z157. Kupiłem je w lipcu 2016 roku w sumie jako uszkodzone. Nie odpalał na rozgrzanym silniku. Wymiana wtrysku pomogła. Po 3 miesiącach została wymieniona klamka(pękła) oraz zostało naprawione podnoszenie fotela pasażera. Z racji tego że na Omege zostały wydane wszystkie oszczędności pierwsze mody planowane były na 2017 rok. Jako sie okazało wyszło sporo niedoskonałosci.               

-wymiana przednich amortyzatorów z łożyskami

-nowe przewody hamulcowe oczywiście całe w miedzi

-wymiana tulei w wachaczach

-wymiana końcówek drążka kierowniczego

-wymiana mechanizmu wycieraczek

-oczywiście olej wraz z filtrami

-4 opony vredestein tył 225/45/17 przód 215/45/17

-walka z rdzą, wycinanie zgnilizny, wspawywanie, i cała konserwacja podwozia. Zaatakowane były progi, podłużnice itd

Jutro kolejna wizyta w warsztacie. Po 15 miesiącach znowu nie odpala na rozgrzanym silniku.

porzadny silnik poczciwe dti :D

Silnik naprawde udany. Teraz troche sie posypał ale jeszcze w tym tygodniu omega z powrotem w domu. :shy:

Ładnie prace się posuwają :) zadbane kombi diesel w podkładzie się szykuje :)

Jedyny słuszny kolor. No i widać że będzie z tego zadbana sztuka:) Keep going! :)

Ładnie prace się posuwają :)

posuwajo to sie slimaki u mnie na tarasie :D

U mnie w ogrodzie tez jest ich pełno, do wyboru do koloru :P ze skorupko i bez :P chcesz trochę? To podaj meila :f:

Zawsze byłem zdanie, że jednak wersje B FL ruda jakby trochę bardziej omija. Ale jednak widzę, że tutaj nie ma po prostu reguły. Chrupie obydwie w newralgicznych dla nich punktach.

Szczerze mówiąc po wstępnych oględzinach na kanale było widać tylko lekki nalot na podłużnicy więc miałem sobie odpuścić w tym roku naprawy blacharskie i konserwacje. Na szczęście jednak zapadła decyzja, że warto zajrzeć głębiej :shy:

Omega wśród żywych :zeby:  powód nie odpalania na rozgrzanym siniku oczywiście wtrysk. Mocno zapieczony. Powód ciężkiego odpalania na zimnym silniku 3 świece spalone(po zimnej nocy trzebabyło kręcić jakieś 4-5 sekund) Do tego dziurawe węże podciśnienia i od turbo ten gruby. Po podpięciu komputera po tych naprawach został jeden błąd który informuje o tym że zostały usunięte klapy w kolektorze.

Ładnie prace się posuwają :)  zadbane kombi diesel w podkładzie się szykuje :)

W miare ładnie to wygląda na zdjęciach. Jest wgniecenie koło wlewu paliwa i bierze już doły drzwi. Nadkola zdrowiutkie (prawdopodobnie już były robione) Ale chcialem najpierw zrobić cały spód żeby gora miała sie na czym trzymać :)) I oczywiście mechanika.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.