meir Posted November 14, 2017 Share Posted November 14, 2017 Witam Kolega z forum na facebooku przekierował mnie tutaj, w celu uzyskania pomocy jak to dziadostwo naprawić. Jak wiadomo zima za pasem a po całej nocy skóra nie jest najprzyjemniejsza Tak więc proszę o pomoc w naprawie maty w oparciu, jest przepalona mniej więcej u góry. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted November 14, 2017 Share Posted November 14, 2017 Hej, przygotuj sobie dzień wolny, coś do cięcia drutu, dużo trytek ok 10 cm, multimetr i wyjmij fotel z auta:) Najlepiej to robić gdzieś w pomieszczeniu bo fotel musisz rozebrać "do gołego" Pamiętaj o dopięciu aku bo wywali ci błąd airbega i będziesz musiał potem kasować I po kolei. Zdejmujesz plastiki(ten mały z prawej na wcisk, duży z lewej na jedną śrubkę). Zdejmujesz tylne plecki(dwie śruby na dole) i rozdzielasz opacie od siedziska. Od spodu odkrecasz sanki z siłownikami(przewody poprzyczepiane na trytki musisz poodczepiac) Jak jus zmasz osobno siedzisko i oparcie to lokalizujesz co się zepsuło. Rozpinasz wtyczkę łączącą oparcie z siedziskiem i sprawdzasz przejście na oparciu. Jak jest to znaczy ze oparcie cacy i masz do roboty tylko siedzisko, jak nie ma to zwierasz we wtyczce od siedziska piny i sprawdzasz siedzisko. Dalej rozbebeszasz element który trza naprawić. Skóra przyczepiona jest do fotela za pomocą takich metalowych kółek przeciągniętych przez prenty wszytse w skórze i drugie wtopione w gąbce. Ja te kółka przecinałem cęgami i później przy składaniu zastąpiłem trytkami. Cały temat zdejmowania skóry wygląda tak że sukcesywnie rozcinasz kolejne kółeczka i sciągasz skórę coraz dalej odsłaniając kolejne kółeczka. Przepalenie zlokalizujesz raczej na pierwszy rzut oka:) Z miejsca przepalenia trza wygrzebac przerwane druciki i jak je mocno zacisnąłęm(połączyłem) blaszką. U mnie bvyła wypalona dosc duza dziura w gąbce - uzupełniłem to kawałkiem wełny mineralnej. Składasz w odwrtonej kolejnosci. Jak już się za to weźmiesz to możesz sukcesywnie wrzucac fotki a jak coś będzie niejasne to w miarę obecności pomogę Kilka fotek z in progres 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meir Posted November 14, 2017 Author Share Posted November 14, 2017 mam nadzieje że w przyszłym tygodniu wygospodaruje jeden dzień na tą naprawę, bo wnerwia mnie to strasznie jak coś w aucie jest a nie działa. Zwłaszcza że zima nadchodzi i w tyłek zimno. Powiedz mi ty nie dorabiałeś tego drutu grzewczego tylko połączyłeś dwa spalone końce ze sobą ? i jakiej blaszki użyłeś ? bo słyszałem że lutowanie nie zdaje egzaminu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted November 14, 2017 Share Posted November 14, 2017 Nie, po prostu naciągnąłem je delikatnie, wyczyściłem papierkiem i spiąłem końcówką konektora (wsówke obciąłem). Trza tylko to zrobić dokładnie żeby nie świeciło bo zaraz będzie to samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meir Posted November 14, 2017 Author Share Posted November 14, 2017 o to mi właśnie chodziło dzięki jeszcze raz. Postaram się całe fotostory zrobić z naprawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sapciak Posted November 14, 2017 Share Posted November 14, 2017 Nie zakładając nowego tematu. Jest możliwość dołożenia takiej maty jak na zdjęciu (uniwersalna) do foteli bez grzanych tyłków ale wpiąć się do istniejącej instalacji w Omedze FL. Pytam zanim kupię i rozpocznę rzeźbę. Może już ktoś kombinował. Na forum nie udało mi się znaleźć interesującego mnie tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted November 14, 2017 Share Posted November 14, 2017 @skit przejście w siedzisku sprawdzić mając podłączone oparcie czy odpiąć i jakiś spinacz czy inna zworka? Jeśli przejście będzie we wtyczce przy progu to maty powinny być ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted November 15, 2017 Share Posted November 15, 2017 Nie zakładając nowego tematu. Jest możliwość dołożenia takiej maty jak na zdjęciu (uniwersalna) do foteli bez grzanych tyłków ale wpiąć się do istniejącej instalacji w Omedze FL. Pytam zanim kupię i rozpocznę rzeźbę. Może już ktoś kombinował. Na forum nie udało mi się znaleźć interesującego mnie tematu. Na tylen fotele powinno być bez problemu, na przednie musialbys skolowac te szare puzdereczka spod fotela 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted November 15, 2017 Share Posted November 15, 2017 @skit przejście w siedzisku sprawdzić mając podłączone oparcie czy odpiąć i jakiś spinacz czy inna zworka? Jeśli przejście będzie we wtyczce przy progu to maty powinny być ok? Lepiej spinacz czy jakąś inna zworka ::)chyba ze masz pewność ze oparcie jest ok to może być z oparciem : Fl nie mierzyłbym na wtyczce przy progu bo tam jest jakis ukladzik/przekaznik/pies wie co który odpowiada za poziom grzania. Lepiej zmierzyć za tym szarym puzderkiem pod fotelem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts