Jump to content
Omega Elite Klub

Montaż pokrywy zaworów 2.6

gurek123

Recommended Posts

wyczyść głowice, odtłuść. Nanieś klej na pokrywę i głowice do pokrywy przyłóż uszczelkę, dobrze ją włóż, dociśnij i wkładaj. Skręcaj nie na chama na krzyż żeby równo dochodziła.

Oczywiście uszczelka dobrej firmy i klej także do wysokich temperatur.

Elring/Victor Reinz

I koniecznie 8Nm momentem :) Jak za mocno to czego byś nie zeobił bedzie ciekło. Żeby to miało sens odma musi być drożna....

Nie na krzyż tylko ruchami owalnymi od środka do zewnątrz...

Stosujemy dwa rodzaje mas klejących. Albo GM ,albo Loctite quick gasket 5980 . Ta druga jest bezkonkurencyjna. Chyba najlepszy preparat z jakim miałem do czynienia. Jest dosyć drogi ale wart każdej złotówki.

To napisał warsztat co sądzicie?

Ja zawsze używam Reinzosil Reinza albo Dirko erlinga i nie ma nigdy problemów...

• 1 year later...

Ja używam tylko Victor reinz i jestem z niego zadowolony. Robie to w dwóch etapach. Czyszczę pokrywy jak i głowice, odtłuszczam. Nakładam masę na głowice i przykładam pokrywy. Dokręcam tylko wstępnie dość delikatnie ale patrzę czy wszystko równo przylega i masa zaczyna delikantnie wypływać. Dokręcam np sama nasadką w palcach. Zostawiam to np na noc i dopiero jak masa wyschnie biorę klucz i dokręcam momentem 8Nm. Wydaje sie to mało, ale przy małych śrubkach M6 i układającej się uszczelce wcale nie jest to tak słabo dokrecone :)

Sprawdziło się to u mnie juz kilka razy :) Co prawda nie na lata ale jednak :)  

Oczywiście odma musi być drożna, bo wtedy najlepsze sposoby, najlepsze uszczelki, najlepsze masy czy nawet pokrywy aluminiowe nie dadzą rady powstrzymać wycieków.