Jump to content
Omega Elite Klub

parownik

kapperr

Recommended Posts

sytuacja wyglądała do niedawna tak że po odpaleniu samochodu obroty wskakiwaly na 1500 jak dodalem gazu spadaly na 1000 i po odczekaniu paru minut spadaly do 500 generalnie jak samochod przelaczyl sie na gaz to z wydechu szlo wiecej niz na benzynie ale wiadomo omega cos musialo pojsc nie tak jak jechalem z pracy 2 dni temu do domu (30km) samochod chodzil jakby 1 cylinder nie trybił i z wydechu juz szlo sporo tego dymu w dodatku nie chcial przelaczyc sie na gaz gdzie robi to po 2 km około. Dzisiaj pojechalem do mechanika ktory mieszka 200 metrow dalej ale po momencie jak odpalilem samochod ok 30 sekund zaczął chodzić normalnie i u majsterka dojechalem z samochodem nie pokazującym żadnych objawów i praktycznie zero dymu z wydechu. myslalem na poczatku ze uszczelka pod glowica sie uszkodziła bo ubylo plynu troche ale weze normalne. mechanik jednak nie mial czasu dokladnie tego sprawdzic i powiedzial ze watpi w uszkodzenie uszczelki i powiedzial ze lepiej zaczac od drobnych rzeczy niz pchać się w koszty. a wiec od czego zaczac ktos ma pomysl? moze membrana w parowniku się rozwaliła?

Proponuję udać się do gazownika najsampierw jeśli na benzynie wszystko ok...

Błędy jakieś? Wartości z przepływki? Sondy pracują?

Do sprawdzenia dam w następnym tygodniu teraz bardziej mi chodziło czy przez uszkodzony parownik płyn może lecieć i sie spalać i jaki kolor ma benzyna która nie do końca jest spalania olej z płynem się nie miesza ani odwrotnie jedyny sposób to sprawdzenie ciśnienia na cylindrach

Zrobiłem spinaczową diagnostyke i błąd 0202 odczytałem tj Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza cylindra. Teraz nie wiem co sprawdzić dokładnie

wtryskiwacz nr 2 :P

Obwód wtryskiwacza  czyli kabelki, od świec by mogło ten błąd pokazać?

wtryskiwacz paliwa, a nie kabelki od świec :P

jak nie masz pojęcia to lepiej nie grzeb sam :P

Kolego napisał Ci Robert że jest problem wg. błędu z wtryskiwaczem nr. 2 do sprawdzenia jest wiązka, ew. wymiana wiązki od wtrysków do tej dużej kostki za silnikiem.

Kolego napisał Ci Robert że jest problem wg. błędu z wtryskiwaczem nr. 2 do sprawdzenia jest wiązka, ew. wymiana wiązki od wtrysków do tej dużej kostki za silnikiem.

I można po ludzku wytłumaczyć jednak :D dzięki wielkie