Tazz Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Witam Postanowiłem nareszcie opisać swoją historię A więc zaczęło się od jakże by inaczej OPLA ASTRY F Z16SZR hatchback z 1996r. W 2008 roku , rok po zdaniu prawka stałem się posiadaczem swojego pierwszego auta była nim wspomniana Astra (zdjęcia później) Wierny samochodzik raz mnie zawiódł 5 km od domu jak padła pompa paliwa na drugi dzień już śmiała w planach była ładna felga i dbanie o stan techniczny Ale pewnego dnia na osiedlu pojawiła się bordowa Omega BFL i odrazu wiedziałem ze Omega BFL będzie moim następnym autem Limuzyna RWD piękne auto no i tak w kwietniu 2013 roku stałem się posiadaczem takiej oto Omegi 2003r Z22XE wyposażenie standardowe + -grzane sporty z przodu - czujnik deszczu, szyby solar - ncdr 2013 z GPS i Gid-em - lusterko fotochrom z diodą W planach tak jak wcześniej: dobra felga i stan techniczny Ale kiedy w kwietniu tego roku dowiedziałem się ze po raz drugi będę ojcem musiałem się zastanowić nad nowym większym autem (do omegi z ledwoscia miescilismy się z jednym) zastanawialem się nad bmw e39 3.0 diesel albo nad Zafira w dieslu. Po sprzedaży Omegi w czerwcu szukałem i szukałem czegoś sensownego, oglądałem kilka bmw i kilka zafir ale ich stan nie był zadowalający. Aż w połowie czerwca trafiła się taka ładna czarna niedaleko, był długi weekend a i tak miałem jechać do rodziny w te okolice wiec po drodze postanowiłem ja zobaczyć dokładne oględziny i sprawdzenie czujnikiem lakieru utwierdzily mnie w przekonaniu ze to właśnie to auto które mnie zadowoli na drugi dzień wziąłem walutę i pojechałem ja kupić i tak oto jest : Opel Zafira B 1.9 CDTI seryjnie 150 KM ale w tej chwili po chipie na 178 KM. Z dodatkowego wyposazenia: Wersja N-JOY - nawigacja - radio z bluetooth - 4 szyby elektryczne - elektryczne i podgrzewane lusterka - ABS I ESP - Kilka poduszek i kurtyny - klimatronik - lusterko fotochrom z dioda - czujnik deszczu - czujnik zmierzchu Przy zakupie 258 tysięcy przebiegu. Po zakupie zrobiony rozrzad i pasek z rolka osprzętu, wygłuszenie maski, polerka lamp i uszczelki tylnych lamp więcej zdjęć niebawem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 Fajnie, fajnie. Zafirka jako rodzinny daily sprawdza się idealnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted December 10, 2017 Author Share Posted December 10, 2017 Dzięki panowie Sprawdza się jako daily, jako dzieciowoz i jako dostawczak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted December 13, 2017 Author Share Posted December 13, 2017 Obiecane fotki : Auto jak.narazie spełnia swoją funkcję w 100%. Wydatki narazie tylko pod dystrybutorem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted December 19, 2017 Author Share Posted December 19, 2017 A oto wyniki hamowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 sam chip ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted December 20, 2017 Author Share Posted December 20, 2017 Tak na samym chipsie to jest ale to poprzedni właściciel robil Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted February 10, 2018 Share Posted February 10, 2018 Fajne pakowane, rodzinne auta. Wiem bo w rodzinie same ople i zafira też dzielenie służyła 2 lata. Też była wersja N-Joy jedynie miała stoliczki z tyłu w fotelach. Ale mocy mniej bo jedynie 101 KM . Bezawaryjności życzę. Jakieś plany co do auta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted February 11, 2018 Author Share Posted February 11, 2018 Fajne pakowane, rodzinne auta. Wiem bo w rodzinie same ople i zafira też dzielenie służyła 2 lata. Też była wersja N-Joy jedynie miała stoliczki z tyłu w fotelach. Ale mocy mniej bo jedynie 101 KM . Bezawaryjności życzę. Jakieś plany co do auta? Co do modów to właśnie zastanawiam się nad takimi stoliczkami w fotelach co do planów to narazie musze wymienić termostat, później olej w skrzyni biegów jeśli się okaże że sprężyna pękła wpadnie -30 eibacha później jakąś lotka od opc no i oczywiście jakąś ładna felga ale najpierw mechanika na tip-top Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted February 27, 2018 Author Share Posted February 27, 2018 Jako ze zrobiło się trochę cieplej na dworze (-10*C) postanowiłem przeprowadzić operacje wymiany termostatu. Mój juz nie domagał, auto grzalo się do 75*C po mieście a każde odpuszczenie gazu skutkowało spadkiem temp. Ogrzewanie załączam jak silnik osiągnie temp minimum 55*C, na 3 bieg dmuchawy i temp 21*C. Podjechalem do teścia do garażu gdzie temp była -6*C i zabrałem się do roboty Operacja pod tytułem termostat zakończona sukcesem dodatkowo staremu płynowi powiedziałem papa a zalałem nowym g12+ Stary termostat wahler , siedział tam od nowości Nowy behra, mam nadzieje ze posłuży I płyn g12+ Całość zajęła mi 4 godziny, włącznie z przebraniem się, pójściem do sklepu po opaskę na węża, rozgrzaniu auta i małej przejazdzce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted March 2, 2018 Author Share Posted March 2, 2018 Kolejne mody Teraz odpala na widok kluczyka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Hehehe. No panie. Jaki śmieszny termostat. Hehehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted March 2, 2018 Author Share Posted March 2, 2018 Śmieszny czy nie 170 zł kosztował najważniejsze że działa. A jak wiadomo opel byle jakich części nie przyjmuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Brak jedynie futerka na akumulator . Chociaż to co jest w oryginale w Zafirze jest o wiele gorsze mi to co montowali oryginalnie w omedze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted March 2, 2018 Author Share Posted March 2, 2018 Tam jest ciężko z miejscem na cokolwiek kolo aku... zresztą widać na zdjęciach Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Jak z dojściem do termostatu w Zafirze? W saabie 93 też (z19dth) wymieniałem go z przyjemnością za to w stilo 1.9 JTD 16V było kiepsko ;( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted March 2, 2018 Author Share Posted March 2, 2018 Wyjmujesz akumulator, odkręcasz podstawę obudowy i masz go prawie na miejscu, odpinasz węże i czujnik, 3 śrubki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted March 5, 2018 Author Share Posted March 5, 2018 Taki bajer do mnie zawitał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted April 18, 2018 Author Share Posted April 18, 2018 Jako ze wczoraj było trochę czasu i pogoda dopisała to się zabrałem za wymianę kółek Bylo: W trakcie prac zrobiłem dodatkowo Do przykrecania miałem pomocnika Efekt taki No i juz na autku kółka : Tak wiem ze i auto i kółka nie są czyste ale nie było już ani czasu ani sił 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 Dobry wosk polozyc jakis dressing do opon i bedzie miodzio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted April 18, 2018 Author Share Posted April 18, 2018 A masz jakiś sprawdzony specyfik? Bi się na tym nie znam 59 minut temu, Grabarz napisał: Dobry wosk polozyc jakis dressing do opon i bedzie miodzio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 Na pierwszy raz wosk w plynie adbl polecam bo robi robote i do tego rez szampon adbl i bedzie kolosalna.roznica a do opon k2 bold w sprayu dosc.dlugo wytrzymuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted April 18, 2018 Author Share Posted April 18, 2018 A powiedz mi jakąś polerke robić czy coś? Czy sam wosk wystarczy? Jakieś aukcje z allegro tych specyfików? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sapciak Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 Usunąć lotną rdze, smołe, glinka, i na to wosk. Jak nie chcesz za dużo się bawić to kup jak podpowiada @Grabarz coś z ADBL np ADBL SYNTHETIC SPRAY WAX. W Jaworznie albo Katowicach są sklepy z kosmetykami do detailingu. Najlepiej podjechać i Ci zawsze coś podpowiedzą. Zawsze na jakimś spocie mogę co nieco Ci poopowiadać o kosmetykach do samochodów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 No dokładnie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts