Vision95 Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Siema jak w temacie. Do tego na przedniej szybie skrapla się woda czy coś. Często mam mokra szybę od środka. Coś pomożecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek_v6 Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 1. Wymień filtr Kabinowy. 2. Wysprzątaj(odkurz) w środku 3. Jak wychodzisz z samochodu na noc to wywietrz 4. Jak nie pomoże to nieszczelność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Siema jak w temacie. Do tego na przedniej szybie skrapla się woda czy coś. Często mam mokra szybę od środka. Coś pomożecie? Taka jak jak wyżej wymień filtr kabinowy. Przyczyną parujących szyb może okazać się wilgoć w aucie, która pochodzić może od wody stojącej pod wykładziną i wygłuszeniem co w Omedze jest plagą. Może masz zatkany odpływ wody pod filtrem wentylacji wnętrza . A może wygniło podszybie i masz nieszczelności pod szybą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz89 Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 A tak na pierwszy rzut to zobacz czy obieg powietrza nie jest zamknięty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Filtr kabinowy wymienic i udroznic pod nim odplyw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted December 19, 2017 Author Share Posted December 19, 2017 Filtr wymieniony. Odpływ też drożny. Podszybie zgnite jest Ale nie wiem. Woda skrapla się u góry A nie z dołu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 ale u gory na szybie przedniej od wewnatrz? czyli pod lusterkiem? jak masz cos z podszybiem to woda bedzie ci sie skraplala na desce od wewnatrz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saint Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 sprawdz podłoge pewnie jest dziurawa gabka nasiękneła i zwyczajnie paruje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted December 19, 2017 Author Share Posted December 19, 2017 ale u gory na szybie przedniej od wewnatrz? czyli pod lusterkiem? jak masz cos z podszybiem to woda bedzie ci sie skraplala na desce od wewnatrz Dokładnie u góry pod lusterkiem, patrzyłem czy szyba sie nie rozkleiła ale nie. Też temat polega na tym, że to jest nie zawsze. Np. teraz wlazłem w chuj wilgoci i wszystko gitara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sewerin Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Pod wszystkie dywaniki włóż czarno białe gazety. Wyciągną Ci wilgoć z podłogi. Możesz też położyć pod fotele przednie worki pochłaniające wilgoć. No i jak koledzy doradzili wcześniej filtr kabinowy do wymiany. Pozdro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted January 30, 2018 Author Share Posted January 30, 2018 Pod wszystkie dywaniki włóż czarno białe gazety. Wyciągną Ci wilgoć z podłogi. Możesz też położyć pod fotele przednie worki pochłaniające wilgoć. No i jak koledzy doradzili wcześniej filtr kabinowy do wymiany. Pozdro! Jakby to było takie proste to bym to dawno zrobił Omega u lakiernika, jedna dziura w podłodze i na łączeniu podłużnicy ze ścianą grodziową. Zobaczymy czy wtedy będzie mokro i czy będą dalej parować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sewerin Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Pod wszystkie dywaniki włóż czarno białe gazety. Wyciągną Ci wilgoć z podłogi. Możesz też położyć pod fotele przednie worki pochłaniające wilgoć. No i jak koledzy doradzili wcześniej filtr kabinowy do wymiany. Pozdro! Jakby to było takie proste to bym to dawno zrobił Omega u lakiernika, jedna dziura w podłodze i na łączeniu podłużnicy ze ścianą grodziową. Zobaczymy czy wtedy będzie mokro i czy będą dalej parować. UPS! To na grubo roboty masacra! Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Standardowe miejsce w omedze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted January 31, 2018 Author Share Posted January 31, 2018 Przy dobrych wiatrach jeszcze może będę musiał wyciągać podszybie. Bo tam też jest pełno rudej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 To jak stoi już u blacharza/lakiernika to zrób to od razu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 Dokladnie bo inaczej robota mija sie z celem, blacha bedzie zrobiona a szyba wkoncu peknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted January 31, 2018 Author Share Posted January 31, 2018 Kwestia czasu. Mówiłem mu o tym ale czy zrobi to nie wiem. Na pewno na lato konserwacja podłogi i już resztki zakamarki itd i koniec z ruda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 U mnie też sporo wody, czekam na sensowną temperature i wywalam wszystko ze środka. Tez muszę na grodziowej sprawdzić czy dziur nie ma. Tak jak Ci mówiłem, sprawdź odpływ skroplin i jego uszczelkę z parownika. U mnie dziury nie było, nikt nie znalazł w nadkolu, pod pedałem hamulca lub w podłodze pod nogami kierowcy, a latem woda się nazbierała. Zakładając, że nie naleciała z wyższych parti ściany grodziowej lub z pod szyby można uznać, że winowajcą był ten odpływ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saint Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 sprawdz podłoge pewnie jest dziurawa gabka nasiękneła i zwyczajnie paruje a nie mowiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sewerin Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 "WSZYSTKO CO SIĘ ODKŁADA DO ZROBIENIA NA PÓŹNIEJ NIGDY NAS NIE OMINIE" - Sewerin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted January 31, 2018 Author Share Posted January 31, 2018 Hehe dokładnie. Każdego to czeka kto planuje mieć omege jeszcze dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vision95 Posted February 1, 2018 Author Share Posted February 1, 2018 Najlepiej powiem wam wyczyścić wszystko. Ja pojechałem tylko na konserwację bo miało być dobrze. Wyczyścił i już jest lipa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_konto_usuniete Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 U mnie też była powódź przez odpływ od strony pasażera. Wody było od .uja, szczególnie w gąbkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 @Misek Odkurzaczem wesałeś wodę z wykładziany, pod wykładziną masz gumoleon z gąbką, która szybko chłonie wodę i długo schnie. Aby to wysuszyć musisz wyjąć dywany a wygłuszenie po podnosić i suszyć w słoneczny letni dzień na wietrze, lub ją wyciąć i wysuszyć, albo wyjąć w całości ale to już sprawa z robotą na grubo. Tam gdzie gąbka wilgotna to nie wyschnie sama a wilgoć się utrzymuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_konto_usuniete Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 @Misek Odkurzaczem wesałeś wodę z wykładziany, pod wykładziną masz gumoleon z gąbką, która szybko chłonie wodę i długo schnie. Aby to wysuszyć musisz wyjąć dywany a wygłuszenie po podnosić i suszyć w słoneczny letni dzień na wietrze, lub ją wyciąć i wysuszyć, albo wyjąć w całości ale to już sprawa z robotą na grubo. Tam gdzie gąbka wilgotna to nie wyschnie sama a wilgoć się utrzymuje. Z gąbki też wessałem. Podnosiłem ją i naciskałem w każdym możliwym punkcie aż woda z niej wypłynie. Widocznie gdzieś diablica została. Będzie cieplej (czyt. lato) to jeszcze raz wszystko out. Jak podnosiłem gąbke to był jakiś otwór (nie zatkany). Rozumiem, że tak ma być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts