Jump to content
Omega Elite Klub

Strasznie parujące szyby

Vision95

Recommended Posts

Siema jak w temacie. Do tego na przedniej szybie skrapla się woda czy coś. Często mam mokra szybę od środka. Coś pomożecie?

1. Wymień filtr Kabinowy.

2. Wysprzątaj(odkurz) w środku

3. Jak wychodzisz z samochodu na noc to wywietrz

4. Jak nie pomoże to nieszczelność

Siema jak w temacie. Do tego na przedniej szybie skrapla się woda czy coś. Często mam mokra szybę od środka. Coś pomożecie?

Taka jak jak wyżej wymień filtr kabinowy. 

Przyczyną parujących szyb może okazać się wilgoć w aucie, która pochodzić może od wody stojącej pod wykładziną i wygłuszeniem co w Omedze jest plagą. 

Może masz zatkany odpływ wody pod filtrem wentylacji wnętrza .

A może wygniło podszybie i masz nieszczelności pod szybą.

Filtr wymieniony. Odpływ też drożny. Podszybie zgnite jest Ale nie wiem. Woda skrapla się u góry A nie z dołu.

ale u gory na szybie przedniej od wewnatrz? czyli pod lusterkiem? jak masz cos z podszybiem to woda bedzie ci sie skraplala na desce od wewnatrz

ale u gory na szybie przedniej od wewnatrz? czyli pod lusterkiem? jak masz cos z podszybiem to woda bedzie ci sie skraplala na desce od wewnatrz

Dokładnie u góry pod lusterkiem, patrzyłem czy szyba sie nie rozkleiła ale nie. Też temat polega na tym, że to jest nie zawsze. Np. teraz wlazłem w chuj wilgoci i wszystko gitara.:)

• 1 month later...

Pod wszystkie dywaniki włóż czarno białe gazety.

Wyciągną Ci wilgoć z podłogi.

Możesz też położyć pod fotele przednie worki pochłaniające wilgoć.

No i jak koledzy doradzili wcześniej filtr kabinowy do wymiany.

Pozdro!

Jakby to było takie proste to bym to dawno zrobił :)

Omega u lakiernika, jedna dziura w podłodze i na łączeniu podłużnicy ze ścianą grodziową. Zobaczymy czy wtedy będzie mokro i czy będą dalej parować.

Pod wszystkie dywaniki włóż czarno białe gazety.

Wyciągną Ci wilgoć z podłogi.

Możesz też położyć pod fotele przednie worki pochłaniające wilgoć.

No i jak koledzy doradzili wcześniej filtr kabinowy do wymiany.

Pozdro!

Jakby to było takie proste to bym to dawno zrobił :)

Omega u lakiernika, jedna dziura w podłodze i na łączeniu podłużnicy ze ścianą grodziową. Zobaczymy czy wtedy będzie mokro i czy będą dalej parować.

UPS! To na grubo roboty masacra!

Powodzenia!

Przy dobrych wiatrach jeszcze może będę musiał wyciągać podszybie. Bo tam też jest pełno rudej

Kwestia czasu. Mówiłem mu o tym ale czy zrobi to nie wiem. Na pewno na lato konserwacja podłogi i już

resztki zakamarki itd i koniec z ruda. :P

U mnie też sporo wody, czekam na sensowną temperature i wywalam wszystko ze środka. Tez muszę na grodziowej sprawdzić czy dziur nie ma.

Tak jak Ci mówiłem, sprawdź odpływ skroplin i jego uszczelkę z parownika. U mnie dziury nie było, nikt nie znalazł w nadkolu, pod pedałem hamulca lub w podłodze pod nogami kierowcy, a latem woda się nazbierała. Zakładając, że nie naleciała z wyższych parti ściany grodziowej lub z pod szyby można uznać, że winowajcą był ten odpływ.

Najlepiej powiem wam wyczyścić wszystko. Ja pojechałem tylko na konserwację bo miało być dobrze. Wyczyścił i już jest lipa.

• 1 month later...

@Misek

Odkurzaczem wesałeś wodę z wykładziany, pod wykładziną masz gumoleon z gąbką, która szybko chłonie wodę i długo schnie. Aby to wysuszyć musisz wyjąć dywany a wygłuszenie po podnosić i suszyć w słoneczny letni dzień na wietrze, lub ją wyciąć i wysuszyć, albo wyjąć w całości ale to już sprawa z robotą na grubo.

Tam gdzie gąbka wilgotna to nie wyschnie sama a wilgoć się utrzymuje.

@Misek

Odkurzaczem wesałeś wodę z wykładziany, pod wykładziną masz gumoleon z gąbką, która szybko chłonie wodę i długo schnie. Aby to wysuszyć musisz wyjąć dywany a wygłuszenie po podnosić i suszyć w słoneczny letni dzień na wietrze, lub ją wyciąć i wysuszyć, albo wyjąć w całości ale to już sprawa z robotą na grubo.

Tam gdzie gąbka wilgotna to nie wyschnie sama a wilgoć się utrzymuje.

Z gąbki też wessałem. Podnosiłem ją i naciskałem w każdym możliwym punkcie aż woda z niej wypłynie. Widocznie gdzieś diablica została. Będzie cieplej (czyt. lato) to jeszcze raz wszystko out. Jak podnosiłem gąbke to był jakiś otwór (nie zatkany). Rozumiem, że tak ma być?