Jump to content

Świece zaplonowe przy LPG 3.2v6

Gregorz

Recommended Posts

Hej.

Dlugi czas zastanawiam sie jakie w koncu swiece zostawić. Irydowe na 1 elektrodzie przerwa 0.9 - takie mam wrzucone juz jakis czas. Świece 4elektrodowe dedykowane do silnika tez mialem. Wg mnie i innych 4 elektrody zostaly wymyslone w celu wydluzenia przegladów i nic wiecej bo przeskok iskry i tak wystepuje tylko na jednej z elektrod. Druga sprawa to odstep elektrod seriyjny Bosch produkuje świece z odstepem 1.35 a wiec czy nie za duzo przy LPG?

Moze ktos cos?

Słyszałem takie opinie, że świece 1 elektrodowe zabijają cewki w tych silnikach. Ile w tym prawdy, nei wiem:) @barteklodz ? Ja zakładam od zawsze do sievbie takie jak zaleca producent:) Czyli do 3.0 - 2 elektrodowe, do 3.2 - 4 elektrodowe

• Like 1

No wlasnie nie wiem dlaczego panuje takie przekonanie ze beda sie cewki zmazyc skoro i tak iskra jest jedna, wybiera sobie tylko elektrody. Dodatkowo zmniejszajac odstep na swiecy w celu lepszego przeskoku iskry przy lpg ktory stawia wiekszy opór niz benzyna - cewka ma jakby lżej. Moge sie tez mylić

No wlasnie nie wiem dlaczego panuje takie przekonanie ze beda sie cewki zmazyc skoro i tak iskra jest jedna, wybiera sobie tylko elektrody. Dodatkowo zmniejszajac odstep na swiecy w celu lepszego przeskoku iskry przy lpg ktory stawia wiekszy opór niz benzyna - cewka ma jakby lżej. Moge sie tez mylić

moda sobie zrób 

Zrobiłem przed chwilą moda takiego, że wkręciłem

takie jak zaleca producent:) Czyli do 3.2  - 4 elektrodowe

i będę jeździł na benzie yebac biede :lol:

Pomijając oszczędności iryda droższa od seryjnej...w tym zakresie nie ma sensu. Czakamy na foto cewki @barteklodz :wink:

Pomijając oszczędności iryda droższa od seryjnej...w tym zakresie nie ma sensu. Czakamy na foto cewki @barteklodz :wink:

Wg mnie lepsza będzie świeca jednoelektordowa. Będzie na niej mocniejsza iskra.

Bardzo mnie interesuje teoria, a właściwie jej założenia, wg której ma cierpieć na tym cewka.

Moja 3.0 na gazie jezdzi (u mnie 1/3 czasu stoi) już 10 lat, ponad 120 000 km, w rękach kolegi i moich 6lat i my cewki nie zmienialiśmy a poprzedni właściciel raczej też nie bo cewka wygląda na oryginał, obecnie jest bardzo popękana obudowa ale do końca paliła mi na wszystkie gary. Świece całyczas dedykowane, w innych autach też miałem i mam świece dedykowane i w astrze F 80 000 bez awarii cewki a stilo ma 60000 i padły 2 pojedyncze sagema (one i tak padaki) A w benzynowym kanggoo 1.2 16V oryginalna cewka wytrzymała tylko 120000 od nowosci auta

Moja 3.0 na gazie jezdzi (u mnie 1/3 czasu stoi)  już 10 lat, ponad 120 000 km, w rękach kolegi i moich 6lat i my cewki nie zmienialiśmy a poprzedni właściciel raczej też nie bo cewka wygląda na oryginał, obecnie jest bardzo popękana obudowa ale do końca paliła mi na wszystkie gary. Świece całyczas dedykowane, w innych autach też miałem i mam świece dedykowane i w astrze F 80 000 bez awarii cewki a stilo ma 60000 i padły 2 pojedyncze sagema (one i tak padaki) A w benzynowym kanggoo 1.2 16V oryginalna cewka wytrzymała tylko 120000 od nowosci auta

W Renówkach cewki padają bardzo często, i to parami.

https://naforum.zapodaj.net/11487a22025c.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/7f27b0d50682.jpg.html

Co nie tak z tą cewką, bo nie wiem na czym się skupić?

Świece nie powodują korozji ewentualnie mogły cewki spuchnąć/obudowa popękać, ale nie widać tego na zdj.

Właśnie czegoś takiego tam szukałem. Ale na rdzę bym nie wpadł? :D

Świece nie powodują korozji ewentualnie mogły cewki spuchnąć/obudowa popękać, ale nie widać tego na zdj.

To jest ślad po ktorym iskra skakała, korozja to tylko skutek uboczny, nie ma wpływu na pracę cewki, wieczorem wstawię zdjęcia cewki z 3.0 która działała idealnie czego nie można powiedzieć o jej wyglądzie

To jest ślad po ktorym iskra skakała, korozja to tylko skutek uboczny, nie ma wpływu na pracę cewki, wieczorem wstawię zdjęcia cewki z 3.0 która działała idealnie czego nie można powiedzieć o jej wyglądzie

Ale dalej nie widzę związku między stosowaniem jednoelektrodowej świecy i padającej cewki. Nie mogła po prostu się zużyć?

Ale dalej nie widzę związku między stosowaniem jednoelektrodowej świecy i padającej cewki. Nie mogła po prostu się zużyć?

Po 3 tys km?

Po 3 tys km?

Jak jest kiepskiej jakości, to może zrobić tylko tysiąc. Ja bym obstawiał, że miała kontakt z wilgocią i przez to ją szlag trafił.

jak już wspominałem:

Słyszałem takie opinie' date='[/quote']

Ile w tym prawdy ciul wie. Z racją jak z dupą każdy ma swoją :) Ja bym nie był jakimś strasznym radykałem w tym temacie. Zakładam u siebie takie jak zaleca producent bo nie lubię eksperymentów ala pomysłowy dobromir. Jeśli jakaś teoria nie jest sprawdzona i pewna to wole chyba tak jak Adam Opel przykazał :) Inna sprawa że jak ktoś jeździ na 1 elektrodowych i z praktyki wie że nic z cewkami się nie dzieje no to super :) Ja jeżdżę na 4 i mam to wytestowane wiec uważam że nie ma sensu kombinować :)

• 6 months later...

Szykuję się do zmiany świec w swoim 3.0. Posiadam instalację LPG.

Znalazłem na allegro oryginalne świece: https://allegro.pl/oe-opel-swieca-zaplonowa-omega-b-2-0-2-2-3-0-v6-i6817379014.html

Będzie to dobry wybór? Czy lepiej szukać coś z zamienników typu Bosch?

Chyba 2 elektrody były w 3.0? GM ostatnio nie miałem czasu zamawiać więc kupiłem Bosch...wg katalogu.

Chyba 2 elektrody były w 3.0? GM ostatnio nie miałem czasu zamawiać więc kupiłem Bosch...wg katalogu.
I jak się sprawują u Ciebie te 4 elektrody Boscha w 3,2? Też je kupiłem z polecenia sprzedawcy i tak jakoś mam wrażenie że słabo. Muszę wsadzić na chwilę stare Gm i porównać

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka