Jump to content

Omcia 2.6V6 2000r Początki by Kirchoff ;P

kirchoff91

Recommended Posts

Witam Wszystkich!! 

Chciałbym Wam przedstawić moją Omege! :D

Zakupiłem ją w Grudniu 2016r i jestem od tamtego czasu w cholere z niej zadowolony ::D

Omcia jest w biedzie wersji więc zacząłem ją powoli modyfikować i cały czas coś wychodzi ::D

Zacząłem od wymiany foteli na czarną skórę i wszystko by było super gdyby nie fakt że wtyczkę 30pinową odpowiedzialną za pamięć foteli mam po prawej stronie ;D 

Z tym tematem też do Was się zgłoszę ;;)

Niestety auto stało prawię przez kilka lat u Niemiaszka i jest w środku paskudne. Jednak cała reszta jest idealna jak dla mnie! Auto podczas kupowania miało zrobione 80 000km. Wiem że wielu z Was powie: Eeeee... Kręcony jak wata cukrowa! Ale z tego co przewaliłem wszystkie papiery z ASO, autoDNA jest całkiem możliwe że auto ma taki przebieg. 

Z dalszych modyfikacji chciałbym znaleźć jakiś lepszy zderzak przód ponieważ początkiem roku jakiś jeł*p mi wyjechał i przerysował zderzak oraz miałem bliskie spotkanie z zającem :/ 

Jeśli chodzi o inne modyfikacje w malowaniu są felgi Opla OPC kolor srebrny rozmiar 18" i chyba tyle. Cała reszta podoba mi się w oryginale więc nie chce tego zmieniać. 

Choć jeszcze mam w planach coś zrobić z lampami mianowicie przerobić na Bixenon u gości z HRF. Chciałbym wymienić też wydech ale ze względu że rocznie robie prawie 70 000km boje się że głośniejszy wydech będzie mnie mocno drażnił przy większych obrotach silnika. 

Boje się też, że po zmianie felg na takie wielkoludy zawieszenie będzie się sypało jak domy w Afganistanie :/

Kolejną modyfikacją jest wymiana radia z CDR2005 MID na NCDC2015 CID z którym tez mam kilka problemów ale myślę że też z tym mi pomożecie ;) 

Jak wpadnie mi jeszcze coś do głowy i porobię trochę więcej fotek to się podzielę ;)

19141536_1404462392966363_1859070908_n.jpg.b086fb29b7127bb7888d6d7350b2cbb0.jpg

No i Fajnie, że sie pojawiłeś ze swoją Omegą ... Szykuje sie modzenie :f:

Joo kolego jest tu parę osob którzy przerabiali tematy z przekładaniem różnego typu wyposażenia , wystarczy że przejrzysz kilka tematów :)

Powodzenia!

Oby służyła bez niespodzianek.

Ważne, że silnik juz po lifcie :)

Z zawieszeniem to jest tak, że jak zrobisz dobrze raz to się nie sypie tak czesto jak się tego obawiasz.

Siemka. Witamy wśród Omegowiczów. Fajny kolorek i silnik (to już pewnie idzie, niż moja 2.2 ;) ). Cieszy mnie to że już coś tam modziłeś i chcesz dalej kontynuować. Życzę powodzenia i bezawaryjności. No i pochwal się nam tu od czasu do czasu.

Tak jak Ty planuje wymienić radio CDR2005 MID na NCDC2015 CID. Myślę też o skórach, tylko beżowych (obecnie mam beżowy welur i wnętrze). Co do wydechu to również planuje zmienić. Na razie kupiłem nowy kolektor. Ale chce wstawić wydech z 2.0. Obecnie mam 2.2 kombi, też 2000 rok grafit. Pozdrawiam. Więcej fotek daj ;)

Ja niestety kupiłem czarne miały być igły a nie grzeją tyłku. No i nie wymieniłem jeszcze fotela kierowcy bo kostkę od pamięci i całej reszty jest po prawej a nir po lewej stronie i duma jak to obejść ;-) i szczerze też wolałbym szare skóry :-)

Co do silnika jestem mogą zadowolony aczkolwiek wolałbym 3.2v6 :-P

Co do silnika jestem mogą zadowolony aczkolwiek wolałbym 3.2v6 :-P

Kupujesz angola 3.2 i słupek przerzucasz reszta na graty :P

• 3 weeks later...

Koledzy pytanie za 1000 jenów ;D 
Ma ktoś taką kostkę po prawej stronie?? 
Byłem w  ASO sprawdzić czy auto było z anglii ściągnięte i mówią że nie ma takiej opcji. Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią że tak zrobili niemiaszki i tyle. 
Wygląda to na razie beznadziejnie :D

A na sezon już chciałbym założyć fotel też skóra no i z pamięcią ;P 

a wygląda to tak:

IMAG0354.jpg

IMAG0355.jpg

IMAG0356.jpg

To jest kostka od czujnika zajętości fotela pasażera. Jeśli nie miałeś w oryginale to nie podłączaj bo wywali błąd airbaga :)

To już ogarnąłem :D kasowanie błędów dla mnie to już pikuś sprzęt w domu mam to naprawdę nie problem ;) tylko teraz jak to zrobić żeby tą kostkę wpiąć po lewej stronie u kierowcy ;) chyba że nie trzeba żeby była ta kostka, a działał fotel z pamięcią? Ale wydaje mi się że jest to potrzebne ;P 

Nie trzeba. W dziale z elektryką @Hubi opisywał jak podłączyć fotele. Cos tam trza zmostkować....

Opisane masz w dziale z elektryka który trzeba zmostkowac

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Tak wogole to ta żółta kostka to jest od fotelika dla dziecka ;)

Wszystko jest super!! W końcu to skończyłem :-) niestety uwalilem kabel od airbag bo w prowadnice mi wpadło i nie zauważyłem :-\ ale kabel mam z drugiego fotela :-) 

A i nie wiem czy po zmostkowaniu tych kabli powinno działać też lusterka sterowane z pamięci? Bo się nie regulują ale to mały problem :-)

IMAG0372.jpg

IMAG0371.jpg

IMAG0370.jpg

IMAG0369.jpg

• Like 1

11 godzin temu, kirchoff91 napisał:

A i nie wiem czy po zmostkowaniu tych kabli powinno działać też lusterka sterowane z pamięci? Bo się nie regulują ale to mały problem :-)

Lusterka pod pamieć są inne, 9- pinowe. Więc do wymiany pewnie wiązki w drzwiach, lusterka i pies wie czy kabli nie trzeba by ciągnąć do fotela....

22 minuty temu, skit napisał:
Lusterka pod pamieć są inne, 9- pinowe. Więc do wymiany pewnie wiązki w drzwiach, lusterka i pies wie czy kabli nie trzeba by ciągnąć do fotela....

Bez sensu w takim układzie aż tak leniwym dziadem nie jestem :-) za chwilę zabieram się za wymianę kabla od Airbag to podrzucę też fotki może komuś się przyda :-)

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Edited by kirchoff91
  • Like 1

Do pamięci to masz tych kabli od groma i jeszcze pewnie jakiś przekaźnik po drodze

A więc tak!
Jeśli chodzi o wymianę same wiązki od poduszki w fotelu do wtyczki jest to banalnie proste ;) sama wymiana to jakieś 1.5h czasu wraz z wyciągnięciem wiązki z fotela:
Jeśli chodzi o samo wyciągnięcie:

- odkręcamy plecy fotela

- podważamy zatrzask wtyczki od Airbag

- podważamy wtyczkę aby ją wypiąć

- obcinamy wszystkie tyrytyrki :D

- odkręcamy regulacje (nie wiem jak to nazwać. W każdym razie są tam dwie śrubki i z głowy)

- odkręcamy plastik od strony sterowania fotelem (góra dół)

- kładziemy oparcie fotela tak aby była w poziomie

- wyciągamy regulacje oparcia fotela

- odkręcamy śrubę mocującą oparcie (wystarczy tylko z tej jednej strony)

- obcinamy resztę tyrytytek 

-  wyciągamy całą wiązkę

Jeśli chodzi o włożenie wiązki do fotela jest to dużo prościej jeśli mamy fotel regulowany cały elektrycznie. A sam proces wkładania wiązki wygląda tak jak rozbiórka więc myślę, że nie powinno być problemu ;)

Na sam koniec wpinamy się opcomem i kasujemy błędy :)

Uważamy jednak przy skręcaniu fotela bez pełnej regulacji fotela. Regulacja oparcia trochę trudno wsadzić z powrotem więc jak ktoś ma mało zgrabne ręce lepiej odkręcić też plastik z drugiej strony fotela ;)
Jeśli to wszystko nikomu się nie przyda, a raczej tak będzie bo tylko ja mogłem przeciąć sobie wiązkę :D , to proszę administratora o usunięcie tego :P 

IMAG0379.jpg

IMAG0380.jpg

IMAG0381.jpg

IMAG0382.jpg

IMAG0383.jpg

IMAG0384.jpg

IMAG0386.jpg

IMAG0387.jpg

IMAG0373.jpg

IMAG0374.jpg

IMAG0375.jpg

IMAG0376.jpg

IMAG0377.jpg

IMAG0378.jpg

• Like 2

Chciałbym zapytać czy ma ktoś może taka klapke. To jest plastik który osłania haka. Jakiś nie powiem kto mi zajumał w Rzeszowie ostatnio :-\

IMAG0367.jpg

• 5 weeks later...

No więc chciałbym się Wam pochwalić jeszcze felgami które dopiero w tym tygodniu zakończyłem :) są to OPC z Astry H 225/40/R18 :) Brakuje mi jeszcze tylko oryginalnych naklejek bo w tym momencie mam Vauxhall :D Swoją drogą jakby ktoś takie miał z chęcią odkupie :P
Dziękuje i dobrej nocy :)

20180421_222053.jpg

20180421_222101.jpg

20180421_222106.jpg