Jump to content
Omega Elite Klub

Rodzaj mostu-jak sprawdzic

Recommended Posts

wszystko zależy czego oczekujesz. Mosty w omedze są zamienne w każdą niemal stronę :D/emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20">

Do 2.6 możesz zamontować most od 2.5 2.6 3.0 3.2 2.5 TD 2.5 DTI :D/emoticons/biggrin@2x.png 2x" title=":D" width="20">

jeśli chcesz zostać w oryginale to most z przełożeniem 3.9, jeśli chcesz szybciej się rozpędzać to 4.22 jeśli chcesz większy Vmax 3.7 :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20"> jeśli chcesz stracić baaardzo dużo przyspieszenia ale z to mega Vmax i niskie obroty to most  z diesla. Optymalnym rozwiązaniem będzie jednak 3.9, taki kompromis między przyspieszeniem a vmax i spalaniem :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20">

Kolega ma automat to i most 3.7 pewnie posiada trzeba by po Vin sprawdzic jesli chcialby zostawic oryginal. Jesli nie robi kolega tras a raczej cykl mieszany i miejski to zalozy sobie 3.9 bedzie nieco lepiej sie odpychac jak @awhaker tlumaczythumbsup.gif

Przy 100km/h na V biegu dla:
Dla skrzyni R25 + most 3.7 2536 RPM
Dla skrzyni R25 + most 3.9 2673 RPM
Dla skrzyni R25 + most 4.22 2893 RPM

Dla skrzyni R28 + most 3.7 2443 RPM
Dla skrzyni R28 + most 3.9 2575 RPM
Dla skrzyni R28 + most 4.22 2786 RPM

Dla skrzyni R30 + most 3.7 2284 RPM
Dla skrzyni R30 + most 3.9 2407 RPM
Dla skrzyni R30 + most 4.22 2605 RPM

W przypadku skrzyni R25 i silnika diesla 
Dla skrzyni R25 + most 3.45 2130 RPM

• Like 1

• 2 years later...

Panowie zamierzam wymienić most w mojej Omesi gdyż obecny się posypał i nie mieli. Rodzą się teraz takie pytania. Czy mój most był ze szperą czy też bez?

I czy są różnice w mostach z modeli przedliftowych i poliftowych? Chodzi mi o gniazda do półosi, uszczelki oraz wtyczki do systemów?  Jak rozumiem most z manuala nie podejdzie do automatu?

Chciałbym zamontować most o takim samym przełożeniu jaki miałem do tej pory, tj. 3.90

VIN mojej: W0L0vbp69Y1073751

Edited by SebekS

Godzinę temu, SebekS napisał:

Panowie zamierzam wymienić most w mojej Omesi gdyż obecny się posypał i nie mieli. Rodzą się teraz takie pytania. Czy mój most był ze szperą czy też bez?

I czy są różnice w mostach z modeli przedliftowych i poliftowych? Chodzi mi o gniazda do półosi, uszczelki oraz wtyczki do systemów?  Jak rozumiem most z manuala nie podejdzie do automatu?

Chciałbym zamontować most o takim samym przełożeniu jaki miałem do tej pory, tj. 3.90

VIN mojej: W0L0vbp69Y1073751

Z vinu wynika ze nie ma szpery - będziesz wiedział na 100% jak wyjmiesz półośki

Co do p&p z innych roczników

Czujniki się nie zmieniają, jedyne co może się różnić to mocowanie łap mostu(grubsze śruby) - nie ma znaczenia czy manual czy automat

Niestety przełożenie mostu możesz sprawdzić tylko w vinie lub zdejmując pokrywę i licząc zęby. W praktyce zostaje ci zaufanie do sprzedającego ze most jest o takim przełożeniu jak poszukujesz :/

• Like 4

• 1 year later...
W dniu 9.04.2019 o 10:44, skit napisał:

Z vinu wynika ze nie ma szpery - będziesz wiedział na 100% jak wyjmiesz półośki

Gdzie można to sprawdzić po vinie? 

Najprościej i najszybciej będzie wyjąć półoś i jeśli zobaczysz krzyż to oznacza że most ma szperę, a przełożenie to zdejmij tylny ddekiel i na dużym kole będzie wybite ilość zębów na ataku i kole głównym ,podziel to przez siebie i wyjdzie przełożenie ,np 39/10 daje most 3,9 

• Like 1

W dniu 9.04.2019 o 10:44, skit napisał:

Czy po Tym można wnioskować, że mam 3.9 ze szperą? Jest to możliwe seryjnie w 3.2 automacie? 

Screenshot_20200601_000051_com.android.chrome.jpg

Edited by C32xet
Pomyłka

24 minuty temu, C32xet napisał:

Czy po Tym można wnioskować, że mam 3.9 ze szperą? Jest to możliwe seryjnie w 3.2 automacie? 

Wychodzi że 3.9 tak ,ale czy jest szpera to nie wiadomo ,podnieś auto i pokręć kołem jak koło w górze będzie stawiało duży opór to jest szpera, jeszcze taki partyzancki sposób :)

• Like 1

A jeszcze takie pytanie, jeśli faktycznie było By 3.9 ze szperą to czy są jakieś dwa rodzaje szper? Bo widziałem 25 i 45 %

3 godziny temu, C32xet napisał:

A jeszcze takie pytanie, jeśli faktycznie było By 3.9 ze szperą to czy są jakieś dwa rodzaje szper? Bo widziałem 25 i 45 %

Raczej wszystkie miały 45% jak dobrze pamiętam, ale mogę się mylić :), to ktoś mnie poprawi :upsss:

55 minut temu, Bobek napisał:

Raczej wszystkie miały 45% jak dobrze pamiętam, ale mogę się mylić :), to ktoś mnie poprawi :upsss:

Dobrze kojarzysz :P Wszystkie duże dyfry miały 45% ZF 4061 006, 25% to już ten mały ZF 4061 004 z Rekordow, Monz i 2.0 w omedze A. A żeby sprawdzic czy jest bez rozbierania to trzeba wałem kręcic i chwycic półoś drugą ręką, a najlepiej to nim szarpnąć. Niestety tarcie wstępne występuje praktycznie tylko w nowych sztukach i wynika to z budowy tego wynalazku :P A co do przelozenia, to jak dobrze pamietam, na talerzu jest już wypisana wartość po dzieleniu.

• 3 weeks later...
W dniu 1.06.2020 o 12:56, C32xet napisał:

jesli sie nie myle wg mnie masz szpere wg vinu G80