Jump to content

Przekładka ASB na MT - Potrzebne części i czynności

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Odświeże kotleciora bo mam niepełne informacje , a nie będe zakładał entego wątku.

Szukałem już wszędzie ale dużo linków jest już nie aktywnych  itp.

Borykam się z automatem w mojej klusce 3.0 Mv6. Tak z sama z siebie przeszła w tryb awaryjny.

"P1850 - przerwany obieg solenoidu C zmiany biegów".

* Sprawdziłem olej - dolałem 1l  -brak poprawy

* sprawdziłem wtyczki potraktowałem kontaktem (zdrowe i czyste) - brak poprawy

* Czasem na postoju na zapłonie nic nie robiąc błąd znika pojawia sie za chwile znika i znów sie pojawia (na midzie).

* wyczyszczony selektor położenia lewarka - również brak poprawy.

Podjąłem decyzje automat wylatuje. 

Mam już części tj.

- Skrzynia R28 z 2.5v6 wysprzęglikiem

- sprzęgło z dwumasą

- tłoczek sprzęgła - ten dołączany przy pedale

- kpl. pedałów hamulec-gaz-sprzęgło

- łożysko pilotujące wałek  ( iglikowe )

- lewarek/wybierak zmiany biegów (niezależnie od wersji silnikowej, z tego co wiem są takie same)

- wał napędowy

- korytko zaślepka pod ręcznym

- mieszek z ramką

- i tu pytanie pierwsze - czy dokupić jakieś śrubki (tj. to docisku -skrzyni-kola zamachowego-lewarka) ?

Ok, złożyć to nie problem, przystanąłem na połączeniach elektrycznych.

1. Błąd wyświetlany na Komputerze pokładowym "MID"  "Automatik Getriebe" - potrzebny serwis techem, czy może jednak da się to ominąć jakimś mostkiem itp. ?

Cytat:

"26 i 32 pin, także to nie problem. Mostkowanie w pełni załatwia sprawę BC"

(chociaż zaznaczenie na zdjęciu - kolor przewodów-gdzie czy coś podobnego ?)

2. ECU silnika - będzie pracował w trybie ASG, pierwszą metodą jest podłączenie to Techa ale, pisali też niektórzy, że wystarczy zmostkować przewody/Piny.

Cytat:

"zwieramy piny B,C i D i tyle ? Oczywiście plus czujnik sprzęgła."

3. ECU skrzyni - wylatuje ?

4. Wsteczny :

Cytat:

"Do wstecznego bierzesz kable D i F i podpinasz pod czujnik to tyle,
okrągłej kostki nie dotykasz interesuje cie kostka selektora tylko i wyłącznie"

5. czy o czymś jeszcze z połączeń elektrycznych zapomniałem

Proszę o jakieś zdjęcia jak dla deb... :) lub wymoderować to po poprawkach jako kpl. instrukcje "potem dla potomnych".

Tematów na forach jest wiele obumarłych pousuwanych i ciężko już coś znaleźć :) 

Ja za tydzień dwa bym robił przekładkę to umieściłbym do tego jakieś sensowne zdjęcia.

Pozdrawiam  ;) 

Ps. zgodnie z regulaminem cytaty są z forum "http://forum.omegaklub.eu" oraz "http://www.opelomegaforum.pl/"

Na początek chciałbym napomknąć że w dziale porad dla Klubowiczów jest videoporada ze swapa który robiliśmy nie dawno u rafke. Krok po kroku jest wsio pokazane i omówione co i jak :) Składka klubowa jest śmieszna i wynosi 25 zeta za pierwszy  rok wiec zachęcam do przemyślenia tematu :)

2 godziny temu, Crouger_rX napisał:

Podjąłem decyzje automat wylatuje. 

I jest to ze wszech miar bardzo słuszna decyzja :)

Mam już części tj.

- Skrzynia R28 z 2.5v6 wysprzęglikiem

- sprzęgło z dwumasą

- tłoczek sprzęgła - ten dołączany przy pedale

- kpl. pedałów hamulec-gaz-sprzęgło

- łożysko pilotujące wałek  ( iglikowe )

- lewarek/wybierak zmiany biegów (niezależnie od wersji silnikowej, z tego co wiem są takie same)

- wał napędowy

- korytko zaślepka pod ręcznym

- mieszek z ramką

- i tu pytanie pierwsze - czy dokupić jakieś śrubki (tj. to docisku -skrzyni-kola zamachowego-lewarka) ?

Śruby koła zamachowego koniecznie nowe. Luk nr 411013010 to o ile dobrze pamiętam 50-60PLN, uszczelki miedzy katem a kolektorem wydechowym. Jak nie chcesz żeby walił automatik getribe to mida od manuala. Płyn hamulcowy, standardowa 2-pinowa wtyczka do czujnika wstecznego. Ogólnie miej świadomość ze skrzynia od 2.5 będzie krótsza niż od 3.0 wiec większe przyspieszenie i mniejsza Vmax

3. ECU skrzyni - wylatuje ?

W 2.5 i 3.0 nie wyrzucaj:) w 3.2 i 2.6 dopiero po przeprogramowaniu kompa(techem z dostępem do TISa)

Wsteczny :

Cytat:

"Do wstecznego bierzesz kable D i F i podpinasz pod czujnik to tyle,
okrągłej kostki nie dotykasz interesuje cie kostka selektora tylko i wyłącznie"

piny_kostka.JPG

Mostkujesz:

H i E(najgrubsze)

B+C+D+jeden kabel od czujnika wstecznego z manuala

F+drugi pin czujnika wstecznego

Kolejnosc kabli w kostce czujnika wstecznego nie ma znaczenia

5. czy o czymś jeszcze z połączeń elektrycznych zapomniałem

Jeśli masz tempomat to wepnij jeszcze czujnik sprzęgła - szeregowo w czarno-czerwony kabel przy manetce tempomatu:)

• Like 2

• 4 months later...

Witam

A jak rozwiązać problem przy zmianie na manual w przypadku gdy cały główny sterownik silnika jest już od wersji z manualna skrzynia? Wywala mi kluczyk z samochodem i błąd p1700 ? 

Mam gościa z TECH em ale wątpię by kiedykolwiek cos takiego przeprogramowywał i może macie jakieś wskazówki by go nakierować przy takiej zabawie?

Jeśli chodzi o tempomat to wystarczy przedłużyć kable aż do manetki? Słyszałem kiedyś o połączeniu równoległym z pedałem hamulca ktoś coś słyszał o takim czymś. Tempomat trzeba jakoś aktywować z poziomu TECH a albo innego programu?

Pozdrawiam

2 godziny temu, Darek2382 napisał:

Witam

A jak rozwiązać problem przy zmianie na manual w przypadku gdy cały główny sterownik silnika jest już od wersji z manualna skrzynia? Wywala mi kluczyk z samochodem i błąd p1700 ? 

Mam gościa z TECH em ale wątpię by kiedykolwiek cos takiego przeprogramowywał i może macie jakieś wskazówki by go nakierować przy takiej zabawie?

Jeśli chodzi o tempomat to wystarczy przedłużyć kable aż do manetki? Słyszałem kiedyś o połączeniu równoległym z pedałem hamulca ktoś coś słyszał o takim czymś. Tempomat trzeba jakoś aktywować z poziomu TECH a albo innego programu?

Pozdrawiam

Trzeba wgrac soft jeszcze od manuala do pompy tc/esp i odłączyć komp od automatu bo on się będzie próbował komunikować z ecu po CAN-ie i sieje syfem 
:)

Co do czujnika sprzegła to tak. Wystarczy przedłużyć kable do manetki i wpiąć sie szeregowo z tego co pamietam w czerwono czarny przewód. 

Teoretycznie możesz tez wpiąć się w czujnik stopu ale nie jestem pewien czy on jest rozłączny i w który PINbo tam tez jest aktywacja stopu. Musiałbyś  wyjąć i pomierzyć

52 minuty temu, skit napisał:

Trzeba wgrac soft jeszcze od manuala do pompy tc/esp i odłączyć komp od automatu bo on się będzie próbował komunikować z ecu po CAN-ie i sieje syfem 

Co do czujnika sprzegła to tak. Wystarczy przedłużyć kable do manetki i wpiąć sie szeregowo z tego co pamietam w czerwono czarny przewód. 

Teoretycznie możesz tez wpiąć się w czujnik stopu ale nie jestem pewien czy on jest rozłączny i w który PINbo tam tez jest aktywacja stopu. Musiałbyś  wyjąć i pomierzyć

Pamiętam, że odłączałem sterownik automatu ale o ile dobrze pamiętam co mnie zdziwiło bo co to ma wspólnego, miałem problem z klimą. Może to tylko zbieg okoliczności i nie ma połączenia ze sobą. Blędu skrzyni P1700 miałem wtedy. 

Czujnik sprzęgła mam od innego mauala ale nie mam wtyczki z kawałkiem kabla.

W czujniku stopu w przypadku tempomatu jest 4 piny które działają przeciwnie do siebie więc tylko sprawdzić w którą się wpiąć. 

• 2 weeks later...
W dniu 11.08.2018 o 09:58, skit napisał: