Jump to content
Omega Elite Klub

Intercooler i filtr powietrza 2.5 dti

Kuba07124

Recommended Posts

Siema, rozważam wrzucenie wiekszego intercoolera do 2.5 dti, ori wymiary IC : 232x156x66 . Myślalem nad IC firmy FMiC ale troche nie na moją kieszeń, rozważał ktoś taką modyfikacje z innym intercoolerem ?

Przy okazji zapytam o filtr w dieslu, chce kupić wkładke K&N lub Pipercross, jakieś opinie ? Jak z eksploatacja tych filtrów ? Oba mają dożywotnią gwarancje, warto zapłacić te pieniadze ? Sam obecnie zdecydowałem się na filtr Pipercross.

siema tez ten temat chodzi mi od dawna... niektorzy tak jak kolec np przesuwaja chlodnice iwstawiajo centralnie cooler, a ja w planie mam wstawienie go centralnie ale w zderzak, miedzy spod zderzaka a zbiornik plynu, musi byc waski i szeroki, z tego co patrzylem powinien podejsc od bmw, obecnie w garazu mam z e36, podobno w e34 jest taki sam, cena smieszna, tylko trzeba zwalic zderzak i przymierzyc a pozniej meczyc sie ze spawaniem rurek i kolanek, najlepiej jakby mial obydwa wyjscia z jednej strony, no ale jak sie nie ma... itd :D co do wkadki tez ysle na k&n ostatnio zakladaj to Maciej 446VS i pamietam ze ma to tez brytisz, nie ma ogromnej roznicy ale podobno plynniej auto z dolu idzie, odstrasza tylko cena :P

NIe chce właśnie ingerować zbytnio w karoserie, max nacięcie zderzaka nieznaczne, chce zeby to był taki sleeper a nie kombi z IC jak heder w kombajnie.

Zalozylbym tego samego kształtu IC z firmy FMiC albo ten z e60, tylko ten z e60, czy ta gra jest warta świeczki ?

• 10 months later...

Ja miałem Ome od kolca właśnie i rozwiązane to było w ten sposób że cały osprzęt od IC był wsadzony z BMW E39 3.0d, chłodnica podniesiona do góry i pod nią wciśnięty IC. Filtr stożkowy i turbo od E39 razem z wtryskami. Oczywiście wszystko wystrojone. Do tego wpadła skrzynia 6 z BMW i szpera 45%. Generalnie zabieg warty tego jak to później latało. Wyszło ponad 200KM spokojnie i moment taki że każdy zakręt przy delikatnym przygazowaniu brała bokiem bez najmniejszego problemu :)