Jump to content

Wycieraczki nie działają i pali bezpieczniki

WOY

Recommended Posts

Rok:97
Silnik:X30XE
Rodzaj nadwozia:Kombi

Witam,
Wczoraj kupiłem kolejną padlinkę i podczas jazdy okazało się, że wycieraczki nie działają ani przednie ani tylna ani spryskiwacze zarówno na szybę jak i xenonów.
Dzisiaj miałem chwilkę i sprawdziłem bezpiecznik i oczywiście był spalony.
Więc wymieniłem i wycieraczki na przedniej szybie zrobiły jeden ruch po czym wróciły na swoje miejsce i bezpiecznik 30A się spalił.
Włożyłem 40A i to samo.
Gdzie mogę szukać przyczyny?
Ps. Zauważyłem, że brak jest przekaźnika od wycieraczek przód ale nie miałem okazji sprawdzić tego w drugiej padlince czy tam też go nie ma.
Jakieś porady od czego zacząć?

Dzisiaj wyciągnąłem przekaźnik z drugiej Omegi i wchodził jakoś za lekko, więc odkręciłem tę płytkę z przekaźnikami i okazuje się, że nie dochodzą tam żadne kable.
Wyciągnąłem drugi przekaźnik od chyba tylnej wycieraczki i wsadziłem kolejny bezpiecznik i nawet bez ruszania manetki wycieraczek bezpiecznik się spalił...
Jest ktoś kto ogarnia elektrykę w Omedze w okolicach Warszawy?

Takie rzeźby są najgorsze. Dojście teraz co szanowny rzeźbiarz miał na myśli nie będzie łatwe :/ Bezpiecznik się pali po włączeniu wycieraczek, czy jak ich nie dotykasz to też? Jaki numer bezp? No nie wkładaj mocniejszych niż powinien być bo zrobisz jeszcze większą krzywdę:/

Wiem, że najgorsze :)
A w dodatku słaby ze mnie znawca elektryki samochodowej :P

Ogólnie jak włożyłem bezpiecznik i przekręciłem kluczyk bez dotykania manetki to tez się spalił.
Może trwało to ułamek sekundy wolniej niż jak wycieraczki zrobiły przelot.

Ew. w przewodach we wtyczce, jeśli podszybia już nie ma to może być tam mokro...

Zamierzam ściągnąć podszybie i sprawdzić to a mianowicie odłączyć silniczek, włącznie z tylną wycieraczką, bo też jest podpięta pod ten sam bezpiecznik a ona nie działa w przeciwieństwie do przednich. Spryskiwacze też nie działają.
Martwi mnie brak przekaźnika i kabli dochodzących do niego. Od tylnej jest.
Może w nowszym roczniku już nie było? W sumie nie pamiętam po poprzednich swoich bo nigdy nie miałem tam problemów.
W tej starszej jest.
Manetka może mieć wpływ na takie rzeczy? Znalazłem jakąś w schowku ale poprzedni właściciel nie chce mi udzielić informacji czy to nowa czy stara i po co ona w ogóle tam jest...

Przechwytywanie.JPG

w nowszych rocznikach przekaźnik wycieraczek jest pod maską w skrzycne trójkątnej. Duży żółty:) 

• Thanks 1

Jako, że nie chciało mi się ściągać podszybia a teoretycznie wycieraczki przód robiły jakiś ruch a tył nic a nic to zacząłem od tyłu.
Kupiłem miernik i po zdjęciu osłony na tylnej klapie pomierzyłem i wyszło, że na silniku jest zwarcie...
A jak widać po zdjęciach gdzie porównałem ze starą tu też byli nasi i to całkiem niedawno, bo wszystko świeże :D 
Ps. jak można zjarać kabel od masy??

nowa.JPG

stara.JPG