WOY Posted May 22, 2018 Share Posted May 22, 2018 Rok:97 Silnik:X30XE Rodzaj nadwozia:Kombi Witam, Wczoraj kupiłem kolejną padlinkę i podczas jazdy okazało się, że wycieraczki nie działają ani przednie ani tylna ani spryskiwacze zarówno na szybę jak i xenonów. Dzisiaj miałem chwilkę i sprawdziłem bezpiecznik i oczywiście był spalony. Więc wymieniłem i wycieraczki na przedniej szybie zrobiły jeden ruch po czym wróciły na swoje miejsce i bezpiecznik 30A się spalił. Włożyłem 40A i to samo. Gdzie mogę szukać przyczyny? Ps. Zauważyłem, że brak jest przekaźnika od wycieraczek przód ale nie miałem okazji sprawdzić tego w drugiej padlince czy tam też go nie ma. Jakieś porady od czego zacząć? Dzisiaj wyciągnąłem przekaźnik z drugiej Omegi i wchodził jakoś za lekko, więc odkręciłem tę płytkę z przekaźnikami i okazuje się, że nie dochodzą tam żadne kable. Wyciągnąłem drugi przekaźnik od chyba tylnej wycieraczki i wsadziłem kolejny bezpiecznik i nawet bez ruszania manetki wycieraczek bezpiecznik się spalił... Jest ktoś kto ogarnia elektrykę w Omedze w okolicach Warszawy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted May 22, 2018 Share Posted May 22, 2018 Takie rzeźby są najgorsze. Dojście teraz co szanowny rzeźbiarz miał na myśli nie będzie łatwe Bezpiecznik się pali po włączeniu wycieraczek, czy jak ich nie dotykasz to też? Jaki numer bezp? No nie wkładaj mocniejszych niż powinien być bo zrobisz jeszcze większą krzywdę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted May 22, 2018 Author Share Posted May 22, 2018 Wiem, że najgorsze A w dodatku słaby ze mnie znawca elektryki samochodowej Ogólnie jak włożyłem bezpiecznik i przekręciłem kluczyk bez dotykania manetki to tez się spalił. Może trwało to ułamek sekundy wolniej niż jak wycieraczki zrobiły przelot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz89 Posted May 23, 2018 Share Posted May 23, 2018 Przejrzyj kable, gdzieś ewidentnie jest zwara. Ja na początek podmieniłbym silnik wycieraczek, może w nim jest problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted May 23, 2018 Share Posted May 23, 2018 Ew. w przewodach we wtyczce, jeśli podszybia już nie ma to może być tam mokro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted May 23, 2018 Author Share Posted May 23, 2018 Zamierzam ściągnąć podszybie i sprawdzić to a mianowicie odłączyć silniczek, włącznie z tylną wycieraczką, bo też jest podpięta pod ten sam bezpiecznik a ona nie działa w przeciwieństwie do przednich. Spryskiwacze też nie działają. Martwi mnie brak przekaźnika i kabli dochodzących do niego. Od tylnej jest. Może w nowszym roczniku już nie było? W sumie nie pamiętam po poprzednich swoich bo nigdy nie miałem tam problemów. W tej starszej jest. Manetka może mieć wpływ na takie rzeczy? Znalazłem jakąś w schowku ale poprzedni właściciel nie chce mi udzielić informacji czy to nowa czy stara i po co ona w ogóle tam jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted May 24, 2018 Share Posted May 24, 2018 w nowszych rocznikach przekaźnik wycieraczek jest pod maską w skrzycne trójkątnej. Duży żółty:) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted May 26, 2018 Author Share Posted May 26, 2018 Dzięki, to mnie trochę uspokoiło Chyba muszę zainwestować w miernik i w końcu się za to zabrać, bo deszczowo ostatnio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted June 2, 2018 Author Share Posted June 2, 2018 Jako, że nie chciało mi się ściągać podszybia a teoretycznie wycieraczki przód robiły jakiś ruch a tył nic a nic to zacząłem od tyłu. Kupiłem miernik i po zdjęciu osłony na tylnej klapie pomierzyłem i wyszło, że na silniku jest zwarcie... A jak widać po zdjęciach gdzie porównałem ze starą tu też byli nasi i to całkiem niedawno, bo wszystko świeże Ps. jak można zjarać kabel od masy?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted June 2, 2018 Author Share Posted June 2, 2018 Niestety nie udało się przerzucić silnika w celi sprawdzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts