Jump to content

Sonda lambda problem

PawelP

Recommended Posts

Witam , mam problem z snondą lambda, opel scanner pokazuje mi kody błędów 13,38 ,  Świeci się check podczas jazdy niskie napięcie sondy lambda i obwód otwarty, prawdopodobnie brak masy na pinie 10  z ECU, ale jak to naprawić?, soda lambda jedna stoi w parametrach, w wideo parametry sondy 

IMAG0592.jpg

No nieaktywne a są cały czas nawet po skasowaniu, więc jaka jest ich przyczyna , o to mi chodzi,  check się wyświetla podczas jazdy więc w czymś jest problem,  na video widac że jedna sonda jakby stała w miejscu napięcie 400-mV i nieprzekracza ani niżej ani wyżej 

a jeździsz na LPG czy Pb?

PS,

do opel scanera zainstaluj sobie na laptopie np do pdf8, i robisz ze skanera print, wskazujesz jako drukarkę dopdf8, lub ustawiasz na stałę domyślną drukarkę do pdf8 i masz wydruki w pdf na laptopie, bo robienie zdjęć to trochę pase

Edited by robert514

Jeżdżę z przewagą lpg,  na innym forum wyczytałem identyczny problem i rozwiązaniem było brakujaca masa na pin 10 z ECU 

diagnostykę rób na Pb, na LPG to widzisz wszelkie odstępstwa od Pb, zmierz pin 10 skoro masz taką potrzebę. moim zdaniem może to być problem z kablami od sondy, najczęściej przerywają się przy samej sądzie. Kiedyś tak miałem w swojej, jak wjechałem w dziurę to przerywało, po paru dziurach znów pracowała.

Jakiś czas temu naprawialem wtyczkę od sondy jeden pin co idzie do wiązki silnika, oraz dałem nowe połączenie kabla do pinu pomogło na jakiś czas ,nieważne czy na benzynie czy gazie, check wywala zawsze i pojawiają się kody błędów wyżej napisane 

Też tak myślałem odmienić na uzywke, lecz i ona może być uszkodzona,  coś wymyślę,  zmierzę pin 10 ECU  czy jest tam masa 

Tylko że niewiem która to sonda 1 i 2 z której strony od kierowcy 1?,  zamienie stronami

34 minuty temu, PawelP napisał:

Tylko że niewiem która to sonda 1 i 2 z której strony od kierowcy 1?,  zamienie stronami

wszystkie czujniki z nr 1 to prawa strona, tam gdzie jest 1 cylinder silnika

Godzinę temu, lukaszxx1990 napisał:

prawa strona siedząc w aucie czy stojąc przed autem w stronę silnika ? ;)

samochód ma tylko prawą stronę i lewą, przód i tył, nieważne gdzie stoisz:P