PawelP Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 Witam , mam problem z snondą lambda, opel scanner pokazuje mi kody błędów 13,38 , Świeci się check podczas jazdy niskie napięcie sondy lambda i obwód otwarty, prawdopodobnie brak masy na pinie 10 z ECU, ale jak to naprawić?, soda lambda jedna stoi w parametrach, w wideo parametry sondy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 ale te błędy nie aktywne są Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted June 30, 2018 Author Share Posted June 30, 2018 No nieaktywne a są cały czas nawet po skasowaniu, więc jaka jest ich przyczyna , o to mi chodzi, check się wyświetla podczas jazdy więc w czymś jest problem, na video widac że jedna sonda jakby stała w miejscu napięcie 400-mV i nieprzekracza ani niżej ani wyżej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 (edited) a jeździsz na LPG czy Pb? PS, do opel scanera zainstaluj sobie na laptopie np do pdf8, i robisz ze skanera print, wskazujesz jako drukarkę dopdf8, lub ustawiasz na stałę domyślną drukarkę do pdf8 i masz wydruki w pdf na laptopie, bo robienie zdjęć to trochę pase Edited June 30, 2018 by robert514 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted June 30, 2018 Author Share Posted June 30, 2018 Jeżdżę z przewagą lpg, na innym forum wyczytałem identyczny problem i rozwiązaniem było brakujaca masa na pin 10 z ECU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 diagnostykę rób na Pb, na LPG to widzisz wszelkie odstępstwa od Pb, zmierz pin 10 skoro masz taką potrzebę. moim zdaniem może to być problem z kablami od sondy, najczęściej przerywają się przy samej sądzie. Kiedyś tak miałem w swojej, jak wjechałem w dziurę to przerywało, po paru dziurach znów pracowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted June 30, 2018 Author Share Posted June 30, 2018 Jakiś czas temu naprawialem wtyczkę od sondy jeden pin co idzie do wiązki silnika, oraz dałem nowe połączenie kabla do pinu pomogło na jakiś czas ,nieważne czy na benzynie czy gazie, check wywala zawsze i pojawiają się kody błędów wyżej napisane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 kup używkę i wymień, koszt nieduży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted June 30, 2018 Author Share Posted June 30, 2018 Też tak myślałem odmienić na uzywke, lecz i ona może być uszkodzona, coś wymyślę, zmierzę pin 10 ECU czy jest tam masa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 zamień sondy stronami i będzie wiadomo czy sonda czy instalacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted June 30, 2018 Author Share Posted June 30, 2018 Tylko że niewiem która to sonda 1 i 2 z której strony od kierowcy 1?, zamienie stronami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 34 minuty temu, PawelP napisał: Tylko że niewiem która to sonda 1 i 2 z której strony od kierowcy 1?, zamienie stronami wszystkie czujniki z nr 1 to prawa strona, tam gdzie jest 1 cylinder silnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszxx1990 Posted July 2, 2018 Share Posted July 2, 2018 prawa strona siedząc w aucie czy stojąc przed autem w stronę silnika ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted July 2, 2018 Share Posted July 2, 2018 Prawa siedząc w aucie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted July 2, 2018 Share Posted July 2, 2018 Godzinę temu, lukaszxx1990 napisał: prawa strona siedząc w aucie czy stojąc przed autem w stronę silnika ? samochód ma tylko prawą stronę i lewą, przód i tył, nieważne gdzie stoisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts