Jump to content

2.5 v6 dymiła jak parowóz

hohospl1

Recommended Posts

Witam uprzejmie.

Jak w tytule omega wczoraj się na m ie obraziła.. Wyjeżdżając z krzyżówki zaczęła dymić jak parowóz.. Za mną nic kompletnie nie było widać.. Przejechałem jakieś 100 m i stanąłem koło cmentarza by zobaczyć co tam się stało.. Zgasilem silnik, odpaliłem, chwilę dosłownie podymiła i jak ręką odjął.. Pytanie się moje nasuwa co mogło to spowodować? Dpf-u raczej nie było montowanej w benzynie :0.. Za każdą pomoc bardzo dziękuję :)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Kolor dymu? Chłodnica oleju/upg ew. coś się odetkało hehe
Białawy.. Praktycznie jak mleko :0

Gęsty biały dym wskazuje na to że płyn chłodniczy/woda dostała się do komory spalania, co wskazuje na uszczelkę pod głowicą, ale to tylko teoria... Ew. dużo wody osadziło się z jakiegoś powodu w wydechu...

Gęsty biały dym wskazuje na to że płyn chłodniczy/woda dostała się do komory spalania, co wskazuje na uszczelkę pod głowicą, ale to tylko teoria... Ew. dużo wody osadziło się z jakiegoś powodu w wydechu...
I tu jest mały szkopuł.. Wracałem z roboty i musiałem gdzieś wstąpić.. Auto postało może 5 minut.. Odpaliłem, dojechałem do krzyżówki.. Nic ale gdy już wyjeżdżałem z niej to pokopciła sobie.. Ale dziwi mnie to że dymiła dosłownie przez chwilę.. I później już nic.. Przebutowałem ją zleksza i również nic :0.. Więc nie wiem co mam myśleć :0

Na razie pozostaje obserwować, ew. zrobić test na obecność spalin w układzie, zawsze to jakieś podparcie, miejmy nadzieje że to po prostu wilgoć w wydechu.

Na razie pozostaje obserwować, ew. zrobić test na obecność spalin w układzie, zawsze to jakieś podparcie, miejmy nadzieje że to po prostu wilgoć w wydechu.
Tak też w najbliższym czasie zrobię :0

• Like 1

Przyczyna znaleziona.. Nie cieszy mnie to jakoś no ale pojawiło się masełko lekkie pod korkiem oleju więc już wiemy co to może oznaczać ;).. Czekam na wypłatę i biorę się za robotę :/

Masło będziesz tez miał jak jeździsz na krótkich dystansach i dlatego też może tak parowac. Masz gaz? 

Masło będziesz tez miał jak jeździsz na krótkich dystansach i dlatego też może tak parowac. Masz gaz? 
Tak :0.. Sęk w tym że dla mnie przynajmniej te 18 km w jedną nie jest poniekąd małym dystansem w jedną stronę .. Choć dużym też nie za bardzo :0..Tylko pytanie się nasuwa tu moje, co do rzeczy ma tu gaz, bo szczerze mówiąc no niewiem :?.. Miało by coś do rzeczy jak by omega stała załóżmy dwa dni bez odpalania?

No i fakt też jest taki że w tym miesiącu miałem jechać na regulację gazu.. A nie zrobiłem tego do tej pory ponieważ mam ją od przeszło 3 tygodni i z startu przednie amorki do wymiany miałem i końcówki drążków

Tą rurkę od oleju się ściąga, weź ją zdejmij i wkręć korek w pokrywę, wtedy zobacz czy się zbiera masło, 18km, też może być mało do "konkretnego" rozgrzania...