Popular Post pawelino87 Posted July 24, 2018 Popular Post Share Posted July 24, 2018 (edited) Witam, Jak niektórzy już wiedzą od jakiegoś czasu w rodzinie Opli pojawił się kolejny Opel. Auto, którego jakoś szczególnie nie miałem presji kupować, lecz szukałem taniego auta, którego raz na jakiś czas mogę w roku wykorzystać do podpięcia przyczepy itd. Wytyczne były tani niewielki dostawczak. Przeglądając niestety znikome ilości ogłoszeń udało mi się trafić na jedno z ogłoszeń. Tym samym padło na Opel Combo Tour 1.7 TD - 67 KM na zwykłej pompie, bez dwumas, egr itd Wyposażenie jak na auto z 1996 roku, dostawcze dość dobre. Auto o dziwo jak na Opla i auto dostawcze było w bardzo dobrym stanie blacharskim (mam namyśli progi i podłużnice oraz podłoga) oraz dobrym technicznym ( brak luzów w zawieszeniu, prowadzeniu, ręczny sprawny). Wyposażenie: -wspomaganie kierownicy -elektryczne szyby - 2 poduszki powietrzne - radio - uchylne tylne szyby - centralny zamek Sprowadzane kilka lat temu z Niemiec, będące w posiadaniu przez ostatnie kilka lat w rękach jednego właściciela. Auto o dziwo z małym przebiegiem zaledwie 168.000 km (sprawdzonym z ciekawości w CEPIK) pracowało w gospodarstwie rolnym przewożąc niestety lub dobrze jedynie pracowników z punktu A do B z uwagi, iż to rzadka wersja 5 osobowa. Plus taki, że nie były przeładowywane, lecz minus iż stan wizualny odbiegał znacznie od stanu aut użytkowych. Zapach i brud wewnątrz auta rónież (siano, słoma, piasek itd.. Lecz stwierdziłem, iż dam mu drugi żywot i uratuje go od złomowania itd . Plan na wstępie był ogarnąć temat mechaniczny, ogarnąć jako tako i tyle. Bez wydziwień itd. Tym bardziej, iż auto kosztowało trochę poniżej najniższej krajowej. Ale jak zwykle czas pokazuje jest inaczej A więc na pierwszy plan było ogarnięcie wnętrza, pranie i czyszczenie. Jednak po weryfikacji stwierdziłem, iż trzeba podejść bardziej gruntowe do pracy. A więc wywaliłem całe wnętrze wraz z podsufitką i owiewką. Wszystko zostało wyczyszczone i na nowo pomalowane oczywiście w warunkach garażowych . URL=https://images91.fotosik.pl/4/1279ede566697056.jpg][/URL] Zakupiłem nową owiewkę dachową, a później się zaczęło lawinowo zakupy . Stara fotele i boczki zostały wywalone. Wpadły fotele grzane z Corsy B wraz z dekorami Irmscher z Corsy, nowe mieszki, emblemat na grill, radio CD z Omegi B, dywaniki i brakujące ograniczniki tylnych drzwi i tapicerka drzwiowe, półka pasażera, bagażnik dachowy, nowe opony wielosezenowe, chlapacze przdnie,lampa lewa przednia Valeo. Koła zostały odświeżone, lakier został spolerowane, zrobione zaprawki i auto zmieniało się z każdym dniem. Wpadły nowe filtry, płyn chłodniczy i oliwa silnika. Tak wstępnie dowiozłem na wakacje itd robiąc bezawaryjnie 1600 km. Następnie przyciemniłem tylne szyby, pozostały jeszcze przednie uchylne oraz wpadło kilka nowych elementów czekające w kolejce. - Nowe chlapacze tylne GM, - Lampy tylne - dodatek nowy prospect URL=https://images90.fotosik.pl/5/71485dd8e15830b5.jpg][/URL] Na dzień dzisiejszy auto prezentuje się następująco. Najbliższe plany zaadoptować tylną kanapę z Corsy (wymaga to trochę przeróbek, inne mocowanie i szerokość), montaż haka, poprawki blacharskie i lakiernicze, dopasowanie wykładziny tylnej bagażnika. Pewnie coś w między czasie wyjdzie w praniu ale o tym będę informował Edited July 24, 2018 by pawelino87 9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukary Posted July 24, 2018 Share Posted July 24, 2018 No Pawelku barrrrdzo dobrrra rrrobota Szacun jak to auto ogarnales Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawko Posted July 24, 2018 Share Posted July 24, 2018 To na pewno to samo auto na pierwszych i ostatnich fotkach? Kawał dobrej roboty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted July 24, 2018 Share Posted July 24, 2018 No jak zawsze w formie niejedna omega jest w gorszym stanje niz twoje combo szacun za uratowanie combolota i przedłużenie mu zywota w lepsze rece nie mogl trafic 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted July 25, 2018 Share Posted July 25, 2018 @pawelino87 jesteś poprostu niemozliwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted July 25, 2018 Share Posted July 25, 2018 Fajne pudełko Fajnie że uratowałeś ten egzemplarz. Dziś już raczej ciężko spotkać takie combo na drodze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted July 25, 2018 Author Share Posted July 25, 2018 28 minut temu, SZAJBUS_SzeF napisał: Fajne pudełko Fajnie że uratowałeś ten egzemplarz. Dziś już raczej ciężko spotkać takie combo na drodze. Dokładnie, docelowo auto ma zostać, wiec plan jest go zostawić w oryginale, jedynie dodatki,doprowadzic do ładu i później jak dobrze pójdzie wpadną żółte blachy. Teraz kompletuje potrzebne jeszcze elementy blacharskie w lepszej kondycji, brakujące plastiki, lecz trochę temat utrudniony bo mało tego na drogach w wersji jeszcze Tour. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yasió Posted July 25, 2018 Share Posted July 25, 2018 Świetny efekt końcowy! Super autko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted July 25, 2018 Share Posted July 25, 2018 11 godzin temu, pawelino87 napisał: Dokładnie, docelowo auto ma zostać, wiec plan jest go zostawić w oryginale, jedynie dodatki,doprowadzic do ładu i później jak dobrze pójdzie wpadną żółte blachy. Teraz kompletuje potrzebne jeszcze elementy blacharskie w lepszej kondycji, brakujące plastiki, lecz trochę temat utrudniony bo mało tego na drogach w wersji jeszcze Tour. Nikt nie powiedział że z częściami będzie łatwo. Chcesz łatwo dostępne części to kup golfa 4 :p Kolega ma corsę A sedan - do tego części w ogóle nie ma. Większość nawet nie wie że był taki samochód. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post pawelino87 Posted August 4, 2018 Author Popular Post Share Posted August 4, 2018 W we wtorek zrobilem mała wycieczkę 1000 km w poszukiwaniu nowych elementów do auta. Udało się zakupić komplet zdrowych drzwi przednich i tylnych do auta, nowe felgi i mały dodatek z pakieta wiadomo jakiego . Pozostanie zmiana hydrografiki w odpowiedni wzór. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted August 11, 2018 Author Share Posted August 11, 2018 Kolejne dni urlopu i kolejne pomysły. Najpierw wpadł komplet felg z wiadomo jakiego pakietu. Kupione w dobrej cenie, mała przymiarka, lecz ostatecznie stwierdziłem, iż zostanie na stalowkach. Mają swój urok .No i po weekendzie w planach montaż pilota centralnego zamka bo szczerze meczy mnie już ciągle zamykanie kluczykiem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted August 19, 2018 Author Share Posted August 19, 2018 Doszły kolejne elementy, które w planach zostaną w swym czasie wykorzystane. Wpadł nowy zestaw rozrządu wraz z paskami. Combolot kiedys przez kogoś został pozbawiony katalizatora. Więc trzeba wrócić do pierwotnego stanu. W tygodniu drzwi tylne zostaną wymienione na te w lepszej o wiele kondycji. Przy okazji nabyłem zestaw nowych emblematów na tył dla wersji z przed liftu. Nowe drzwi są polifowe więc mają niestety inny nowszy wzór napisów. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted August 19, 2018 Share Posted August 19, 2018 Przywracania do oryginału ciąg dalszy tak trzymaj nie za dużo tych znaczków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted August 19, 2018 Author Share Posted August 19, 2018 2 godziny temu, Tazz napisał: Przywracania do oryginału ciąg dalszy tak trzymaj nie za dużo tych znaczków? Dokładnie pomysłów sporo, ale czas ogranicza. Czy nie za dużo, na zapas a w zestawie bylo taniej 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted August 27, 2018 Author Share Posted August 27, 2018 W weekend zabrałem sie za podwozie auta. Spód a dokladnie silnik wraz ze,skrzynią aż do półosi zapackany był olejem. Pierwsze podejrzenia sugerowaly, iż winny jest uszczelniacz półosi, która rozrzuca naokoło olej. Zabrałem się za skrobanie i czyszczenie wszystkiego. Jak się okazało olej tak emigrowal z góry silnika od zapewne kilkunastu tysięcy km, że doleciał aż do półosi. Po oczyszczeniu wszystkiego i zrobieniu ponad 100 km nadal sucho od spodu,więc wpadła osłona silnika. Pozostanie teraz zweryfikować ivobseewo obserwować górę siilnika i przewody wokół turbosprężarki bo najprawdopodobniej gdzieś z jej okolic wyciekał olej. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts