PawelP Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 Jaki akumulator ma być do mojej omegi co do pojemności itp? Mam 74ah, a jak jet fabrycznie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 Podobny ale może być mniejszy. Ja mam obecnie mam 72 ale w jednej miałem coś kolo 65 i też śmigała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 1 godzinę temu, PawelP napisał: Jaki akumulator ma być do mojej omegi co do pojemności itp? Mam 74ah, a jak jet fabrycznie? Rozkoduj vin, tam będzie wzmianka jaka pojemność akumulatora. Strzelam że będzie to 66 Ah. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 (edited) Dziś będę podmieniał na nowy 74 zeby zobaczyć jak odpala bo obecny mam 2lata i trzy razy padł w weekend, raz był padnięty na tyle że prostownikiem transformatorowym musiał być pobudzony, przyczyna taka że auto niezawsze odrazu odpali czasem za drugim i kręci dłużej Edited September 12, 2018 by PawelP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 Tak po winie jest 66ah , i taki ma być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 To niewiem po co ja mam 74ah ,czyli altek może go niedoladowac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 Ja z reguły kupuję większe w razie w a altek ma chyba 105 albo 110A to spokojnie doładowuje takie. Wy dyszlach siedzą aku nawet po 110 i też dają radę, tylko tam chyba trochę mocniejszy alternator siedzi. Przy większym w zimę masz lepiej ale nie ma co przesadzać i wsadzać 120tki A i jak masz jakieś car audio to też lepiej większy. Do tych 74 to w zupełności świat i ludzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 33 minuty temu, PawelP napisał: Tak po winie jest 66ah , i taki ma być? Taki ma być. Chociaż u mnie w 2.0 też po vinie ma być 66 Ah, ale w Niemcowni ktoś wsadził 77Ah, u mnie jeździ 2 lata na krótkich odcinkach nigdy nie doładowywany, a i tam już pewnie służył bo młodo nie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 Ładuj Centre futura lub exide ca720 72Ah i będziesz zadowolony 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 No właśnie na nią jestem zdecydowany, brat ma taką future 72ah w Omedze 3.2 i zadowolony, raz zostawił na światłach auto na kilka godzin , odpalił odrazu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 U mnie nagłośnienie Bose, często używam, tak wiem że lepiej większy więc ta centra futura 72ah będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 Exide i centra futura to jest to samo więc bierz to co taniej wyjdzie ja mam w zafirze taki @Łukary ma u siebie w czy dwa też taki więc spokojnie da radę po za tym one mają funkcję szybkiego ładowania, więc są też dobre na krótkich trasach 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 Ok centra widzę tańszą, ale co do tematu akumulatora przed chwilą podmienilem na nowy z półki w pracy też 74AH i auto za pierwszym razem dłużej odpala jaka może być przyczyna? na obecnym akumulatorze to samo od początku kupna omegi, alternator i rozursznik po regeneracji???u brata w 3.2 pięknie gładko odpala za pierwszym razem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 Może być coś z zapłonem, paliwem, CPW... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 Cewka przewody świece Bosch oryginalne w tym roku nowe, kable do akumulatora ,masy itp. Nowe, sprawdzę od strony paliwa, lub regulator ciśnienia paliwa, mam na podmiane oryginał, wiem że mam mały bajzel tam gdzie pompą paliwa tzn. Przewody gumowe do dekla pompy sparciałe pordzewiałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 nie kupuj wyższego jak 175 bo będzie maska odstawać z lewej strony 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted September 12, 2018 Share Posted September 12, 2018 34 minuty temu, PawelP napisał: Przewody gumowe do dekla pompy sparciałe pordzewiałe Może tak być, że paliwo nie trzyma ciśnienia tam albo np na pompie. Lepiej się tym zajmij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 12, 2018 Author Share Posted September 12, 2018 Dzięki Robert za obrazki i radę, z tym odpalaniem ogarnę to paliwo przy pompie i wymienię ten regulator ciśnienia paliwa,czesci już leżą nowy dekiel przewody i regulator więc tylko działać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 No to może Cię się cofać paliwo i stąd te cyrki z odpalaniem i zapachem benzyny, ogarnij najpierw ten dekiel i przewody i sprawdź czy jest lepiej. Po drodze jak.masz manometr to sprawdź ciśnienie na listwie wtryskowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 17, 2018 Author Share Posted September 17, 2018 Witam, po wymianie listwy podciśnień o dziwo auto dziś rano odpaliło normalnie za pierwszym razem, czuć że silnik jest elastyczniejszy podczas jazdy, narazie temat otwarty nadal zobaczę czy będzie tak nadal , aż taki wpływ może mieć listwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 2 godziny temu, PawelP napisał: aż taki wpływ może mieć listwa Może. Jak zejdzie ciśnienie z listwy to pompa musi napompować takie żeby było ok a to trwa chwilę. Pamiętaj, że pompa nie uruchamia się jak w innych autach po przekręceniu kluczyka (gdzie pojawiają się kontrolki) tylko dopiero przy rozruchu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted September 17, 2018 Author Share Posted September 17, 2018 Temat rozwiązany, auto odpala odrazu tak jak powinno, auto lepiej reaguje na pedał gazu jest elastyczniejsza praca silnika, całkiem inne odczucia , czyli winowajcą była listwa podciśnień zapchana popękana uszkodzona nieszczelna,wcześniej czy na zimnym czy na rozgrzanym silniku kręciło długo i zapalalo za drugim przekreceniem kluczyka, dobrze że niewymienialem pompy w zbiorniku oraz czujnika położenia wału korbowego oraz świec zaplonowych, bo takie pomysły mówili inni, temat zamykam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 Bardzo często to właśnie pompa nie trzyma ciśnienia ale dobrze, że trafiłeś za pierwszym razem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted October 2, 2018 Author Share Posted October 2, 2018 Padł mi akumulator prawdopodobnie cela , przed wyjazdem do pracy auto nieodpaliło, dobrze że mam do pracy 4km i kolega po drodze poratowal podjechać do pracy po zastępczy aku, jaka firmę polecacie kupić co macie w swoich brykach? zależy mi na bardzo dobrym produkcie myślę nad CENTRA FUTURA 72AH lub DURACELL ADVANCED Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek_v6 Posted October 2, 2018 Share Posted October 2, 2018 Przygotuj się na to, że po 2 letniej gwarancji siądzie także weź to co ci odpowiada bardziej cenowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts