Jump to content

Opony na zime rozmiar ma znaczenie :)

Recommended Posts

Hej.

Kto ma zimówki 17 cali ? Nie wiem jakie kupic żeby głupio nie wyglądało...225 45 / 225 50 ? Jak by ktoś pokazał jak wygląda na aucie 225 50 17 to było by super :P

Edited by Gregorz

19 minut temu, Gregorz napisał:

Hej.

Kto ma zimówki 17 cali ? Nie wiem jakie kupic żeby głupio nie wyglądało...225 45 / 225 50 ? Jak by ktoś pokazał jak wygląda na aucie 225 50 17 to było by super :P

225/45/17 

Hej.

Kto ma zimówki 17 cali ? Nie wiem jakie kupic żeby głupio nie wyglądało...225 45 / 225 50 ? Jak by ktoś pokazał jak wygląda na aucie 225 50 17 to było by super
Ja polecam 225/50, mam takie u siebie i jest git, jak znajdę gdzieś jakies foto na zimowkach to wrzucę

Ja znów słyszałem od gumiarza, że na zimę im węższa tym lepiej ponieważ lepiej się wgryza w "podłoże"...

Na rowerze nie zdawało egzaminu, szersza guma lepiej trzyma :P

2 godziny temu, Misiek_v6 napisał:

Ja znów słyszałem od gumiarza, że na zimę im węższa tym lepiej ponieważ lepiej się wgryza w "podłoże"...

Na rowerze nie zdawało egzaminu, szersza guma lepiej trzyma :P

Też tak myślałem jak ten twój gumiarz ale szeroka opona - większy kontakt z podłożem. Nie dajmy się zwariować. Opona ma być taka jak zalecił producent. Jeśli chcesz założyć inną oponę/koło pamiętaj że średnica koła może różnić się maksymalnie 2% względem oryginału - wystarczy skorzystać z kalkulatora zamienników opon.

Screenshot_2018-10-09-18-00-04-332_com.android.browser.png

Ja mam 215/50 r17 (tak jak wcześniej pisałem, myślałem że węższa opona to mniejsze prawdopodobieństwo że samochód będzie się ślizgał w głębokim śniegu czy błocie pośniegowym).

Opony jakie kupiłem to chińczyk marki Goodride i jeśli nie jeździsz gdzieś po górach tylko w miejskich warunkach to opona w zupełności wystarcza.

Screenshot_2018-10-10-06-35-39-341_com.android.browser.png

dokładnie , obserwując na jakich wielkich i szerokich kołach dzisiejsze auta dostosowane do kazdych warunków również i zimowych wychodzą , uważam że ten mit juz dawno obalony.

Dzisiejsze silniki nawet małe pojemności u turbione mają kilka koni pod maską , powierzchnia styku w ręcz przeciwnie szersza -lepsza . Kluczowe jest odprowadzenie zawartości z opony :) 

Na wąskiej weź i sie poruszaj przy 200 -300 koniach :f: 

Non stop trakcja :P 

• Like 2

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...