Popular Post KomandoS Posted October 14, 2018 Popular Post Share Posted October 14, 2018 (edited) Po kilku długich latach przygody z omega, przerobieniu kilku egzemplarzy (2x 2.0 16v sedany, 2.5 v6 kombi, 3.0v6 automat ob, 3.0v6 manual z lpg bfl) nadszedł czas na zmiany. Szukałem Vectry w pakiecie zendera lub irka, albo a4/a6 z minimum 2.4 pod maską. Szukałem praktycznie po całym województwie, nie było nic ciekawego aż tu nagle.... okazało się że sąsiad z bloku obok ma do sprzedania Vectre w pakiecie zendera w pięknym czarnym kolorze (z20c) , tyle że diesla. Na początku się broniłem przed dieslem ale po przejażdżce i poznaniu historii auta zdecydowałem się na zakup. Vectre w jednych rękach była przez 11 lat, pompa i turbo po regeneracji, faktury i gwarancja są, stan blacharski oceniam na bdb -, do zrobienia prawe przednie drzwi i błotnik bo ruda wyszła a tak to jestem nawet zadowolony. Cała w ori lakierze, nie bita, podluznice całe nic nie spawane/prostowane - nie było żadnego większego dzwona. Od razu po zakupie wymieniłem tarcze i klocki przód tył żeby się dobrze zatrzymywala w miejscu bo przy takiej mocy jaka ma to muszą być dobre hamulce ( ironia, pod maską jak na chwile obecną wróciła seria 125km). Plany są, jak zawsze, a czy zrealizuje to czas pokaże na pewno będę chciał przyciemnic szyby, tył 70% przednie 20%, felgi na biało poleca, dołożyć brakującą lotke na tylną klapę. Więcej raczej nic nie będę kombinować No i vb całkiem fajnie wyposażona ale o tym napiszę zaraz. Silnik: wysokoprężny 2.2 DTI 16V SOHC 125 KM Rok produkcji: 2001 - Ksenony - Alufelgi Zender 17'' lato - Zawieszenie sportowe obniżone (o 20 mm) - Ręczna skrzynia biegów 5-biegowa typu F40 - Przednie siedzenia sportowe/komfortowe półskórzane - Trójramienna kierownica ze sterowaniem radia - Regulowana kolumna kierownicy - Radio: NCDR 2011/1100 CD z GPS - Głośniki: 10 sztuk ze wzmacniaczem - Sportowy końcowy wydech Zender - Elektryczne szyby przednie - Lusterka zewnętrzne sterowane elektrycznie z podgrzewaniem - Klimatyzacja jednostrefowa automatyczna - Centralny zamek z pilota - Podgrzewane przednie fotele - Poduszki powietrzne (kierowcy, pasażera, boczna prawa i lewa) - Tempomat automatyczny -czujnik deszczu No i chyba to było by na tyle z opisu mam nadzieję że wam się spodoba A co najlepsze szwagierka też ma vb i tez w pakiecie zendera tyle że srebrna Edited October 14, 2018 by KomandoS 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Kurła za******a wersja! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Fajna Vectra. Pakiet zendera według mnie najlepiej wygląda z wszystkich możliwych jakie można założyć na Vectrę B. Swoją drogą dziwne że Zender nie zrobił nic dla omegi b/b fl. Tylko ten silnik to nie moja bajka. Nie cierpię ich i tyle. Życzę bezawaryjności i radości z użytkowania 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 8 minut temu, Grabarz napisał: Kurła za******a wersja! Powiem Ci ze vb bez pakietu mi się nie podoba wogole :p ale ta jest mega poprostu Sztywna, nie buja nią jak omega na zakrętach ? ale strasznie twarda znowu, sprężyny i amorki jakby z betonu były zrobione. I wyróżnia się z tłumu jak zrobię to co mam w planach będzie petarda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 Teraz, SZAJBUS_SzeF napisał: Fajna Vectra. Pakiet zendera według mnie najlepiej wygląda z wszystkich możliwych jakie można założyć na Vectrę B. Swoją drogą dziwne że Zender nie zrobił nic dla omegi b/b fl. Tylko ten silnik to nie moja bajka. Nie cierpię ich i tyle. Życzę bezawaryjności i radości z użytkowania No szkoda bo mogłoby to nawet fajnie wyglądać na Omedze no o tym silniku nawet nie myślałem żeby kupić jak pytałem na grupach vb to nie było nic z benzyna na sell, kupiłem ta i po kilku dniach się pojawiło kilka sedanow 2.5/2.6 fajnie zrobionych w moim budżecie ale narzekać też nie mogę - na pełnym zbiorniku (60L) zrobiłem 936km do momentu zapalenia rezerwy :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boscorelli Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Co to znaczy "tempomat automatyczny"?Jaką mocą dysponowała i czemu wróciłeś do serii?Dla mnie przesiadka z omegi do vectry to krok w tył, ale ogólnie fajnie to wyglada. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Ja ich nie lubię :p 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 (edited) 18 minut temu, Boscorelli napisał: Co to znaczy "tempomat automatyczny"? Jaką mocą dysponowała i czemu wróciłeś do serii? Dla mnie przesiadka z omegi do vectry to krok w tył, ale ogólnie fajnie to wyglada. Nie wiem co to ten tempomat automatyczny :p wg vinu napisałem. Czemu w tył? Też wygodne ale nie tak wielkie jak omega. I jak mam być szczery to omegi już nie kupię raczej. Za dobry egzemplarz trzeba zapłacić, a nie ukrywajmy - dać 12k za omege z 2001/2003 roku to delikatna przesada. Jak będę zmieniać to albo na Vc 1.9 cdti 150km albo opc jak się trafi,lub a6 3.0tdi omega pozostanie w sercu bo mile i fajne auto ale już wiekowe, większość lepiona na wiadro szpachli i trytek a szkoda... Wróciłem do serii żeby zobaczyć jak ma się spalanie, druga sprawa układ wydechowy nie dawał rady i check przez egr się palił, było 150km. Na wiosnę jest plan na hybryda, nowe ic i poluje na 163km Edited October 14, 2018 by KomandoS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boscorelli Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 W tył dlatego, ze to ani nowsze auto, ani wygodniejsze, ani szybsze, frajdy nie bedzie bo to przód napęd, lepszego wyposazenia tez nie ma, wręcz gorsze, blachę też trzeba robić, jak dla mnie same "-".Skoro 12tys za omegę 2001r. w dobrym stanie to dla Ciebie za dużo, to pochwal się ile dałeś za ten rodzynek też z 2001r. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 (edited) Szukałem samochodu do jazdy na codzień, w który nie będę musiał pchać worka pieniędzy jak w omege i będzie że sprawdzonego źródła i będzie w miarę mało palił. Wyroslem już z latania bokiem ( od tego mam e36 gruza) i napęd na przód mi nie przeszkadza, w moim odczuciu vb jest wygodniejsza niż bfl która miałem. Nie kupisz Opla z tego rocznika gdzie blacha będzie w stanie idealnym, zawsze się znajdzie ognisko które postępuje. Za 12k można kupić Audi a6c6 2.8 w naprawdę mega stanie, w ocynku i z dobrym wyposażeniem więc sądzę że taka cena za auto 18 prawie letnie to przesada, są oczywiście wyjątki od fanów marki. Za Vectre dałem 5tysi i tego nie ukrywam, trafiła się ładna sztuka to dałem. Co do wyposażenia to są porównywalne, i vb i bfl która miałem miały to czego potrzebowalem ( klima, xenon, elektryka szyb). Więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Tu mam dodatkowo telefon i navi ( na którą, o ironio, nie ma map na PL). Nie mam też mega wygórowanych wymagań i nie szukam igły z salonu... Większość omeg które oglądałem do 8k były po wypadkach i złożone przez Mirka w szopie na podwórku. Tu mi się trafiła bezwypadkowa sztuka z udokumentowana historia.. Nie kupiłbym na moim miejscu za takie pieniądze? Edit Cóż z tego że w omedze miałem te 211km jak nie było tego gdzie wykorzystać? Kolejna sprawa to spalanie, tu jak zatankowalem do pełna to cały prawie miesiąc jeździłem i się nie martwiłem kiedy mi się pb/lpg skończy... Edited October 14, 2018 by KomandoS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 23 minuty temu, Boscorelli napisał: lepszego wyposazenia tez nie ma, wręcz gorsze. Pokaż mi gdzie ta vb ma gorsze wyposażenie jak bfl 3.0v6 np? Tu mam czujnik deszczu - w bfl nie bylo Mam tu navi i telefon - w bfl nie było Mam cały bagażnik do dyspozycji bez butli na lpg i wrzucone go koła zapasowego luzem - w bfl tego nie było Półskóry na co polowalem - w bfl brak Więc sądzę - to moje zdanie - że vb w ori pakiecie zender jest lepiej wyposażona jak bfl w serii... No chyba że 3.2 z końca produkcji, tam szło wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Grabarz Posted October 14, 2018 Popular Post Share Posted October 14, 2018 Co? W efelce miales telefon navi czujnik deszczu wszystko bylo... Nie gadaj ze nie bylo a czytajac twoje wypowiedzi i podejście trzeba bylo kupic efelke z 2.5 dti np lekki prpgram i masz bagaznik bez butli naped na tyl i spalanie w granicach 7 litrow a komfort w hooy lepszy niz w vectrze bo tego akurat mi nie wmoeisz ze e vectrze b jest lepszy komfort niz w omedze juz moglbym sie bardziej klocic o komfort miedzy vectra c polift a omega fl 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 3 minuty temu, Grabarz napisał: Co? W efelce miales telefon navi czujnik deszczu wszystko bylo... Nie gadaj ze nie bylo a czytajac twoje wypowiedzi i podejście trzeba bylo kupic efelke z 2.5 dti np lekki prpgram i masz bagaznik bez butli naped na tyl i spalanie w granicach 7 litrow a komfort w hooy lepszy niz w vectrze bo tego akurat mi nie wmoeisz ze e vectrze b jest lepszy komfort niz w omedze juz moglbym sie bardziej klocic o komfort miedzy vectra c polift a omega fl Ja wiem ze to w bfl było ale akurat w swojej bylej bfl nie miałem tego :p o to mi chodziło :p szukałem też blf 2.5dti ale nie było nic co mnie mogło zainteresowac :p mnie tam się vb wygodnie jeździ ;p nie mogę narzekać ? i jak napisałem wyżej szukałem samochodu na już do jazdy, jak będę miał kupić kolejny to bede go szukał aż się trafi to co chce ( vc opc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Słuchaj moja efelka byla najbiedniejsza jaka wychodzila z korbami z tylu bez xenonow bez halogenow itd, a zrobilem sobie wersje indywidualna i mam to co chce ale wiadomo kazdy ma inne podejscie i nie kazdy ma czas zeby szukac a pozniej grzebac przy aucie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 Teraz, Grabarz napisał: Słuchaj moja efelka byla najbiedniejsza jaka wychodzila z korbami z tylu bez xenonow bez halogenow itd, a zrobilem sobie wersje indywidualna i mam to co chce ale wiadomo kazdy ma inne podejscie i nie kazdy ma czas zeby szukac a pozniej grzebac przy aucie No właśnie :p nie każdy ma czas, chęci, miejsce i umiejętności :p z wolnym czasem u mnie bardzo kiepsko niestety i stąd też każdy projekt jest inny i dopasowany pod właściciela 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 46 minut temu, KomandoS napisał: Mam cały bagażnik do dyspozycji bez butli na lpg i wrzucone go koła zapasowego luzem - w bfl tego nie było Ja też mam To raczej nie problem, ale jak ktoś kupuje auto z wymysłem szatana a później stwierdza, że to problem robi sobie sam pod górę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 3 minuty temu, B0Cygano napisał: Ja też mam To raczej nie problem, ale jak ktoś kupuje auto z wymysłem szatana a później stwierdza, że to problem robi sobie sam pod górę. Wiesz, brak miejsca w bagażniku to był spory problem bo codziennie w 5 osób latamy do pracy, mundury, plecaki i rzeczy osobiste się nie mieściły w sedanie niestety :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Jak w dużej większości Omeg bagażnik zajmują zbędne rzeczy to ja nic nie poradzę A odnośnie Twojego nabytku to na panelu obfitości masz puste miejsce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted October 14, 2018 Share Posted October 14, 2018 Sprężyny obniżające montujo, poliuretany montujo a potem "ło panie łomega to kontfortu nimo wcale jeno tyle co w ryfcioku" :p omega jest bardziej komfortowa niż vb bo to samochód wyższej klasy. Do tego napęd na tył - nie jest po to by szaleć. W każdej prawdziwej limuzynie napęd jest kierowany na tylną oś by nie przenosił drgań na układ kierowniczy. a vc to plastiki są kiepskie jak w Tico 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted October 14, 2018 Author Share Posted October 14, 2018 5 minut temu, B0Cygano napisał: Jak w dużej większości Omeg bagażnik zajmują zbędne rzeczy to ja nic nie poradzę A odnośnie Twojego nabytku to na panelu obfitości masz puste miejsce Wiem :p brakuje Tc i tego dynksa od alarmu :p wiązka pod Tc jest, założę przelicznik i zobaczę czy będzie działać :p jak nie to zostanie dla świadomości poprostu ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KomandoS Posted March 12, 2019 Author Share Posted March 12, 2019 02.03.19 Wpadła dokładka zderzaka z Renault Espace na przód ;) na żywo robi mega robotę teraz ;) nie mam czasu zrobić lepszej fotki jak narazie wiec taka musi wystarczyć :p tak, wiem że brudas jest ale cóż zrobić... Taki mamy klimat. Kolejne foto będzie lepsze i już na letnich 17" i prawdopodobnie z małą modyfikacja świateł. Może to będzie druga vb w Pl która będzie miała założone biledy :) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Szanuje 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted March 13, 2019 Share Posted March 13, 2019 Dizel się już nie opłaca Wiem bo mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted March 13, 2019 Share Posted March 13, 2019 Dizel się już nie opłaca Wiem bo mam Nie zgadzam sie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted March 13, 2019 Share Posted March 13, 2019 yhm... 100km vectrą palącą prawie 7l to koszt ok.35pln a 100km astrą palącą z obecnych wyliczeń między 9 a 10l gazu to jest koszt ok. 23zł wliczając w to benzynę na start jaką spali Więc nie mów mi jak mam żyć 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts