Jump to content
Omega Elite Klub

Problemy z sondami lambda

Łukary

Recommended Posts

• 1 month later...
57 minut temu, paszeko napisał:

https://allegro.pl/nowa-sonda-lambda-opel-vectra-omega-b-c-2-6-3-2-i5089290700.html

witam mial ktos z tym problem?beda pasowac do mojej omci?2001 kombi 2.6 dzieki za szybkie ospowiedzi:)

Pasować będą, ale czy będą działać to nie mam pewności. Z info zbieranych o dróżnych userów wynika że tylko bosch....

Ja używam w silnikach Z22XE sond Denso uniwersalnych i nie narzekam. Ale to Z22XE więc może nie jest tak wymagający.

• 1 month later...

W swojej 3.2 mam problem z sondami, w sumie to od kiedy ją kupiłem, to mi cholery wskakiwały, ale że sporo miałem na głowie to jeżdziłem z tym, szczególnie, że innych błędów nie było, a samochód miał moc. Jednak w końcu nadeszła pora na ogarnięcie i tego. Za namową podczas rozmowy na spocie dziś wsadziłem świecie 4-ro elektrodowe NGK, skasowałem błędy i ruszyłem w trasę by rozgrzać silnik, a przede wszystkim świece. Jak kasowałem błędy to z ciekawości podejrzałem wykres sond i w zasadzie wyglądały całkiem wporzo jak na zimny, poza jedna B1S2, która wskazywała ok 5000 mV :O Jak na moje oko kosmos....

No ale pojechałem, przegoniłem ją trochę i rozgrzaną podłączyłem do kompa. Większość czasu wykresy wyglądały jak na załączonym obrazku.

wykres1.thumb.jpg.e3b3a4ce5dc41e9ef27f18c67d0f95ee.jpg

ale w pewnym momencie coś się zaczęło chrzanić. Na obrazku nie widać jeszcze B1S1, ale też miała przywieszkę, tylko znacznie krótszą niż B2S1

wykres2.thumb.jpg.ccc79824a2f059c695622b36959d5530.jpg

Drugą rzeczą jaka mnie zastanawia, to czemu B2S2 jest na tak niskim poziomie, nie powinna być jak B1S2, w połowie ok 500mV (jak widać po rozgrzaniu przeszedł jest kosmiczny wynik :) ).

Kody jakie się pojawiły po przejażdżce (ikonka na desce nie zaświeciła się, ale pewnie za jakiś czas się zaświeci):

P0141: O2 Sensor Heater Circuit Open (Bank 1 Sensor 2) - Przerywany

P0141: O2 sensor heater circuit malfunction (Bank 1 Sensor 2) - Przerywany

P0150: O2 sensor circuit malfunction (Bank 2 Sensor 1) - Nie wykryto

Co o tym myślicie?

Problem z kablami?

olej we wtyczkach? (sporo ciekło spod pokryw, w czwartek będę je sprawdzał)

dziurawy wydech? (choć nie słyszę by pierdziało)

sondy do wymiany?

• 4 months later...
  • 5 months later...
18 minut temu, maniack napisał:

Witam podepne się poproszę o info odnośnie położenia sondy 1 bank 1

prawa strona pierwsza sonda :tongue:

• Thanks 1

• 1 month later...

Witam Chcę kupić dwie nowe sondy do 3.0 bo od dawna nie ma równowagi między bankami, integratory lecą za wysoko na jednym mapy gazu się rozjezdzaja jest szarpniecie silnikiem przy zmianie biegu automat przy kick down. Pytanie jakie kupić o dobrym stosunku cena jakość, nie stać mnie na bosch org bo wydatek 500zł. Myślę nad NGK uniwersalne za 167zł, są jakieś specjalne zaciski w zestawie nie trzeba lutować

• 2 weeks later...