advanced6x Posted October 29, 2018 Share Posted October 29, 2018 Witam. Problem już opisywany na forum jednak są różne opinie. Wygląda to tak. Kilka mies temu robiłem remont zawieszenia-tuleje wahaczy, łączniki stabilizatora, drążki. I nie zrobiłem geometrii oraz zbieżności (:(). Od 2 mies zaczynało buczec od prędkości 20km/h z czasem coraz głośniej. Teraz szum jest głośny i słychać też dudnienie. Kierownica nie bije podczas każdej prędkości. Szum ten jest słyszalny przy jeździe na wprost i skretach w prawo(taki sam). Przy lukach w lewo cisza. Na nierownosciach(gora/dół) szum cichszy. Pytanie czy to łożysko (jeśli tak to ktore) czy opony? Miałem tak samo kilka lat temu w omedze A i winne były opony(ząbki) jednak tu nie widać wyzabkowania tylko lekko zdarty bieżnik po zewnętrznych stronach opon przednich. Proszę o porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz89 Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 Jedź sprawdzić geometrię, to po pierwsze. Zamień koła, tył na przód, przód na tył. Jak będzie bez zmian to podnieś przód auta i ząkręć lewym i prawym kołem. Jeżeli w którymś kończy się łożysko to będzie wyraźnie głośniejsze od drugiego. Proszę uzupełnić profil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advanced6x Posted October 30, 2018 Author Share Posted October 30, 2018 Opony zmienione na nowki. Problem pozostał. Na stacji diagnostycznej mechanik stwierdził jedynie tylne lewe łożysko do wymiany-luz i szumi. Czy to możliwe żeby dudnilo z przodu z powodu łożyska tylnego? I po skręcie w lewo podczas jazdy jest cisza. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszxx1990 Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 4 godziny temu, advanced6x napisał: Opony zmienione na nowki. Problem pozostał. Na stacji diagnostycznej mechanik stwierdził jedynie tylne lewe łożysko do wymiany-luz i szumi. Czy to możliwe żeby dudnilo z przodu z powodu łożyska tylnego? I po skręcie w lewo podczas jazdy jest cisza. ? Tak może być, u mnie hałas roznosił się po całym aucie, podczas odciążenia łożyska była cisza. Czyli u Ciebie lewy tył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advanced6x Posted October 30, 2018 Author Share Posted October 30, 2018 (edited) OK umówiłem się na wymianę na pn. Koszt łożyska niewielki bo 40 zł. Ciekawe jak z robocizną bo ponoć jest z tym trochę roboty;) Edited October 30, 2018 by advanced6x Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 9 minut temu, advanced6x napisał: Koszt łożyska niewielki bo 40 zł Chyba najniższym kosztem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 42 minuty temu, advanced6x napisał: OK umówiłem się na wymianę na pn. Koszt łożyska niewielki bo 40 zł. Ciekawe jak z robocizną bo ponoć jest z tym trochę roboty;) Dołóż do łożyska i kup coś lepszego żebyś za dwa miesiące nie miał tego samego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advanced6x Posted October 30, 2018 Author Share Posted October 30, 2018 Rozumiem. Wymieniać oba od razu? Bo w prawym słychać po kręcenia kołem bardzo cichutko szumik ale mechanik mówił że nie ma sensu wymieniać prawego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advanced6x Posted November 8, 2018 Author Share Posted November 8, 2018 Łożysko wymienione(120 zł plus robota) oraz nowy tlumik końcowy. Niebiańska cisza...ufff Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted November 8, 2018 Share Posted November 8, 2018 U mnie też podobne odgłosy przy większych prędkościach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszxx1990 Posted November 8, 2018 Share Posted November 8, 2018 Jakiej marki łożysko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advanced6x Posted November 8, 2018 Author Share Posted November 8, 2018 SKF 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts