Jump to content

Buczenie/dudnienie z przodu

advanced6x

Recommended Posts

Witam. Problem już opisywany na forum jednak są różne opinie. Wygląda to tak. Kilka mies temu robiłem remont zawieszenia-tuleje wahaczy, łączniki stabilizatora, drążki. I nie zrobiłem geometrii oraz zbieżności (:(). Od 2 mies zaczynało buczec od prędkości 20km/h z czasem coraz głośniej. Teraz szum jest głośny i słychać też dudnienie. Kierownica nie bije podczas każdej prędkości. Szum ten jest słyszalny przy jeździe na wprost i skretach w prawo(taki sam). Przy lukach w lewo cisza. Na nierownosciach(gora/dół) szum cichszy. Pytanie czy to łożysko (jeśli tak to ktore) czy opony? Miałem tak samo kilka lat temu w omedze A i winne były opony(ząbki) jednak tu nie widać wyzabkowania tylko lekko zdarty bieżnik po zewnętrznych stronach opon przednich. Proszę o porady

Jedź sprawdzić geometrię, to po pierwsze. Zamień koła, tył na przód, przód na tył. Jak będzie bez zmian to podnieś przód auta i ząkręć lewym i prawym kołem. Jeżeli w którymś kończy się łożysko to będzie wyraźnie głośniejsze od drugiego.

Proszę uzupełnić profil :)

Opony zmienione na nowki. Problem pozostał. Na stacji diagnostycznej mechanik stwierdził jedynie tylne lewe łożysko do wymiany-luz i szumi. Czy to możliwe żeby dudnilo z przodu z powodu łożyska tylnego? I po skręcie w lewo podczas jazdy jest cisza.

?

4 godziny temu, advanced6x napisał:

Opony zmienione na nowki. Problem pozostał. Na stacji diagnostycznej mechanik stwierdził jedynie tylne lewe łożysko do wymiany-luz i szumi. Czy to możliwe żeby dudnilo z przodu z powodu łożyska tylnego? I po skręcie w lewo podczas jazdy jest cisza.

?

Tak może być, u mnie hałas roznosił się po całym aucie, podczas odciążenia łożyska była cisza. Czyli u Ciebie lewy tył. 

OK umówiłem się na wymianę na pn. Koszt łożyska niewielki bo 40 zł. Ciekawe jak z robocizną bo ponoć jest z tym trochę roboty;)

Edited by advanced6x

42 minuty temu, advanced6x napisał:

OK umówiłem się na wymianę na pn. Koszt łożyska niewielki bo 40 zł. Ciekawe jak z robocizną bo ponoć jest z tym trochę roboty;)

Dołóż do łożyska i kup coś lepszego żebyś za dwa miesiące nie miał tego samego 

Rozumiem. Wymieniać oba od razu? Bo w prawym słychać po kręcenia kołem bardzo cichutko szumik ale mechanik mówił że nie ma sensu wymieniać prawego

• 2 weeks later...