Jump to content
Omega Elite Klub

Przyciski na panelu-oswietlenie

advanced6x

Recommended Posts

Panowie mam problem. Potrzebuje zmienić zwykle żarówki na diody w 2ch przyciskach. Zwykle maja biegun obojetny a diody plus i minus. Pkmoze ktos jak to zmienic? Chodzi o przyciski 10 i 11 na foto. TC oraz ECO

FB_IMG_15421345634585775.jpg

jop lutowałem lutowalem :) 

diody 3mm do nabycia oraz rezystory i jest delikatna rzeźba .

Postaram sie coś wrzucić była gdzieś porada , tylko był tam błąd ... znajde klawisz zrobie foto i powiem co i jak :) 

201312151412.jpg

No ok ale jak ta diode połączyć bo chce kupić przycisk A sprzedający ma diody niebieskie i nie wie jak ją wlutowac zamiast zwykłej żarówki i że jakiś schemat jest potrzebny bo dioda ma plus i minus A żarówka zwykła obojętne bieguny

Poszukaj, bo jest w necie, na forum vectry jest kilka poradników co i jak, aczkolwiek pamiętam jak u siebie zmieniałem, że u mnie biegunowość była odwrotnie niż pisali w internetach :D. Najlepiej to rozbierz przycisk, wepnij w panel, miernik w dłoń i sprawdź.

Na szybko to dłuższa nozka diody zawsze + natomiast krótka to -

DIODA W WYBRANYM KOLORZE. UWAGA!!! NAJLEPIEJ KUPIĆ DIODY 3mm

20181115_193814.jpg

Do dłuższej lutujesz rezystor między diode a płytkę 

Rozbierasz klawisz żeby dostać się do płytki 

20181115_200004.jpg

20181115_200015.jpg

Trzeba mieć mała lutownice z.cienkim grotem . Ponieważ najpierw trzeba ostrożnie wylutowac ori przepalone lub uszkodzone już żarówki. 

Następnie jakąś szpilką powiększyć otwory by przełożyć później nóżki diody jak i rezyrezystora. 20181115_201536.jpg

Odwracając płytkę mamy taki układ 

20181115_201653.jpg

Na koło żółty zaznaczone dziurki z których wylutowalismy stare żarówki. 

Należy je delikatnie powiększyć.

Lutujesz rezystor do diody w plusową nozke praktycznie pod samą diodą ponieważ łap diody nie może za bardzo wystawiać w przeciwnym wypadku uniemożliwi to wyciskanie klawisza.  Polecam diode 3mm najlepiej się nadaje do tego typu rzeczy. 

Tak jak.napisalem na samym początku na szybko naswietlilem Ci zarys jaka.prace trzeba wykonać .

W wolnym czasie napiszę poradę lub podrzuce tu jakaś myśl  ;)

Pozdro

20181115_200031.jpg