Pablo Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Witam.Problem polega na pracy na benzynie. Ciężko odpalić a jak odpali to też ją wkręcić na obroty dopiero tak około 3-4 tysięcy lepiej chodzi. Na gazie pracuje prawie dobrze-lekko faluje. Do tej pory co zrobiłem: podstawiałem krokowiec, przepływkę listwe wtrysk całą, wszystko oczywiście używane, praca silnika bez zmian wymienione czujnik wału, temperatury sprawdziłem czy nie ssie lewego powietrza i ciśnienie paliwa trzyma około 3 bar Ktoś ma jakieś pomysły lub jest ktoś kto mi to ogarnie ewentualnie poleci jakiegoś dobrego magika, bo ja już sie powoli poddaje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Jaki silnik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszxx1990 Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Pewnie spalinowy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Nie , Wodorowy , co za glupia odpowiedź, (kolega w potrzebie wiec niech kolega napisze jaka pojemność silnika i czy błedy jakieś ma ,czy sprawdzał komputerem ,bedzie łatwiej pomóc) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Ma w opisie 3.0 ale potem jeszcze aŁdi... Silni chodzi równo na wolnych obrotach? Robiłeś reset map paliwowych? Sprawdź błędy przede wszystkim. Nawet spinaczem i czytaj jak check miga 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek_v6 Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Stawiam na rozjechane mapy beny przez lpg. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo Posted November 22, 2018 Author Share Posted November 22, 2018 (edited) Silnik jak w opisie. 3.0V6.Błędów nie ma. Wywalalo czujnik wału więc wymieniłem. Też myślę że mapy dodam że cała awaria zaczęła się po wizycie u lakiernia i 3 tygodniach odpietego akumulatora. Ciężko było odpalić a z biegiem czasu coraz gorzej. Teraz to już masakra. Edited November 22, 2018 by Pablo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 LPG off, aku odepnij na noc ponownie i zrób ze 100km na benzynie nie żałując jej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo Posted November 22, 2018 Author Share Posted November 22, 2018 1 godzinę temu, Aros napisał: LPG off, aku odepnij na noc ponownie i zrób ze 100km na benzynie nie żałując jej. Jest tak źle że na benzynie nie wyjedzie z garazu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Po odpięciu aku lub samego sterownika powinno być lepiej 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonPadre Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 (edited) Ciśnienie na listwie około 3 bary. tzn ile dokładnie? Jakie ciśnienie jest jak silnik pracuje, czy faluje czy się utrzymuje? Kiedy wymieniałeś filtr paliwa? Objawy wg mnie ewidentnie wskazują na układ paliwowy jeżeli na gazie pracuje jak należy. Ja bym sprawdził pompę paliwa, podciśnienie na regulatorze ciśnienia paliwa, sam regulator, albo masz już tak zastane wtryskwacze że nie wydalają. Edited November 22, 2018 by DonPadre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 A podstawy? Tj. Świece i przewody w jakim stanie?? Świece nie pływają w oleju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonPadre Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 2 minuty temu, Aros napisał: A podstawy? Tj. Świece i przewody w jakim stanie?? Świece nie pływają w oleju? Ale wtedy na gazie by chodziła gorzej niż na pb a tu jest odwrotnie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonPadre Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Chociaż z drugiej strony jak teraz sięgam pamięcią to u mnie było podobnie i cewka dawała w dupe. Na benzynie jak się zagrzeje też tak jest? Jak odpalałem i chodziłą na pb to nią szarpało dopiero jak się zagrzała i przełączyła na gaz to się stabilizowała. Ale jak złapała temperaturę to śmigała na benzynie normalnie. Zrób tak jak mówił Aros, sprawdź świece i kable wn jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Dla tego zamiast rozbierać pół motoru warto sprawdzić podstawy Jak by co mam sprawną cewkę pod 3.0 owalna wtyczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo Posted November 22, 2018 Author Share Posted November 22, 2018 (edited) No tak zapomniałem jeszcze dodać że pompka paliwa, filtr paliwa, świece ,przewody dałem też nowe wtryskiwacze wraz z całą listwą podstawiałem od dobrze pracującej 3.0V6 a dla spokoju wtryski umyte w myjce ultradźwiękowej. U mnie jak się zagrzeje jest troszkę lepiej ale dalej prawie nie do jazdy. Edited November 22, 2018 by Pablo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Wyjmij kompa od silnika albo odłącz aku na jakiś czas 30-60min, odepnij LPG, i pojeździj tylko na Pb. Zresztą było pisane o tym wyżej. Od tego bym zaczął, bo to będzie najtańszy test. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mvf Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 Wymieniałeś przewody a dobrze je podłączyłeś? Ja straciłem z 4 pełne dni (całe dnie) na ustalanie podobnej przyczyny i okazało się że urwała się śrubka od pompy wody wpadła pod osłone rozrządu i przeskoczył o prawie 3 zęby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo Posted November 22, 2018 Author Share Posted November 22, 2018 Przewody podłączone dobrze, rozrząd też chyba oki skoro na gazie dobrze pracuje. najdziwniejsze jest to że usterka zaczęła się od odpiętego aku na jakieś 2-3 tygodnie i po podpięci ponownym ciężko już było odpalić i wciągnąć ją na obroty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 (edited) Zrobiłeś ten reset? Klucz 10 i 30-60 min wystarczy Ew. bez klucza wyciągasz EKU na jakiś czas Edited November 22, 2018 by WOY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo Posted November 22, 2018 Author Share Posted November 22, 2018 3 minuty temu, WOY napisał: Zrobiłeś ten reset? Klucz 10 i 30-60 min wystarczy Ew. bez klucza wyciągasz EKU na jakiś czas robiłem tak na ponad24 godz nie pomogło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 (edited) 1 minutę temu, Pablo napisał: robiłem tak na ponad24 godz nie pomogło Ale odłączyłeś LPG tak żeby komp LPG nie mieszał w mapach? Edited November 22, 2018 by WOY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 podepnij pod kompa i pokaż dane rzeczywiste, bo tak to tylko wróżenie z fusów 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo Posted November 23, 2018 Author Share Posted November 23, 2018 9 godzin temu, WOY napisał: Ale odłączyłeś LPG tak żeby komp LPG nie mieszał w mapach? Nie odlaczyłem dziś to wieczorem zrobię i zostawię do jutra Klemy zewrzec że sobą czy nie trzeba bo różne opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonPadre Posted November 23, 2018 Share Posted November 23, 2018 25 minut temu, Pablo napisał: Nie odlaczyłem dziś to wieczorem zrobię i zostawię do jutra Klemy zewrzec że sobą czy nie trzeba bo różne opinie. Niczego nie zwieraj. Odepnij całkiem, sterownik gazu odłącz od zasilania, później podepnij aku odpal i zostaw, dopóki sie nie zagrzeje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts