Jump to content
Omega Elite Klub

Wymiana sterownika pompy ABS

Recommended Posts

Może się komuś przyda.
Żeby nie wymieniać całej pompy i nie odpowietrzać potem układu postanowiłem wymienić sam sterownik pompy.
Miało być prosto a wyszło jak zwykle ;)
Dojście do pompy jak zapewne każdy wie jest dość upierdliwy.

Jest przykręcony na 6 śrub torx ale nie pamiętam jak nr. jakis mały :P
W celu jak najlepszego dostępu trzeba spuścić płyn, zdjąć wąż górny od chłodnicy, wywalić aku i odkręcić wszystko co znajduje się na półce na której stoi aku.
Ja wymontowałem jeszcze puszkę na przekaźniki i wywaliłem krokowca żeby łatwiej się manewrowało kablami, bo trochę przeszkadzają.
Odkręciłem też zbiorniczek od płynu wspomagania to da się lepiej tymi przewodami od wspomagania manewrować.
No i coś czego nie wiedziałem a po chwili rozkminki wyszło na to, że znacznie ułatwia dostęp, czyli wywalenie pompy wspomagania :)
Potem już tylko upierdliwe odkręcanie 4 śrubek z dołu do czego przydaje się dziura w półce na aku i odpięcie wtyczki i już można wyciągać padlinę ;)

Czas operacyjny plus rozkminka, nerwy i kilka fajek w międzyczasie to 3,5h. Da się zrobić szybciej :P 
Teraz już wiem z jaką prędkością jeżdżę :D
Okazuje się, że jazda na obroty jest mało dokładna i dobrze, że punktów nie zarobiłem przez ten czas :D 

@Aros, tym razem przydałoby się to urządzonko do opasek zaciskających głównie od węża który trzeba założyć na tę rurkę od termostatu ;) Ale na szczęście jakoś sobie poradziłem :) 

Dziękuję wszystkim za wcześniejsze porady i obym nie musiał tego już robić  :cheers:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

• Like 1

21 minut temu, WOY napisał:

Chyba małe/kobiece :P
I narzędzia jakie tylko chcesz :P 

Czy ja wiem czy małe :p a torx normalnie L przedłużany. A przy montażu śruby przyklejałem taśmą malarską do klucza :p Żadnych czarów ale nie chciał bym tego drugi raz robić :)

Ważne że ogarnąłeś. Sterownik pompy pewnie DX nie? :)

IMG_20181209_200711.jpg

1 minutę temu, SZAJBUS_SzeF napisał:

Sterownik pompy pewnie DX nie?

Dokładnie ;)

Też kombinowałem z nasadkami żeby nie wpadły "tam", bo stamtąd nie ma powrotu :D
I tez nie chcę tego robić ponownie :D
Aczkolwiek teraz byłoby szybciej :P I w razie W mogę komuś pomóc ;) 

7 minut temu, SZAJBUS_SzeF napisał:

Czy ja wiem czy małe :p

Małe :P 

• Like 1

3 godziny temu, WOY napisał:

@Aros, tym razem przydałoby się to urządzonko do opasek zaciskających głównie od węża który trzeba założyć na tę rurkę od termostatu ;) Ale na szczęście jakoś sobie poradziłem :) 

:trol2:

• 1 year later...

Do wyjęcia sterownika potrzeba tylko tych narzędzi i nie trzeba rozkręcać wszystkiego wokół ,Torx to t20 .Polecam użyć takiej przedłużki  do bitów bo do tych środkowych śrub, bit na nasadce się nie mieści

abs1.jpg

abs2.jpg

abs3.jpg

• 2 weeks later...