Dolot Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 (edited) Witam, Czy są tutaj takie osoby które zakładały puche ala Mantzel do 3.0 pod długi dolot? Przerobiłem już parę stron na ten temat i nie znalazłem gotowej odpowiedzi. Jedni piszą, że pod długi dolot nie ma sensu, jedni że trzeba wywalać katy, inni że wgl się to nie opłaca. Mógłby to ktoś łopatologicznie mi wytłumaczyć jak to jest z tym i jak wygląda sprawa z montażem. Jest tam pełno wężyków od podciśnień i jakichś czujników. No i teraz parę pytań _co trzeba zrobić z tymi wężykami i czujnikami jak wywali się ten cały rezonator, czy jak to się tam zwie? _jak to będzie współgrało ze stożkiem? _ i oczywiście ma ktoś dokładne wymiary tej puchy pod 3.0 z długim dolotem? _daje coś mocy ten zabieg czy po prostu wizualny tylko? Pozdrawiam Edited December 29, 2018 by bartek05395 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzasiU Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Godzinę temu, bartek05395 napisał: _daje coś mocy ten zabieg czy po prostu wizualny tylko? Oryginalny Mantzel w np. 3.0 poprawia bardzo dół, ogólnie lepiej się wkręca na obroty. W 3.2 nie widziałem nigdy żeby ktoś kładł puchę, ogólnie ten silnik ma lepszy dół od 3.0 więc może pucha daję jakiś mały przyrost i zwyczajnie się to nie opłaca, aczkolwiek nie posiadam żadnych danych żeby to potwierdzić. No i Mantzel nie robił puchy do 3.2 Godzinę temu, bartek05395 napisał: _jak to będzie współgrało ze stożkiem? Nie jestem fanem stożka. Jeżeli chcesz wkładać stożek i zrobić to porządnie to musisz. Po pierwsze odgrodzić go ładnie od silnika jakieś pudło z plexi albo kwasówka, żeby nie zbierał ciepłego powietrza z silnika. Po drugie kolektory wydechowe owinąć taśmą termiczna i po trzecie odpowiedni stożek renomowanej firmy (np. K&N). Jak dobierzesz i zrobisz porządnie to może będziesz miał jakiś przyrost mocy. W innym przypadku oprócz tego że będzie bardziej ryczał to nic się nie zmieni, a może też pare "kuni" uciec jak zrobisz kijowo Więc jężeli to nie na twój budzet, to lepiej zaopatrzy się w renomowaną wkładkę (z górnej półki) do oryginalnego filtra. Godzinę temu, bartek05395 napisał: _ i oczywiście ma ktoś dokładne wymiary tej puchy pod 3.0 z długim dolotem? Będziesz miał ciężko znależć wymiary pod długi dolot, dlatego że Mantzel nie robił puchy do 3.2. Jak są to tylko samoróbki jakieś. Godzinę temu, bartek05395 napisał: _co trzeba zrobić z tymi wężykami i czujnikami jak wywali się ten cały rezonator, czy jak to się tam zwie? Z tego co wiem to wywalasz te podwójne rury z przepustnicą, musisz zaślepić tam jakiś zaworek od podciśnienia przy kostce. Zostawiasz przepływke, czujnik temperatury i rurkę co idzie do silnika krokowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 puszka jest do krótkiego dolotu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted December 30, 2018 Author Share Posted December 30, 2018 Powiem tak, chodzi mi właśnie o poprawę tego dołu bo mnie bardzo to drażni. Ja tą puche zrobił bym sobie sam tak samo jak grodź do stożka, bo mam taką możliwość w pracy. Też dlatego mi się wszystko rozchodzi o wymiary nawet samoróbek do 3.0 pod długi dolot, ale które dają jakiś efekt a nie tylko wizualny. Stożek jak już będę kładł będzie wszystko zrobione po Bożemu, bo już na ten temat też się trochę naczytałem i nie chciał bym wydać tyle pieniędzy na marne. Myślałem, że może znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która podrzuci mi wymiary tej puchy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzasiU Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Godzinę temu, bartek05395 napisał: Powiem tak, chodzi mi właśnie o poprawę tego dołu bo mnie bardzo to drażni. Ja tą puche zrobił bym sobie sam tak samo jak grodź do stożka, bo mam taką możliwość w pracy. Też dlatego mi się wszystko rozchodzi o wymiary nawet samoróbek do 3.0 pod długi dolot, ale które dają jakiś efekt a nie tylko wizualny. Tylko pytanie czy ktoś zakładał to pod długi dolot i czy w ogóle to cokolwiek dało. Bo wiemy że jeżeli zrobisz to pod 3.0 na krótkim, to będziesz miał dużo lepszy dół i to jest fakt. Na długim dolocie na pewno będziesz musiał puszkę zmniejszyć. Jeżeli chcesz ją zrobić to możesz, wziąć wymiary puszki na krótki dolot i obliczyć jego objętość. Różnica między krótkim a długim to ponoć ok. 1l objętości. Więc puszkę zmniejszasz do odpowiednich wymiarów. Zaznaczam że o ile puszkę możesz obliczyć, o tyle nie wiemy czy cokolwiek to da na długim dolocie oprócz efektu wizualnego. A gdyby nawet coś dawało to jak to wypada względem krótkiego dolotu, bo jeżeli nie będzie widać jakiejś dużej różnicy to po co to robić. Taka robota to jedna nie wiadoma, musiałby być ktoś kto podzieli się wiedzą i wykresami czy coś to daje a nie wiem czy ktoś na forum tutaj posiada Mantzel na długim. Na fb jest kilka grup Omegowych, więc chyba tam bym zapytał może ktoś coś poradzi. Bo sam jestem ciekaw... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Jak chcesza poprawic dół to lekkie kolo musisz zalozyc. Najlepiej z astry 1.6 gsi czy jakos tak o 4 kilo lżejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted December 30, 2018 Author Share Posted December 30, 2018 1 godzinę temu, CzasiU napisał: Tylko pytanie czy ktoś zakładał to pod długi dolot i czy w ogóle to cokolwiek dało. Bo wiemy że jeżeli zrobisz to pod 3.0 na krótkim, to będziesz miał dużo lepszy dół i to jest fakt. Na długim dolocie na pewno będziesz musiał puszkę zmniejszyć. Jeżeli chcesz ją zrobić to możesz, wziąć wymiary puszki na krótki dolot i obliczyć jego objętość. Różnica między krótkim a długim to ponoć ok. 1l objętości. Więc puszkę zmniejszasz do odpowiednich wymiarów. Zaznaczam że o ile puszkę możesz obliczyć, o tyle nie wiemy czy cokolwiek to da na długim dolocie oprócz efektu wizualnego. A gdyby nawet coś dawało to jak to wypada względem krótkiego dolotu, bo jeżeli nie będzie widać jakiejś dużej różnicy to po co to robić. Taka robota to jedna nie wiadoma, musiałby być ktoś kto podzieli się wiedzą i wykresami czy coś to daje a nie wiem czy ktoś na forum tutaj posiada Mantzel na długim. Na fb jest kilka grup Omegowych, więc chyba tam bym zapytał może ktoś coś poradzi. Bo sam jestem ciekaw... Czytałem właśnie to, że różnica jest około 1 litra, ale podobno też musi mieć jakiś odpowiedni kształt. Nie wydaje się to takie proste... Wykonanie to pikuś, bo w robocie bym coś takiego ogarnął i tak samo grodź do stożka. Tylko nie chce tego żeby okazało się, że to kicha. Podobać mi się to podoba, ale chcę żeby też coś dało. Myślałem właśnie, że jest tu jakiś magik na grupie który to zrobił pod długi i chciałby się tym właśnie podzielić. Nie chce aż tak ingerować, żeby zmieniać na krótki i to robić, tylko chciałbym właśnie na ty 20 minut temu, Hubi napisał: Jak chcesza poprawic dół to lekkie kolo musisz zalozyc. Najlepiej z astry 1.6 gsi czy jakos tak o 4 kilo lżejsze. Niby będę wyciągał skrzynie w przyszłym roku, bo muszę sprzęgło wymienić, ale właśnie żeby takie coś porobić to nie mam z kim. Robię takie rzeczy z pomocą taty i on właśnie nie jest zwolennikiem takich rzeczy i mi w tym nie pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 chłopie, do długiego dolotu nie robi się puchy, po to zrobili długi dolot aby osiągnąć to, co daje puszka z krótkim dolotem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted December 30, 2018 Author Share Posted December 30, 2018 3 godziny temu, robert514 napisał: chłopie, do długiego dolotu nie robi się puchy, po to zrobili długi dolot aby osiągnąć to, co daje puszka z krótkim dolotem No to mogłeś tak od razu powiedzieć skoro masz takie informacje i nie było by wałkowania tego tematu. Nie wiedziałem, że takie są właściwości i to taką funkcje spełnia długi dolot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boscorelli Posted January 1, 2019 Share Posted January 1, 2019 chłopie, do długiego dolotu nie robi się puchy, po to zrobili długi dolot aby osiągnąć to, co daje puszka z krótkim dolotem Ja mam i wiem że nie tylko ja mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 1, 2019 Author Share Posted January 1, 2019 5 godzin temu, Boscorelli napisał: Ja mam i wiem że nie tylko ja mam No to jak masz to podrzucił byś mi wymiary tej puszki i jaki ona ma kształt? Naprawdę daje to jakiś efekt czy po prostu wizualny tylko? Masz to założone ze stożkiem? Mógłbyś podrzucić też zdjęcia jakbyś był taki dobry ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boscorelli Posted January 2, 2019 Share Posted January 2, 2019 16 godzin temu, bartek05395 napisał: No to jak masz to podrzucił byś mi wymiary tej puszki i jaki ona ma kształt? Naprawdę daje to jakiś efekt czy po prostu wizualny tylko? Masz to założone ze stożkiem? Mógłbyś podrzucić też zdjęcia jakbyś był taki dobry ? Czy daje to efekt to nie wiem, kupiłem już z puszką i nie mam porównania, mam zwykły filtr, jak odrobinę się polepszy pogoda to wyjdę i zrobię foto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 2, 2019 Author Share Posted January 2, 2019 5 minut temu, Boscorelli napisał: Czy daje to efekt to nie wiem, kupiłem już z puszką i nie mam porównania, mam zwykły filtr, jak odrobinę się polepszy pogoda to wyjdę i zrobię foto A zwymiarować dokładnie byś ją mógł? No i czekam na foto ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boscorelli Posted January 2, 2019 Share Posted January 2, 2019 A zwymiarować dokładnie byś ją mógł? No i czekam na foto Tak przy okazji w innym temacie pojawiło się fotohttps://www.olx.pl/oferta/czesci-opel-omega-3-0-v6-mv6-CID5-IDxkHVy.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 2, 2019 Share Posted January 2, 2019 Ale ten jest na długim dolocie a Robert pisał, że to bez sensu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 W dniu 30.12.2018 o 14:47, Hubi napisał: Jak chcesza poprawic dół to lekkie kolo musisz zalozyc. Najlepiej z astry 1.6 gsi czy jakos tak o 4 kilo lżejsze. Hubi nie siej głupot, wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele, z jakiej Astry?? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon gsi Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 W dniu 30.12.2018 o 14:47, Hubi napisał: Jak chcesza poprawic dół to lekkie kolo musisz zalozyc. Najlepiej z astry 1.6 gsi czy jakos tak o 4 kilo lżejsze. jak już dzieciaku to z Calineczki 2.0 turbo albo z c20xe o 11 kilo lżejsze i trochę przeróbek z wysprzęglikiem !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon gsi Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 W sprawie dolotu do długiego kolektora ja zrobiłem sobie takie oto V2 - TYLKO DLA DŹWIĘKU - nie dla żadnej śmocy !! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 2 godziny temu, szymon gsi napisał: W sprawie dolotu do długiego kolektora ja zrobiłem sobie takie oto V2 - TYLKO DLA DŹWIĘKU - nie dla żadnej śmocy !! i co, rzeczywiście tylko wygląd i dzwięk na plus czy może troszke NM czy KM podeszło ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtas Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 (edited) 17 minut temu, Maciej napisał: i co, rzeczywiście tylko wygląd i dzwięk na plus czy może troszke NM czy KM podeszło ? u mnie było tak w 2007 roku, własna robota tyle że na krótkim Edited May 5, 2019 by Omega Star Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon gsi Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 No elegancko - ale skąd wziąłeś te czarne harmonijki do połączenia z przepustnicami ????? Maciej jak tylko ogarne hamulce blkoujące mi koła to pojadę w Dynoday sprawdzić ile koni zdechło przez te 21 lat... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 13 minut temu, szymon gsi napisał: No elegancko - ale skąd wziąłeś te czarne harmonijki do połączenia z przepustnicami ????? Maciej jak tylko ogarne hamulce blkoujące mi koła to pojadę w Dynoday sprawdzić ile koni zdechło przez te 21 lat... Czarne harmonijki są pewnie z ori dolotu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtas Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 W dniu 8.05.2019 o 18:58, Ricardo napisał: Czarne harmonijki są pewnie z ori dolotu. Dokładnie tak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon gsi Posted May 11, 2019 Share Posted May 11, 2019 no tak - w krótkim są długie - w długim są krótkie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted May 11, 2019 Author Share Posted May 11, 2019 W dniu 5.05.2019 o 20:15, szymon gsi napisał: W sprawie dolotu do długiego kolektora ja zrobiłem sobie takie oto V2 - TYLKO DLA DŹWIĘKU - nie dla żadnej śmocy !! Po tym zabiegu nic się nie pogorszyło? Jeśli wszystko jest bez zmian to też takie coś będę u siebie ogarniał. Co trzeba zrobić z czujnikami z tego całego rezonatora ? Podciśnienia trzeba wszystkie zaślepić, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts