Jump to content
Omega Elite Klub

Grzanie silnika

_konto_usuniete

Recommended Posts

Pytam w imieniu kolegi. Ma on 2.5 DTI i tak. Jak przyspieszyć grzanie się omegi tj. założył nowy termostat a ona i tak po 20 km się dopiero nagrzewa przy obecnych temperaturach. Chociaż teraz trzyma 90 stopni. Chodzi o to po jakim czasie/dystansie uzyskuje temp ok 90 stopni u Was

1 godzinę temu, Misiek napisał:

Pisze że dwa. Teraz trzyma mu 90 stopni. Tylko długo się nagrzewa

Wymiziane Samsungiem Galaxy S7 :D

Mój diesel też bardzo długo się nagrzewa. Dokładnie tak jak piszesz. Jak już się zagrzeje to trzyma te 85-90 ale jadąc do pracy na krótkim odcinku nie ma co liczyć na podmuch gorącego powietrza na nóżki :D

• Like 1

Godzinę temu, SZAJBUS_SzeF napisał:

Mój diesel też bardzo długo się nagrzewa. Dokładnie tak jak piszesz. Jak już się zagrzeje to trzyma te 85-90 ale jadąc do pracy na krótkim odcinku nie ma co liczyć na podmuch gorącego powietrza na nóżki :D

Ale np. po m/w jakim dystansie uzyskuje  temp 85-90  stopni u Ciebie. Biorąc pod  uwagę teraźniejsze temperatury?

Ten typ tak ma. Dlatego ma dogrzewacz silnika który zazwyczaj nie działa ;)

• Like 1

Co prawda nie omega ale w mojej VC 1.9 też przy temp. poniżej 0 nagrzanie do pełnej temp. roboczej zajmuje ok. 15-20km ciepło leci już po 3-4km ale pełną temp. łapie bardzo długo.

• Like 1

Dokladnie, w omedze i w vectrze mam to samo strasznie dlugo sie nagrzewa, dlatego warto naptawic eberspachera, polecam jest roznica w nagrzrwaniu i to znaczna :D

Ja mam temp robocza w zafirze po około 8 km jazdy miastem, jak wypadam na trasę to już mam 78-82 stopnie i to rzadko przekraczając 2500 obrotów. Tyle że zanim ruszę to czekam aż silnik będzie miał przynajmniej 8-10 stopni czyli jakieś 2-3 minuty

17 godzin temu, Misiek napisał:

Pytam w imieniu kolegi. Ma on 2.5 DTI i tak. Jak przyspieszyć grzanie się omegi tj. założył nowy termostat a ona i tak po 20 km się dopiero nagrzewa przy obecnych temperaturach. Chociaż teraz trzyma 90 stopni. Chodzi o to po jakim czasie/dystansie uzyskuje temp ok 90 stopni u Was

A tak po za tym @Misiek zaproś kolegę do Nas na forum :P

• Like 2

15 godzin temu, Grabarz napisał:

Dokladnie, w omedze i w vectrze mam to samo strasznie dlugo sie nagrzewa, dlatego warto naptawic eberspachera, polecam jest roznica w nagrzrwaniu i to znaczna :D

Dawaj jakiś przepis jak uruchomić tego eber szprychę :p

Jak chcesz to podaj maila na pw ci wysle albo dam linka do okp bo tam jest taki uzytkownik jak damiansz który jest w tym temacie zajebiscie ogarniety i duzo mi pomogl :)

• 3 weeks later...

moja też teraz jest po wymianie termosów na nowe i podobna sytuacja, chociaż jak było +5 stopni to około 10 km a jak na minusie to jak kolega pisze około 15-20km zamiast wskazówka dygnie do góry