Dolot Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Witam. Mam problem ze swoją B Fl X30XE Pb+LPG. Problem jest wyłącznie na gazie, na benzynie idzie bez problemu. Mianowicie jest tak, że na gazie nie ma takiej mocy jak powinna. Czasami idzie dobrze, a czasami zacznie ją szarpać, dusić i przyspiesza jakby miała połowę koni mniej. Byłem z tym u gazownika, sprawdzaliśmy ją na komputerze i wyszło tak że na 6 cylindrze coś jest nie tak. Wyeliminowaliśmy wtryski od gazu, bo przepięliśmy miejscami z innym cylindrem i dalej było to samo. Mówił żeby wymienić świece. Wymieniłem świece i przy okazji przewody, bo jak ściągałem z 6 właśnie cylindra to mi została ta wtyczka z fajki na świecy. Nic to nie zmieniło, dalej jest tak samo. Jak kupiłem samochód wymieniłem świece, cewke i przewody i zrobiłem na tym 25 000 km. Problem tkwi w tej cewce czy może być coś innego jeszcze? Gazownik mówi, że może być słaba kompresja na tym cylindrze, ale nie wiem czy to może mieć znaczenie. Świece firmy Denso, a przewody Bosch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 A reset kompa robiłeś po wymianie świec i kabli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 6 minut temu, WOY napisał: A reset kompa robiłeś po wymianie świec i kabli? Nie robiłem, bo o tym nie wiedziałem... Wystarczy odłączyć aku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Możesz też wyciągnąć sam komputer na chwilę. Potem oczywiście jeździsz tylko na Pb jakieś 50-100km pod różnym obciążeniem żeby mapy Pb się ustawiły na nowo. Jak na Pb będzie dobrze a na LPG znowu coś nie halo to na 99% coś z instalacją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 Ale rozłączenie samego aku na kilka godzin coś da? Jestem aktualnie w robocie więc teraz bym go odpiął, a za kilka godzin podłączył. Dodam jeszcze, bo zapomniałem od razu, że zaczęło się to dziać po wyczyszczeniu przepustnicy i krokowca. Wszystko poskładane po bożemu i benzyna zdążyła odparować przed montażem. Na benie chodzi lepiej po tym zabiegu, a mapa od gazu się nie rozjechała, bo sprawdzał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 2 minuty temu, bartek05395 napisał: Ale rozłączenie samego aku na kilka godzin coś da? Da, pokasujesz wszystkie ustawienia jak szyby radio itd Ale jak chcesz aku odpiąć to to zrób 3 minuty temu, bartek05395 napisał: Dodam jeszcze, bo zapomniałem od razu, że zaczęło się to dziać po wyczyszczeniu przepustnicy i krokowca. Wszystko poskładane po bożemu i benzyna zdążyła odparować przed montażem. A zdejmowałeś barana? Może gdzieś masz nieszczelność? Błędy sprawdzałeś? 4 minuty temu, bartek05395 napisał: Na benie chodzi lepiej po tym zabiegu, a mapa od gazu się nie rozjechała, bo sprawdzał Zazwyczaj jak źle chodzi na LPG a dobrze na Pb to wina instalacji. No chyba, że kable, świece, cewka są padnięte to po przełączeniu na LPG potrafi wariować. Zacznij od rzeczy najprostszych i najtańszych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 14 minut temu, WOY napisał: Da, pokasujesz wszystkie ustawienia jak szyby radio itd Ale jak chcesz aku odpiąć to to zrób A zdejmowałeś barana? Może gdzieś masz nieszczelność? Błędy sprawdzałeś? Zazwyczaj jak źle chodzi na LPG a dobrze na Pb to wina instalacji. No chyba, że kable, świece, cewka są padnięte to po przełączeniu na LPG potrafi wariować. Zacznij od rzeczy najprostszych i najtańszych. Baran czyli dolot? Jeśli tak to był ściągany, ale złożony na nowych oringach i nigdzie nie widać przedmuchu. Nie mam właśnie możliwości żeby sprawdzić błędy, bo nie posiadam tego ustrojstwa. Czyli jak odepne aku to mam jeździć na benie żeby się wszystko ustawiło? Jak mówiłem świece i przewody nowe. Cewka jedynie została ale było wszystko zmienione 25 tys km temu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Tak trzeba pojeździć z 50-100 km. Masz B czy Bfl? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 6 minut temu, WOY napisał: Tak trzeba pojeździć z 50-100 km. Masz B czy Bfl? No to będzie cykl mieszany, bo po mieście teraz jeżdżę Mam B Fl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 (edited) To dobrze, że taki. To chyba musisz użyć kompa. Podpytaj się może ktoś ma w okolicy. Edited January 28, 2019 by WOY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 Ale jeszcze powiedz mi taką rzecz żebym to dobrze zrozumiał. Odłączyłem aku na parę godzin, teraz zrobię ponad 50 km na samej benie i od beny muszą się mapy ustawić? Na benie jest wszystko ok i idzie jak złoto, ale to na gazie jest nie halo. Od gazu mógłby wgrać na nowo mapę? Mapa od gazu sama się ustawia na bieżąco czy trzeba w nią ingerować? I co mi da teraz jazda na samej benie, bo nie mogę sobie tego wytłumaczyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Sterownik instalacji gazowej zapamiętuje dawkę benzyny w całym zakresie obrotów pod różnym obciążeniem w czasie jazdy na benzynie. Całość koryguje mnożnik i tak kreśli się mapa gazu. Świece Denso są raczej słabym pomysłem dla silników zasilanych LPG. Przy składaniu dolotu nie zagiął ci się wężyk łączący wtrysk gazu z kolektorem? Rzuć na to okiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 1 godzinę temu, SZAJBUS_SzeF napisał: Sterownik instalacji gazowej zapamiętuje dawkę benzyny w całym zakresie obrotów pod różnym obciążeniem w czasie jazdy na benzynie. Całość koryguje mnożnik i tak kreśli się mapa gazu. Świece Denso są raczej słabym pomysłem dla silników zasilanych LPG. Przy składaniu dolotu nie zagiął ci się wężyk łączący wtrysk gazu z kolektorem? Rzuć na to okiem No to już mniej więcej wiem o co chodzi. Czyli jak teraz mapa benzyny się poprzestawiała po tym czyszczeniu i nie miała możliwości się ustawić to gaz nie wiedział jaką dawkę ma dać i dlatego tak fiksowało? Czyli jak teraz mapa benzyny się ustawi to gaz już będzie miał jasno dawki określone i powinno być okK? Komp zresetowany, teraz pojeździć sporo na benzynie i zobaczę czy coś się zmieni. Chodzi o ten wężyk co musi być wywiercone w kolektorze żeby go podpiąć? No to możliwe, że puściłem go trochę inaczej niż był na początku,ale aż takiego załamania nie zrobiłem. Jutro to sprawdzę i poprowadze jak było. Jakby była jakaś nieszczelność w dolocie to było by to słychać chyba, co? Jak kiedyś go źle złożyłem to aż gwizdało. Teraz wszystko cichutko A co do świec to sprawdził mi w katalogu, że takie idą do mnie i takie kupiłem jak mówił. On tylko tej firmy zakłada i nikt podobno nie narzeka. Co jest z nimi nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 28 minut temu, bartek05395 napisał: Jakby była jakaś nieszczelność w dolocie to było by to słychać chyba, co? Nie zawsze jest tak pięknie jak opisujesz 29 minut temu, bartek05395 napisał: A co do świec to sprawdził mi w katalogu, że takie idą do mnie i takie kupiłem jak mówił. On tylko tej firmy zakłada i nikt podobno nie narzeka. Co jest z nimi nie tak? Ja zazwyczaj kupuję "2 strzałowe" NGK i jeszcze nie miałem z nimi problemów. Ostatnio sam się pozbyłem problemu z LPG w nowym samochodzie z X30XE wymieniając świece na właściwe 31 minut temu, bartek05395 napisał: Chodzi o ten wężyk co musi być wywiercone w kolektorze żeby go podpiąć? No to możliwe, że puściłem go trochę inaczej niż był na początku,ale aż takiego załamania nie zrobiłem. Jutro to sprawdzę i poprowadze jak było. Chodzi o to czy go nie przycisnąłeś skręcając barana a to możliwe w pewnych miejscach. Jak są luźne to wszystko powinno być ok. 32 minuty temu, bartek05395 napisał: Czyli jak teraz mapa benzyny się ustawi to gaz już będzie miał jasno dawki określone i powinno być okK? nie zawsze ale z reguły pomaga zdiagnozować co może być nie halo. Ps. nie sądzę, żeby czyszczenie przepustnicy i krokowca zrobiło aż taki problem. No chyba, że coś tam spierdzieliłeś Bardziej prawdopodobne jest to, że jeździłeś na kulawym przewodzie (o którym zresztą wspomniałeś) który mógł rozregulować mapę w kompie Pb. Zrób test na Pb, sprawdź czy nie przycisnąłeś tego przewodu od LPG i jak nie będzie poprawy to trzeba szukać dalej. To są opcje które sprawdzisz bez wydawania pierdyliarda PLNów. Polecam też sprawdzić błędy pod jakimś OP-comem czy Opelscanerem Ew. jakiś tech u porządnego mechanika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 29, 2019 Share Posted January 29, 2019 Sprawdź przewody od gazu co masz wlutowane w przewody od Pb do wtryskiwaczy, ja miałem coś podobnego po wymianie czujnika temperatury płynu chlodzacego, mi wywalal błąd na pierwszym cylindrze na gazie jeździła tak jak u ciebie, po 8 miesiącach udało mi się to znaleźć z radą kolegi mechanika, odrazu poszła nowa wiązka do wtryskiwaczy Pb ponieważ jak zobaczyłem jak tam było to zrobione to zgroza, a mianowicie właśnie na pierwszym cylindrze odłączył się kabel LPG do wtryskiwacza Pb, na szczęście niesluchalem się innych żeby wymieniać wszystko co popadnie przy silniku, a i zmień świece zaplonowe na Bosch albo GM, niewkrecaj denso lub zamiennikow i tylko dwuelektrodowe, ja miałem Beru silnik miał przez nie nierówna pracę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 30, 2019 Author Share Posted January 30, 2019 Zrobiłem tak jak mówiliście. Odłączyłem aku na parę godzin i później jazda na samej benie. Dzisiaj już przerzuciłem na gaz i czasami poprawa jest, czasami od nowa ją coś pie*dolnie. Jeszcze teraz jest tak, że na benzynie na pierwszym biegu ją zmuli przy przyspieszaniu i za chwilę się przebije... Mam teraz ból i problem, bo nie mam kiedy jechać ją podłączyć pod kompa a muszę zrobić sporą trasę i się teraz waham czy jechać czy nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 30, 2019 Share Posted January 30, 2019 Skoro na Pb nie robi problemów to musi być coś nie halo z LPG. Przydała by się diagnostyka pod normalnym kompem. Sprawdzałeś czy te przewody nie są przyciśnięte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 30, 2019 Author Share Posted January 30, 2019 46 minut temu, WOY napisał: Skoro na Pb nie robi problemów to musi być coś nie halo z LPG. Przydała by się diagnostyka pod normalnym kompem. Sprawdzałeś czy te przewody nie są przyciśnięte? Ale właśnie na Pb jest problem na tym pierwszym biegu jak pisałem w poprzednim poście... Ale też nie zawsze No przewody są ok właśnie Jest możliwość też, że te węże od wtrysków są za długie i może się przez to źle dziać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 30, 2019 Share Posted January 30, 2019 2 minuty temu, bartek05395 napisał: Jest możliwość też, że te węże od wtrysków są za długie i może się przez to źle dziać? Jak dla mnie tak, ale ten do 6 cylindra raczej nie ma zbyt długiej drogi a przynajmniej u mnie w żadnej nie było z nim problemów. Co do pracy na tej jedynce to trudno powiedzieć co może być przyczyną? Masz automat czy manual? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolot Posted January 30, 2019 Author Share Posted January 30, 2019 3 minuty temu, WOY napisał: Jak dla mnie tak, ale ten do 6 cylindra raczej nie ma zbyt długiej drogi a przynajmniej u mnie w żadnej nie było z nim problemów. Co do pracy na tej jedynce to trudno powiedzieć co może być przyczyną? Masz automat czy manual? No to czyli dobrze, że i tak będzie je przekładał bliżej bo rozpórka by nie weszła Mam manual. Przed resetem i tą całą akcją nie było tego objawu. Jest tak, że gaz można powiedzieć w podłodze, on chwilę się męczy i nie idzie i za chwilę się przebije i już targa ją jak należy. Czyli wszystko musi poczekać do przyszłego tygodnia jak sprawdzę ją gdzieś porządnie pod komputerem. Tylko strach czy autko dojedzie nad morze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 30, 2019 Share Posted January 30, 2019 (edited) Ja bym na twoim miejscu odpuścił taka trasę jeśli ma auto problemy, może się skończyć laweta w najgorszym przydpaku różnie to bywa i lepiej doprowadź auto do porządku, taka moja rada Edited January 30, 2019 by PawelP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted January 30, 2019 Share Posted January 30, 2019 Gdzieś słyszałem że wężyki od wtryskow gazu powinny mieć taka sama długość na każdy cylinder 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek1981 Posted January 31, 2019 Share Posted January 31, 2019 Że tak spytam, pomarańczowa kontrolka silnika na blacie się świeci podczas jazdy? Jeśli tak, to najpierw sczytanie błędów. Da się to zrobić nawet bez kompa tzw. metodą na spinacz. Co do chwilowej słabej mocy , to miałem już dwa razy przypadek z rozsypanym tłumikiem - wygłuszenie z tłumika zapychało wydech ( wydobywające się "włosy" z końcowego wydechu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 31, 2019 Share Posted January 31, 2019 11 minut temu, arek1981 napisał: Da się to zrobić nawet bez kompa tzw. metodą na spinacz. Słyszałem, że w brzydszej wersji już się nie da na spinacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZAJBUS_SzeF Posted January 31, 2019 Share Posted January 31, 2019 23 godziny temu, Tazz napisał: Gdzieś słyszałem że wężyki od wtryskow gazu powinny mieć taka sama długość na każdy cylinder Dobrze słyszałeś. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts