Jump to content
Omega Elite Klub

Problem z klamką

Ariel

Recommended Posts

Cześć. Od kilku dni miałem problem z klamką zewnetrzną kierowcy. Otwierała drzwi za 10-15 razem. Dzisiaj mimo deszczu zajechałem na parking podziemny ściągnąć boczek i zobaczyć co tam sie dzieje. Po ściągnieciu boczka wsadziłem reke i dosłownie delikatnie ruszyłem taki zakrzywiony pręcik który z jednej strony miał nakręcony biały 'plasticzek'. I spadł na sam dół drzwi. A, że ręce nie małe po 30 minutach nerwów udało mi sie go wyciągnąć. Gdzieś tam kiedyś przeczytałem żeby ten biały plastik troche wykręcić i klamka zacznie działać. I faktycznie klamka odżyła. Chodzi troche ciężej ale za każdym razem otwiera drzwi. Ale mam pytanie. Czy w miejscu zaznaczonym na zdjęciu powinno być jakieś zabezpieczenie?? Bo mam wrażenie, że po przejażdżce po kostce brukowej mi to znowu wypadnie, tak luźno siedzi. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje. 

20190209_203123.jpg

Dzięki Panowie za pomoc i odpowiedzi:thumbsup::) Znalazłem filmik na youtube i okazało się, że odwrotnie wsadziłem ten pręcik. Patrząc od środka powinien być wsadzony po lewej stronie i wtedy zablokowany czerwonym plasticzkiem a ja go wsadziłem z prawej strony:$ Jak zrobi się troche cieplej to sobie to poprawie (jeżeli do tego czasu samo nie wypadnie):lol: Czy moge tu wkleić link do tego filmiku jako taki instruktaż dla nie wtajemniczonych?

46 minut temu, WOY napisał:

Ja ostatni raz tam grzebałem jakieś 6-7 lat temu jak wymieniałem siłownik to mogłem nie pamiętać :P
Być może, tylko czy się da to zrobić odwrotnie?
Może ten drut powinien iść z drugiej strony :mysli:

Dokładnie @WOY. Powinien iść z drugiej strony:thumbsup:

2 minuty temu, WOY napisał:

No to problem z głowy ;)

Narazie sie trzyma. Generalnie prosta sprawa, tylko denerwujące jest podklejanie za każdym razem tej listwy górnej boczku jak sie go ściągnie. Dlatego biore się za to jak zrobi się ciepło. Odrazu rozwine sobie przedłużacz i spróbuje podkleić to klejem na gorąco.

Ide dzisiaj rano do auta i zonk! Drzwi od strony kierowcy zablokowane na amen! Ani klamką od środka, ani to zewnętrzną nie można otworzyć drzwi. No cóż wkurw niesamowity, ale trzeba rwać tapicerke od środka. Na szczęscie klej którym była przyklejona ta gorna listwa boczku puścił dosyć łatwo. Śrubka od strony zamka też ładnie się wyrwała nie robiąc zadnych szkód. Także boczek cały. Udało się wcisnąć ręke do środka i odpiąć ten pręcik z klamki. Nastepnie nacisnąłem na zamek i drzwi sie otworzyły! Dobrze, że na noc nie ryglowałem pilotem na dwa razy. Drzwi otwarte, boczek odkręcony. Klamka wyciągnięta, następnie pręcik zamocowany tak jak powinien być od strony gdzie jest taka czerwona zapinka która go trzyma. Regulacja zrobiona i wszysyko jest ok. Jutro rano zobacze jak to po nocy bedzie działać. Moja rada dla tych którym pojawia się problem z klamką - nie ryglować drzwi i w miare szybko zajrzeć do środka co tam się dzieje. Pozdrawiam.

13 godzin temu, Sewerin napisał:

Mnie ostatnio dwa razy się klamka zablokowała.I to w momencie gdy przed sklepem zaparkowałem.Były jaja ;-)

No te klamki chu... są.