Wonski Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Witajcie Omegomaniacy Bardzo długo zastanawiałem się nad zakupem omegi, szczerze powiedziawszy broniłem się tego rękoma i nogami. Myślałem sobie - stary samochód, ma już tyle lat, tyle przejechane, rdzewieje, wielka "landara" itp... Zbiegiem losu stało się tak, że poprzednie auto całkiem młode trafiło na złom i to był dla mnie punkt zwrotny w którym stwierdziłem że nie ma sensu się pchać znów w samochód paroletni i który nie przejedzie tyle co poczciwa i często niedoceniana omega. Duży wpływ na mój wybór miał wieloletni przyjaciel @pawelino87 oraz na tamten czas jego dobry znajomy (teraz i mój) @PanKaretka Poszukiwanie tej upragnionej trwało przeszło 4 miesiące, miałem dość wyśrubowane oczekiwania względem samochodu. Razem z @pawelino87 zrobiliśmy przeszło 1000 km, ale niestety żadna nie spełniała oczekiwań... Aż wreszcie któregoś czerwcowego dnia przez przypadek dowiedziałem się o pewnym okazie 15 km od domu . Pamiętam ten dzień jak dziś; był poniedziałek, na wtorek miałem jechać oglądać kolejną 370 km od domu. Żeby nie pluć sobie w twarz postanowiłem pojechać dla spokoju sumienia. Na miejscu zastała nas nieco zaniedbana wizualnie sztuka, z licznymi okazami rudej sz..., ale z bardzo bogatą historią, nie skorodowanymi drzwiami i możliwością odkupienia samochodu od 2 właściciela, który jeździł nią przez 9 lat (szok ). Auto było samochodem demonstracyjnym z Inowrocławskiego salonu z książką serwisową prowadzoną do 2009 roku. Sprzedawca opowiadał o samochodzie dobre 3 godziny, pokazywał elementy które wymieniał (wymienione miał jeszcze w garażu). Oglądaliśmy bardzo dokładnie analizując opowiastkę z uwzględnieniem stanu faktycznego. Niestety nie mam dobrych zdjęć auta świeżo po zakupie. Mam po pierwszym czyszczeniu zewnętrznym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 No wreszcie ujawniłeś siostrę bliźniaczkę . Myślałem, że już się nie doczekam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabarz Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 zacna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Jakieś mody coś? Czy seria? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chorwat Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Chyba Cię mijałem wczoraj na trasie w okolicy Markowic, gratki auta, niech się dobrze spisuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafke Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 no jest kolejny sedesik klubowy :] super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanKaretka Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 He he jak ta jest bliźniaczką to moja czarna jest co uchodzcą he he Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Godzinę temu, PanKaretka napisał: He he jak ta jest bliźniaczką to moja czarna jest co uchodzcą he he Rocznik, kolor, silnik ten sam, wyposażenie prawie podobne . Wiem, wiem prawie robi wielką różnicę . Z twoją jest jak najbardziej wszystko ok. Prawdziwy "czarna mamba", nie jakiś podrabianiec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wonski Posted August 30, 2016 Author Share Posted August 30, 2016 O 29.08.2016 at 10:23, Aros napisał: Jakieś mody coś? Czy seria? Mechanicznie i wizualnie tylko seria. Jedynie drobne modyfikacje w elektronice, ale to raczej komfort niż coś z komputerem @Chorwat faktycznie jak wracałem z Przyja to mijałem jakąś Omę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wonski Posted August 30, 2016 Author Share Posted August 30, 2016 Pany przypomniało mi się, że najważniejszego zdjęcia nie dodałem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wonski Posted September 1, 2016 Author Share Posted September 1, 2016 Samochód kupiony w połowie czerwca, a dopiero z początkiem lipca rozpoczęły się pierwsze prace nad samochodem. Na pierwszy rzut poszły opony, które były w strasznym stanie i do tego piszczały tam gdzie tylko mogły. 215/55/R16 zostały zastąpione 205/55/R16 - niestety nie nowymi, ale w przyszłym roku będzie zakup nowego kompletu tym razem 225/55 lub 60/R17 (lub R16 w zależności czy dostanę felgi). Przy okazji udało mi się podejrzeć stan podwozia, podłużnic i zawieszenia. O ile samo podwozie jest w stanie dobrym oprócz 3 dziurek to podłużnice pozostawiają wiele do życzenia. Zarówno lewa jak i prawa wymaga natychmiastowej naprawy. Póki co nie mam lepszych zdjęć. Ciężko jest znaleźć dobrego fachowca, który podjąłby się takiej pracy i zrobił tak jak ja chcę czyli estetycznie, zgodnie ze sztuką i trwale... Na pocieszenie pozostaje mi oryginalny tłumik końcowy i środkowy oraz uchwycony w czasie ciekawy przebieg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chorwat Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Dobrze zrozumiałem? Chcesz opony 225/60/17?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtas Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Bardzo wielkie te opony będą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wonski Posted September 1, 2016 Author Share Posted September 1, 2016 może coś mi się pocenzura...ło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelino87 Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 @Wonski myślę ze bardziej chodziło o 235/45/17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chorwat Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Idealnie wpisujące się opony w fabryczny omegowy rozmiar to: 205/60/16, 225/55/16, 235/45/17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wonski Posted September 3, 2016 Author Share Posted September 3, 2016 Teraz nie będzie chronologicznie ale nie mogę się powstrzymać. Wczoraj wpadła w moje ręce klapa w kolorze Z147 z oryginalnym spoilerem IRMSCHER'a. Cena była bardzo dobra bo jedyne 120 zika W zestawie znalzło się to co widać na zdjęciach + podnośniki (nożyce) do klapy. W przyszłym tygodniu montaż. Wszystko dzięki niezastąpionemu szperaczu -@pawelino87 Wracając do chronologii wydarzeń w omci kilka zdjęć z wymiany płynów, filtrów i naprawy spryskiwaczy reflektorów. Tak na marginesie - filtr paliwa pamiętał jeszcze chyba fabrykę Do właściwego samochodu musi być właściwa oliwa . W wolnym czasie czyszczenie komory, która jak widać była zapuszczona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślicznotka łukasza Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Z tą oliwą to chyba nie wlewasz do siebie? Z tego co mi wiadomo to 15w40 nie nadaje sie do tych silników Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wonski Posted September 3, 2016 Author Share Posted September 3, 2016 Eee... No wlasnie ze wlalem.... Byl tez zalany 15w40. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 V6 i 15w40 ? i to gm, dobre 5w30 5w40 jeżeli silnik jest w dobrym stanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wonski Posted September 3, 2016 Author Share Posted September 3, 2016 A jak ma powyzej 300tys to jaki powinien byc wlany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 To nie przebieg decyduje o oleju. Te silniki lubią syntetyki a max pół syntetyki. Zalej valvoline 10w40 lub motula Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukary Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 zgadza sie max life 10w/40 extra sprawa polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Do Vki 5w... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Liqui moly mos2 10w40 tez jest dobry. Ja taki leje do wszystkich aut, viki x20xev i omy 2.5 td i 2.5dti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts