Jump to content
Omega Elite Klub

Osłona stożkowego filtra powietrza

Maciej

Recommended Posts

Cześć, jak w temacie. Chciał bym tutaj rozwinąć temat na samodzielne zbudowanie osłony termicznej filtra stożkowego tak aby ciepłe powietrze nie było zasysane od strony pracującego silnika. Moim zdaniem na takie robótki ręczne w domowym zaciszu (nie chodzi o spawanie aluminium)  będzie dobra płyta z PLEXI albo Dibond z powodu takiego że ma dobre właściwości termiczne oraz łatwość jej obróbki. Zastanawiam się tylko nad jakimś dobrym klejem epoksydowym, jakieś pomysły ? Nie długo postaram się zrobić szablon takiej izolacji, i wstawić opisane zdjęcia z prac. Pozdro

Edited by Maciej
  • Like 1

4 minuty temu, mvf napisał:

nieeee to nie zdaje egzaminu, ta obudowa powoduje to że tylko z jednej strony wpada powietrze zimne powietrze. Po za tym jest tylko dedykowana do filtrów simota. A ja mówię o zrobieniu czegoś samemu :)

Musiałbyś pokazać jakiś zarys, będzie łatwiej dobrać metode klejenia jak będzie widać gdzie będzie to klejone :D 

na rantach oczywiście, zrobię z kartonu szablon, potem z plexi wytnę i skleję klejem tylko do plexi, tu link do firmy http://sklep-artcop.eu/plexi-detal/76-4mm-plexi-bezbarwna-detal.html

14 godzin temu, Misiek_v6 napisał:

Albo wyprowadź filtr jak najbliżej pod reflektor i wlot.

mam tak w miarę zrobione, ale już nie mam pomysłów na mody i takimi pierdołami się zajmę :D jeszcze pod lusterkami doświetlanie drzwi jest w planach