Jump to content
Omega Elite Klub

Pasek osprzętu 2.5v6

PawelP

Recommended Posts

Wiatam mam problem z paskiem osprzętu kupilem firmy gates 6pk2020 i niepasuje , pozniej contitech i to samo wiec co jest grane? Moj stary to bosch tez o tych samych wymiarach , problem w czym moze tkwić? Inna guma?  Napinacz opuszczony na makasa byl. I nieda sie zalozyc nowego paska jakby brakowalo ok 5cm 

Paski zwrociłem w intercarsie takze kase zwrocili ale zostaje problem dlaczego niepasuja  

Kola sa takie jakie powinny byc , nic niezmieniałem , w kosztorysie remontu silnika mam napisane pasek bosch 6PK2020  i taki mam stary a nowe niepasuja , zamowie chyba tego boscha co mam i jeszcze raz sprawdze , a pasek firmy Gates ma płytkie rowki 

Napinacz działa w pełnym zakresie? Może się blokuje 

Napinacz w pelnym zakresie , siega az po multiram dolotu , niewiem co moze byc przyczyna paski te same dlugosci nowe i niepasowaly , moge jeszcze zajrzec do napinacza , a czy on sie przesuwa tez przy jego montażu?  z tylu za pokrywa? mocowany jest na dwie sruby chyba , alternator tez zauwazylem ze mozna przesunac bynajmniej byla roznica jak po regeneracji go zalozylem to gora dol go ustawialem , gdy przymierzylem stary i nowy pasek to stary byl dluzszy o jakis 1cm na oko 

Tam sie nie da nic regulować na osprzęcie. Pasek 6PK2020 i musi być ok :) Chyba ze zle go zakladasz.......:)

Powinien byc tak:

pasek.jpg

Identycznie go zakladam z tym ze brakuje zeby go zalozyc  na kolo pompy wody , sprawdze jeszcze raz jak dolot sciagne, moze byc ten pasek gates 6PK2020 Micro - V?  Czy lepiej bosch lub contitech 

Edited by PawelP

3 godziny temu, PawelP napisał:

Identycznie go zakladam z tym ze brakuje zeby go zalozyc  na kolo pompy wody , sprawdze jeszcze raz jak dolot sciagne, moze byc ten pasek gates 6PK2020 Micro - V?  Czy lepiej bosch lub contitech 

Szczerze powiedziawszy to jedna cholera :)

Wiec zamówie jeszcze raz gates , zapomnialem dodac ze contitech mial wade  w kilku miejscach kliny mialy ubytek materialu, o tyle dobrze ze moge zwracac towar bez problemu , moze faktycznie cos  napinaczem? 

• 3 weeks later...

Pasek 6PK 2020 niepasuje, nierozumiem juz tego, kupilem w interacrs Gates wedlug vinu mam 6PK2020 i niepasuje a stary Bosch tez 6PK 2020 pasuje  na zdjeciu pokazane ile brakuje ,napinacz na sam doł tylko rolka napinacza byla zmieniona na BTA

IMAG0927.jpg

A średnica rolki ta sama? 

A przyłóż jeden pasek do drugiego i porównaj długości. 

Edited by Ricardo

Przylozylem boscha 6pk2020 jest o jakies 2cm dluzszy moze mniej ,rolki starej juz niemam ale raczej bym ja wykluczyl skoro nawet stary pasek wchodzi łatwo na nowej rolce ,jutro oddam ten pasek i wezme 6pk2260

Ale kazdy czy to gates 2020 czy bosch lub contitech maja ta same dlugosci wiec nierozumiem dlaczego niechce wejsc 

Ciezko powiedziec czy stary sie tak wyciagnol ,sam w to niewierzylem ze wedlug producentow dlugosci te same a no drugi niepasuje 

@PawelP muszę zadać to głupie pytanie. Rozumiem że zakladając pasek naciągasz napinasz kluczem zgodnie z ruchem wskazówek zegara(tak jakbyś dokręcał rolkę) ?

2 minuty temu, skit napisał:

@PawelP muszę zadać to głupie pytanie. Rozumiem że zakladając pasek naciągasz napinasz kluczem zgodnie z ruchem wskazówek zegara(tak jakbyś dokręcał rolkę) ?

Podejrzewam że jak zdjął i założył stary to pewnie tak :)