Jump to content
Omega Elite Klub

Omega na Oku jako 1szy samochód

Recommended Posts

Cześć wam, otóż borykam się z takim problemem że szukam sobie omegi jako 1szy samochód (za niedługo zdaje prawko), będzie zarejestrowana na ojca ale będę wszystko płacił sam (chodzi o zniżki). Mam na oku parę sztuk, cena tam do 5 tysi z negocjacją najlepiej. Link do jednej https://www.olx.pl/oferta/opel-omega-2-6-v6-lpg-2003r-180tys-przebiegu-manual-CID5-IDE1741.html#990ad0ae81 na której mi najbardziej by zależało. Jestem spod Poznania więc żeby po nią jechać mam trochę daleko, lecz pytanie czy to ogłoszenie nie jest zbyt podejrzane? 

Pozdrawiam! 

Na pierwszy rzut oka widać że nie ma halogena i drzwi kierowcy nie bardzo dochodzą do budy. Resztę niestety trzeba patrzeć na żywo bo tak to można wróżyć z fusów ;)

Jeśli koniecznie chcesz Omegę, to zabierz na oględziny kogoś kto jeździł tymi autami. W przeciwnym razie proponuję przygotować duży worek pieniędzy na naprawy. Ta z linka nie przemawia do mnie, osobiście nie pojechałbym jej oglądać. Zresetowany zegar i data, pewnie aku kaput, albo check "uśpiony" + to co Ricardo napisał.

Właśnie nie mam kogoś kto jeździł tymi autami wśród znajomych ;/. Jadę raczej z wujem i ojcem, więc ciężko by było kogoś ogarnąć nawet bo byśmy to brali lawetą. Ewentualnie o co mogę zapytać jeszcze sprzedającego? Nr VIN? Co było robione, opłaty, ten zresetowany licznik, i co z tymi drzwiami? 

Trzeba sprawdzic przednie podłużnice na wysokości przekładni kierowniczej, to najważniejsze. Pytać w komisie o cokolwiek chyba niema sensu. Masz zaplecze techniczne na jakieś ewentualne fu*k upy?

Co masz na myśli mówiąc "zaplecze techniczne"? Duża część rodziny to mechanicy, elektrycy, ja również się w tym zawodzie szkole więc jeżeli chodzi o garaże, naprawy etc to bez problemu, jeżeli chodzi o gotówkę to na jakieś tam naprawy drobne będzie pewnie

13 godzin temu, QuatroColori napisał:

Co masz na myśli mówiąc "zaplecze techniczne"? Duża część rodziny to mechanicy, elektrycy, ja również się w tym zawodzie szkole więc jeżeli chodzi o garaże, naprawy etc to bez problemu, jeżeli chodzi o gotówkę to na jakieś tam naprawy drobne będzie pewnie

Wlasnie to mam na mysli :P , jak tak to spoko, bo jesli podluznice beda cale, to reszta to raczej pierdoły, dużo pierdół i bez zaplecza jest ciężko.

Ogólnie to zawsze Omegę trzeba dobrze obejrzeć na kanale i dobrze zobaczyć tylne nadkola czy amortyzatory jeszcze nie w bagażniku :),podłużnice tył też warto zobaczyć, i czy ręczny działa bo naprawa będzie droga :P.

Przyszły nabywca auta marki Opel Omega musi być świadomy 5 podstawowych wad tego modelu:

1. Wszechobecna korozja, ranty drzwi, błotników, podszybia, podłogi, podłużnic itd.

2. Brak wspomagania kierownicy !

3. Mało wydajna klimatyzacja o ile działa, w większości auta jest do gruntownego remontu.

4. Wycieki oleju z silnika, skrzyni i dyferencjału to normalność.

5. Różne dziwne wady, które są następstwem wieku, eksploatacji lub zmęczenia materiału.

Jeżeli te 5 punktów nie jest Ci straszne możesz rozpocząć poszukiwania.

17 godzin temu, QuatroColori napisał:

ktoś by coś mi zaproponował

Jeżeli nie przeszkadza Ci silnik do jazdy dla emeryta to tenże pojazd, który jest moją własnością jest przeznaczony do sprzedaży 

http://forum.omegaelite.pl/topic/955-omega-20-16v-100-edition-w-benzynie-made-in-b0cygano/#comments

2 godziny temu, QuatroColori napisał:

Celuje bardziej w wersję po lifcie, więc podziękuję ;)

Gdybyś jednak zmienił zdanie to egzemplarz z linku od kolegi @B0Cygano to mogę śmiało polecić gdyż widziałem na własne oczy i auto jest praktycznie jak nowe niema się do czego doczepić :thumbsup:

• Like 1

• 4 weeks later...

Egzemplarz B0cygano wygląda zacnie, jak dla mnie duży plus to automat, niski przebieg, xenony - to jedyna opcja by coś widzieć w nocy w omedze, wadą jest tylko brak LPG, ale można założyć samemu coś porządnego, choć to niestety, podwoi niemal wartość auta.  X20XEV jest spoko jeśli chodzi o obsługę i koszty.