Jump to content
Omega Elite Klub

Silnik słabo się zbiera

slawek

Recommended Posts

Witam jestem tutaj nowy mam pytanie po odpięciu akumulatora na 1 godz. samochód idzie normalnie po przejechaniu około 10 km zaś łapie muła czy na gazie i na benzynie to samo... 

Opel Omega 2,2 kombi  benzyna+gaz 

2000 rocznik

Może nieprawidłowe ustawienie LPG i rozjazd map Pb i LPG? Porównaj czas wtrysku Pb podczas pracy na gazie i na benzynie. Jeśli nie masz interfejsu do LPG sprawdź na desce chwilowe spalanie na postoju, na Pb a potem na LPG. Może będzie widać różnicę.

Przede wszystkim musi najpierw ustawić poprawnie mapy paliwowe na Pb (jazda przez około 100km przy różnych obciążeniach).
Potem dopiero jak na Pb nie będzie działało dobrze trzeba szukać przyczyny i ew. błędów.

20 godzin temu, Pabloo napisał:

Może nieprawidłowe ustawienie LPG i rozjazd map Pb i LPG? Porównaj czas wtrysku Pb podczas pracy na gazie i na benzynie. Jeśli nie masz interfejsu do LPG sprawdź na desce chwilowe spalanie na postoju, na Pb a potem na LPG. Może będzie widać różnicę.

Sprawdzałem na rozgrzanym silniku chwilowe spalanie na Pb-1.3~1.4 a na LPG 1.1~1.2

Moim zdaniem zbyt bogata mieszanka na LPG. Ale tak jak napisał WOY dobrze by było odpiąć akumulator, skasować w ten sposób mapy Pb, przejechać jakieś 50-100 km na Pb i dopiero wtedy sprawdzić chwilowe spalanie. Trzeba by też rzucić okiem na mapy Pb i LPG w programie diagnostycznym i ewentualnie wprowadzić odpowiednie korekty.

Edited by Pabloo

3 godziny temu, slawek napisał:

Sprawdzałem na rozgrzanym silniku chwilowe spalanie na Pb-1.3~1.4 a na LPG 1.1~1.2

Trochę za wysokie masz spalanie na jałowym. Powinno być 1.0 co najmniej na pb. Na gazie mam czasami 0.8/0.9

• Like 1

W dniu 23.07.2020 o 19:23, Misiek napisał:

Trochę za wysokie masz spalanie na jałowym. Powinno być 1.0 co najmniej na pb. Na gazie mam czasami 0.8/0.9

Na benzynie i LPG powinno być przecież tak samo, jeśli na LPG jest mniejsze to znaczyłoby, że jest za bogato.

6 godzin temu, Arklin napisał:

Na benzynie i LPG powinno być przecież tak samo, jeśli na LPG jest mniejsze to znaczyłoby, że jest za bogato.

Patrz 4 posty wyżej. ;) Misiek pisał ogólnie o spalaniu chwilowym na Pb. Slawek, coś się wyjaśniło? :)

W dniu 23.07.2020 o 18:33, Pabloo napisał:

dobrze by było odpiąć akumulator, skasować w ten sposób mapy Pb

W 2,2 to nic nie da, tutaj odpięciem akumulatora nie skasujesz map. Trzeba kabel i program do tego, a i tak np. auto scanner w jednym aucie z 2,2 skasuje mapy natomiast w drugim już nie (wiem z autopsji). Najlepiej kupić kabelek i ściągnąć program do sterownika LPG, BTW  jaka to jest Instalacja?

Na 4 omegach (przecież to forum omegi) zarówno Y22XE jak i Z22XE. W 3 sztukach udało się bez problemu, w jednym egzemplarzu mimo kilkukrotnych prób wciąż nic. Komputer, kabel i oprogramowanie takie same.

Edited by Arklin

Inwestycja w interfejs do instalacji LPG to jedna z najlepszych inwestycji, za kilkadziesiąt złotych masz pełny wgląd w to co dzieje się z instalacją i sam sobie serwisujesz.O ile jest to coś normalnego a nie włoszczyzna typu BRC czy Landi choć i tu można podziałać.

W dniu 26.07.2020 o 21:13, Pabloo napisał:

Patrz 4 posty wyżej. ;) Misiek pisał ogólnie o spalaniu chwilowym na Pb. Slawek, coś się wyjaśniło? :)

Co zauważyłem jak temperatura jest niższa do 20 C to chodzi silnik w miarę dobrze gorzej jest gdy przygrzeje i wtedy ciężko nim jechać i gdy włączę klime 

to cuda się dzieją ...   

Może przepływka? W przepływce jest czujnik temperatury, może zafałszowuje dane?

W dniu 28.07.2020 o 19:24, Arklin napisał:

Może przepływka? W przepływce jest czujnik temperatury, może zafałszowuje dane?

29.07 wykręciłem przepływke i spryskałem środkiem do czyszczenia styków elektrycznych od tej pory omega zaczęła się żwawo poruszać" 100 km leci na małym gazie " nie wiem czy to zbieg okoliczności i jak długo tak będzie się zachowywać ....?  dam znać.

1.Mam pytanko zamókł mi panel sterowania szyb i nie mogę opuścić szyb czy to jest do uratowania ?

2.Może ktoś zna auto złom z częściami do omegi bądź sklep w miarę tani ?  

Do Mariusza Borówki uderz. Ewentualnie Allegro.

Edited by Arklin

Miejscowość Parczew. Raczej nie powinien robić problemu z wysyłką.