slawek Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 Witam jestem tutaj nowy mam pytanie po odpięciu akumulatora na 1 godz. samochód idzie normalnie po przejechaniu około 10 km zaś łapie muła czy na gazie i na benzynie to samo... Opel Omega 2,2 kombi benzyna+gaz 2000 rocznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabloo Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 Może nieprawidłowe ustawienie LPG i rozjazd map Pb i LPG? Porównaj czas wtrysku Pb podczas pracy na gazie i na benzynie. Jeśli nie masz interfejsu do LPG sprawdź na desce chwilowe spalanie na postoju, na Pb a potem na LPG. Może będzie widać różnicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 Przede wszystkim musi najpierw ustawić poprawnie mapy paliwowe na Pb (jazda przez około 100km przy różnych obciążeniach). Potem dopiero jak na Pb nie będzie działało dobrze trzeba szukać przyczyny i ew. błędów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabloo Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 Racja, na Pb musi być wszystko w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek Posted July 23, 2020 Author Share Posted July 23, 2020 20 godzin temu, Pabloo napisał: Może nieprawidłowe ustawienie LPG i rozjazd map Pb i LPG? Porównaj czas wtrysku Pb podczas pracy na gazie i na benzynie. Jeśli nie masz interfejsu do LPG sprawdź na desce chwilowe spalanie na postoju, na Pb a potem na LPG. Może będzie widać różnicę. Sprawdzałem na rozgrzanym silniku chwilowe spalanie na Pb-1.3~1.4 a na LPG 1.1~1.2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabloo Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 (edited) Moim zdaniem zbyt bogata mieszanka na LPG. Ale tak jak napisał WOY dobrze by było odpiąć akumulator, skasować w ten sposób mapy Pb, przejechać jakieś 50-100 km na Pb i dopiero wtedy sprawdzić chwilowe spalanie. Trzeba by też rzucić okiem na mapy Pb i LPG w programie diagnostycznym i ewentualnie wprowadzić odpowiednie korekty. Edited July 23, 2020 by Pabloo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_konto_usuniete Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 3 godziny temu, slawek napisał: Sprawdzałem na rozgrzanym silniku chwilowe spalanie na Pb-1.3~1.4 a na LPG 1.1~1.2 Trochę za wysokie masz spalanie na jałowym. Powinno być 1.0 co najmniej na pb. Na gazie mam czasami 0.8/0.9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemO ExecutivE V6 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 43 minuty temu, Misiek napisał: Trochę za wysokie masz spalanie na jałowym. Powinno być 1.0 co najmniej na pb. Na gazie mam czasami 0.8/0.9 Dokładnie mam jak @Misiek. I ładnie tyka silnik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabloo Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 (edited) U mnie też jest 1,3 na jałowym... Hm. Edited July 23, 2020 by Pabloo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted July 26, 2020 Share Posted July 26, 2020 W dniu 23.07.2020 o 19:23, Misiek napisał: Trochę za wysokie masz spalanie na jałowym. Powinno być 1.0 co najmniej na pb. Na gazie mam czasami 0.8/0.9 Na benzynie i LPG powinno być przecież tak samo, jeśli na LPG jest mniejsze to znaczyłoby, że jest za bogato. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabloo Posted July 26, 2020 Share Posted July 26, 2020 6 godzin temu, Arklin napisał: Na benzynie i LPG powinno być przecież tak samo, jeśli na LPG jest mniejsze to znaczyłoby, że jest za bogato. Patrz 4 posty wyżej. Misiek pisał ogólnie o spalaniu chwilowym na Pb. Slawek, coś się wyjaśniło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted July 27, 2020 Share Posted July 27, 2020 W dniu 23.07.2020 o 18:33, Pabloo napisał: dobrze by było odpiąć akumulator, skasować w ten sposób mapy Pb W 2,2 to nic nie da, tutaj odpięciem akumulatora nie skasujesz map. Trzeba kabel i program do tego, a i tak np. auto scanner w jednym aucie z 2,2 skasuje mapy natomiast w drugim już nie (wiem z autopsji). Najlepiej kupić kabelek i ściągnąć program do sterownika LPG, BTW jaka to jest Instalacja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted July 27, 2020 Share Posted July 27, 2020 Z autopsji ale na jakim aucie? Bo to też ma znaczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 (edited) Na 4 omegach (przecież to forum omegi) zarówno Y22XE jak i Z22XE. W 3 sztukach udało się bez problemu, w jednym egzemplarzu mimo kilkukrotnych prób wciąż nic. Komputer, kabel i oprogramowanie takie same. Edited July 28, 2020 by Arklin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Inwestycja w interfejs do instalacji LPG to jedna z najlepszych inwestycji, za kilkadziesiąt złotych masz pełny wgląd w to co dzieje się z instalacją i sam sobie serwisujesz.O ile jest to coś normalnego a nie włoszczyzna typu BRC czy Landi choć i tu można podziałać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek Posted July 28, 2020 Author Share Posted July 28, 2020 W dniu 26.07.2020 o 21:13, Pabloo napisał: Patrz 4 posty wyżej. Misiek pisał ogólnie o spalaniu chwilowym na Pb. Slawek, coś się wyjaśniło? Co zauważyłem jak temperatura jest niższa do 20 C to chodzi silnik w miarę dobrze gorzej jest gdy przygrzeje i wtedy ciężko nim jechać i gdy włączę klime to cuda się dzieją ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Może przepływka? W przepływce jest czujnik temperatury, może zafałszowuje dane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 W dniu 28.07.2020 o 19:24, Arklin napisał: Może przepływka? W przepływce jest czujnik temperatury, może zafałszowuje dane? 29.07 wykręciłem przepływke i spryskałem środkiem do czyszczenia styków elektrycznych od tej pory omega zaczęła się żwawo poruszać" 100 km leci na małym gazie " nie wiem czy to zbieg okoliczności i jak długo tak będzie się zachowywać ....? dam znać. 1.Mam pytanko zamókł mi panel sterowania szyb i nie mogę opuścić szyb czy to jest do uratowania ? 2.Może ktoś zna auto złom z częściami do omegi bądź sklep w miarę tani ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 (edited) Do Mariusza Borówki uderz. Ewentualnie Allegro. Edited July 31, 2020 by Arklin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 9 godzin temu, Arklin napisał: Do Mariusza Borówki uderz. Ewentualnie Allegro. A skąd jest Borówka tak dla orientacji gdzie mieszka bo jestem z pod Częstochowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 Miejscowość Parczew. Raczej nie powinien robić problemu z wysyłką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek Posted August 1, 2020 Author Share Posted August 1, 2020 14 godzin temu, Arklin napisał: Miejscowość Parczew. Raczej nie powinien robić problemu z wysyłką. Serdecznie dziękuje jak do tej pory omega chodzi normalnie nie muli się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts