Jump to content
Omega Elite Klub

Problem po wymianie UPG

Arklin

Recommended Posts

Wymieniałem UPG, poskładałem wszystko do kupy i teraz mam problem z odpaleniem i praca silnika. Odpala ciężko, pokazują się błędy: uszkodzenie przepustnicy, przepływomierza itp. Po założeniu innych, na pewno sprawnych elementów z innej omegi, cały czas to samo. Po odpaleniu pracuje nierówno, nie reaguje w ogóle na gaz. Jakieś pomysły gdzie szukać?

o jakich kostkach prawisz, co tam można by pomylić???

Czasem pokazuje się błąd 1606 czyli ECU. Przed wyminą UPG wszystko elektrycznie było ok. poza ubytkiem płynu chłodzącego, parą w wydechu i sporadycznym wypadaniu zapłonu na 2 cylindrze ( z powodu nieszczelności uszczelki w tym miejscu) auto jeździło w miarę normalnie. Elektrycznie było ok, zdołałem dojechać z urlopu do domu ponad 900 km,  bez większych problemów, dolewając wody co parę setek kilometrów. Po założeniu nowej czapki taki zonk.

Nie pamiętam już kostek od tych rzeczy co wywala Ci błędy. 

A jak masa na silniku?

Jakieś nieszczelnosci? 

Edited by Ricardo

Kostki są raczej nie do pomylenia, każda inna. Cały dolot z przepustnicą przełożony do innej omegi działa bez zarzutów, więc to na pewno nie przepustnica ani przeplywka.

8 godzin temu, WOY napisał:

Ja bym sprawdził czy rozrząd na pewno jest dobrze ustawiony.
Dwa, może kable WN pomieszane? 

Tam jest jedna cewka na świecach. 

Jak masa na silniku? 

Gdyby to był odcinek sąsiadów z Patem i Matem to bym pomyślał że ktoś założył wałek wydechowy w miejsce ssącego i odwrotnie. Bo te błędy poniekąd by pasowały :P  Tak z innej beczki to nie kicha czasami na suwach pracy?

35 minut temu, psczelaszkov napisał:

Gdyby to był odcinek sąsiadów z Patem i Matem to bym pomyślał że ktoś założył wałek wydechowy w miejsce ssącego i odwrotnie. Bo te błędy poniekąd by pasowały

Ja tak miałem jak kupiłem swoją obecną omegę :D
Ale dowiedziałem się dopiero podczas innych prac, bo jakoś chodziło na jednej głowicy dobrze na drugiej odwrotnie :D 

Rozrząd na bank ok. Wałki też na swoich miejscach. Raczej problem z elektroniką.

Bledem, który ciągle się powtarza jest 1526 czyli przepustnica. Nie ma to chyba wiele wspólnego z rozrządem i wałkami? Może faktycznie coś z masą, albo jakaś cholerna kostka nie łączy w najmniej spodziewanym miejscu. Zastanawiam się jeszcze czy to nie komp może powodować takie cyrki.

Edited by Arklin

Jeszcze jest taki objaw, że każdorazowa próba skasowania błędów powoduje gaśnięcie silnika. Nigdy czegoś takiego nie miałem.

• 4 weeks later...

Okazało się, że uszkodzony był sterownik. Kupiłem drugi, sprawdzony, sprawny. Po założeniu okazało się że jest ten sam zonk. Błędy 1526 i 1550, po czasie dochodzi 0170 i brak reakcji na pedał gazu. Obawiam się najgorszej opcji, że walnęło coś, co powoduje uszkodzenie sterownika i może być tak z każdym sterownikiem, który włożę. Czy to możliwe, i co by mogło być tego przyczyną? Macie jakieś pomysły?

51 minut temu, Arklin napisał:

Okazało się, że uszkodzony był sterownik. Kupiłem drugi, sprawdzony, sprawny. Po założeniu okazało się że jest ten sam zonk. Błędy 1526 i 1550, po czasie dochodzi 0170 i brak reakcji na pedał gazu. Obawiam się najgorszej opcji, że walnęło coś, co powoduje uszkodzenie sterownika i może być tak z każdym sterownikiem, który włożę. Czy to możliwe, i co by mogło być tego przyczyną? Macie jakieś pomysły?

Mój pomysł jest taki że to naprawdę blachostka która wysyła błędy takie jakie są. Nieważne na który sterownik. 

Nie do końca, sterownik wyjęty z mojego auta, założony do innego  pokazywał to samo i brak było reakcji na gaz. Kupiona używka, sprawdzona w innym aucie działała poprawnie, po założeniu do mojego auta znów zonk. Oczywiście przepustnica też w innym aucie działała normalnie.

Edited by Arklin

Dostaje już pierdolca, sterownik przełożony do innej omegi działa normalnie. 

a sprawdz czy przewody we wtyczce co przychodzi na sterowniksa cale,mialem tak w calibrze ,podmieniony sterownik i dupa,a okazalo sie ,ze wtyczka ma uwalone piny i to bylo winne