Jump to content
Omega Elite Klub

Omega B FL problem z ustawieniem daty.


Falen
 Share

Recommended Posts

Mam problem z ustawieniem daty.Próbowałem ustawić ją ustawić zarówno przyciskami nad wyświetlaczem jak i z poziomu komputera pokładowego,ale zmienione wartości się nie zapisują.Wyłączyłem automatyczną korekcję czasu,ale nic to nie dało.Co ciekawe z ustawieniem i zapisaniem godziny nie ma takich problemów tylko z ustawieniem daty coś nie tak jest.

 

 

 

IMG_20201016_111516.thumb.jpg.b58b44f4e87a577d772089d474df1257.jpg

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj odłączyć aku na parę minut aby zresetować pamięć CID. Czasami pomaga. Możesz jeszcze odłączyć antenę GPS od radia i wtedy zrobić reset CID.

Link to comment
Share on other sites

Akumulator już odłączałem i nic to nie daje.Był zresztą dopiero co wymieniany,bo auto niedawno kupiłem,a ten zamontowany to była padlina.Zaraz po rozłączeniu i podłączeniu akumulatora mam wyświetlany 1999 rok albo 2018,ale tylko chwilowo później znów się zmienia na 2001 cały czas nawet z wyłączoną permanentnie auto korekcją daty/czasu.Mam w aucie NCDC 2015,ale nie wiem czy to wszystko poprawnie chodzi.Po włożeniu karty sim niby coś tam działa,ale płyty z mapą nie mam no i zielony symbol GPS tez nie wyświetla się na wyświetlaczu.Może też czegoś nie rozumiem,bo przyznam,że nie znam się za dobrze na nawigacji w Omedze.Odnoszę też wrażenie,ze poprzedni właściciel mógł coś dłubać przy antenie,bo bat jest nieoryginalny i widać,że była amatorsko klejona do dachu.

Link to comment
Share on other sites

Był podobny temat poruszany na fb, napisałem tam, że trzeba odłączyć antenę GPS ( i tak z niej nie korzystasz), mało kto potraktował poważnie i dalej pytają o to samo

Jedna osoba zrobiła tak jak poradziłem i tak później opisała swoje spostrzeżenia 

 

 

2087140706_Beztytuu.png.bb36fb0ff3c4dbfe5af0fd9f4f7da1d1.png

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Falen napisał:

Akumulator już odłączałem i nic to nie daje.Był zresztą dopiero co wymieniany,bo auto niedawno kupiłem,a ten zamontowany to była padlina.Zaraz po rozłączeniu i podłączeniu akumulatora mam wyświetlany 1999 rok albo 2018,ale tylko chwilowo później znów się zmienia na 2001 cały czas nawet z wyłączoną permanentnie auto korekcją daty/czasu.Mam w aucie NCDC 2015,ale nie wiem czy to wszystko poprawnie chodzi.Po włożeniu karty sim niby coś tam działa,ale płyty z mapą nie mam no i zielony symbol GPS tez nie wyświetla się na wyświetlaczu.Może też czegoś nie rozumiem,bo przyznam,że nie znam się za dobrze na nawigacji w Omedze.Odnoszę też wrażenie,ze poprzedni właściciel mógł coś dłubać przy antenie,bo bat jest nieoryginalny i widać,że była amatorsko klejona do dachu.

Jeśli chodzi on zielony napis GPS to jest on wtedy gdy złapie tzw "fixa" Warunek musi być taki, że radio jest prawidłowo podłączone do anteny GPS. Nie ma znaczenia czy navi jest włączone czy nie. Jeśli bat/podstawa anteny był/a zmieniany to możliwe że antena jest GPS jest nie w ogólne podłączona lub nie ma zasilania (tj. wzmocnienia sygnału) z radia. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Boscorelli napisał:

Był podobny temat poruszany na fb, napisałem tam, że trzeba odłączyć antenę GPS ( i tak z niej nie korzystasz), mało kto potraktował poważnie i dalej pytają o to samo

Jedna osoba zrobiła tak jak poradziłem i tak później opisała swoje spostrzeżenia 

 

 

 

 

Masz może jakieś foto czy link do tematu jak to wygląda i jaki kabel odłączyć ?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki.Jak będę miał trochę wolnego czasu to się za to wezmę.Jakby co to będę jeszcze pisał.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam mam podobny problem i nie wiem jak go rozwiązać aku odłączone problem dalej nie sprawdzałem z anteną gps. Ciekawy jestem przyczyny tego zjawiska. Chciałbym zapytać również o moduł telefonu wkładam sim a on nie reaguje nic nie wyświetla, nie mam napisu no network ani skali sygnału

Link to comment
Share on other sites

58 minut temu, SHAFT napisał:

Witam mam podobny problem i nie wiem jak go rozwiązać 

 

58 minut temu, SHAFT napisał:

nie sprawdzałem z anteną gps. 

Masz podane rozwiązanie, z którego nie korzystasz i piszesz, że nie wiesz jak rozwiązać problem, hmm :huh::wtf::ke:

Link to comment
Share on other sites

 Odłączenie kabla gps nie jest rozwiązaniem problemu. Może zadam inaczej pytanie jaka jest przyczyna że tak się dzieje? Teraz pasuje ?

Edited by SHAFT
Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, SHAFT napisał:

 Odłączenie kabla gps nie jest rozwiązaniem problemu. Może zadam inaczej pytanie jaka jest przyczyna że tak się dzieje? Teraz pasuje ?

Nawigacja jest powiązana z datą i czasem.Navi w Omedze nie ma map naszego kraju i nie działa ona na terenie Polski więc stąd biorą się błędne wskazania.Moje auto pochodzi z Niemiec więc i to może też ma wpływ.Co do modułu telefonicznego to mój też nie chciał od razu czytać poprawnie włożonej karty.Musiałem z 10 razy popróbować i w końcu załapał.Dziwi mnie to,że nie masz napisu no network ani skali sygnału.To na pewno oryginalne wyposażenie ? Może ktoś dokładał NCDC i nie zrobił tego jak trzeba.

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Falen napisał:

Nawigacja jest powiązana z datą i czasem.Navi w Omedze nie ma map naszego kraju i nie działa ona na terenie Polski więc stąd biorą się błędne wskazania.Moje auto pochodzi z Niemiec więc i to może też ma wpływ.Co do modułu telefonicznego to mój też nie chciał od razu czytać poprawnie włożonej karty.Musiałem z 10 razy popróbować i w końcu załapał.Dziwi mnie to,że nie masz napisu no network ani skali sygnału.To na pewno oryginalne wyposażenie ? Może ktoś dokładał NCDC i nie zrobił tego jak trzeba.

Tak to jest oryginalny sprzęt nic nie było dokładane. Kiedyś ten napis no network ze skalą pojawił się na na jakis czas i potem znikł. Na fb na omega fans ktoś mi napisał że to przez wyswietlacz brak możliwości ustawienia daty ale wierzyć mi się nie chce co to ma do tego 

Link to comment
Share on other sites

Ja problemu z datą jeszcze nie rozwiązałem,bo zamówiłem z AliExpress klucze do radia by odłączyć antenę GPS mniej więc w tym samym czasie co założyłem wątek no i do dziś czekam na nie ¬¬ 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Falen napisał:

Ja problemu z datą jeszcze nie rozwiązałem,bo zamówiłem z AliExpress klucze do radia by odłączyć antenę GPS mniej więc w tym samym czasie co założyłem wątek no i do dziś czekam na nie ¬¬ 

Zamiast kluczy wystarczyłyby 4 gwoździe i radio samo wychodzi 

Edited by lukaszxx1990
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.