Jump to content
Omega Elite Klub

2.5 DTI vs OP-COM

Trawal

Recommended Posts

Siemka!

Mam taki problem, z tego co słyszałem to nie tylko ja, ale też gdzieś mi się obiło o uszy że ktoś sobie z tym poradził ale nie wiem jak.

Mianowicie mam Op-Coma chyba v1.59, z Astrą 99' mojej dziewczyny łączy się bez problemu, wszystkie bloki, parametry, błędy itp itd da się odczytać, da się robić testy elementów wykonawczych itp itd. W Vectrze C 05' u kolegi też wszystko bez problemu działa. 

Ale niestety, w mojej Omedze 2.5 DTI połączyć się mogę z radiem, wczoraj udało mi się ze skrzynią biegów ale tez nie pokazywało wszystkiego. Z silnikiem niby też się łączy, ale żadnych bloków pomiarowych nie mogę odczytać, błędów chyba też nie. 

Jest jakiś sposób na obejście tego, tzn żeby zrobić tak żeby ten Op-Com działał mi z silnikiem?

mialem ten sam probelm, 3 komputery zaden nie dal rady kombinacje na wsyzswtkie sposoby, potrzebowalem pomiar wtrysku na jalowym na zimnym silniku i nie udalo sie zczytac temat odpuscilem bo juz mi nerwow brakowalo...

No jest to trochę wkurzające, specjalnie z Chin ściągnąłem sobie OP-COM'a i w zasadzie dla mnie jest bezużyteczny, mogę świadczyć tylko usługi kolegom, bo swojego auta nie przebadam :(/emoticons/sad@2x.png 2x" title=":(" width="20" />

Ale podobno komuś działał op-com w DTI'ku - może nam się ten ktoś pochwali? :)/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" />

Sam mam opcoma i powiem wam, że z każdym oplem z którym próbowałem daje rade. Tech się przy I500 potrafił złożyć a ten klon dawał radę. Z tą różnicą, iż najwięcej problemów jest właśnie przy omegach. Moja się nie łączy i już. Znajomego łączy się prawidłowo. Drugiego kumpla łączy się jedynie po starszym roczniku niż ma. Tak więc ja w końcu nie wiem jak to jest. Jeszcze zobacze na spokojnie elmem co się dzieje z podłączaniem.

• 1 year later...

odświeżam. Idzie to jakoś ogarnąć. Musze pilnie sprawdzić parametry swojego silnika na zimnym silniku itd.

A tak nie dawno mi posali ze chinskie kable op com robia to samo co to ori :lol: hahahaaha !!!

Apropo tez tak miałem ze Vectre B łaczyło a Omege za chiny nie chciało ,woogóle!!

Made in czajna njet konekting pipol !! 

:lol:

Heh no czajna jednak sie nie łączy. 31 podjade sobie na serwisik ale 220 za diagnoze pójdzie :(:(

• 2 years later...

Tzn? U siebie z tego co pamiętam wchodziłem w bloki i były pomiary ciśnienia, temperatury itp.

Masz polska wersje czy angielska ?? U mnie z polska czasem jest problem a z angielska wszystko smiga.

Edited by Hubi

W przypadku 2.5 DTI aby działało to poprawnie trzeba zrobić downgrade z wersji wyższej niż 1.59 do wersji właśnie 1.59, bądź 1.34. Obecnie interfejsy od skośnych są z fw 1.9x i obsługują nowsze auta. Mija się to z celem gdyż najnowszy software OP-COM jest w wersji 08/2010 China Clone. Podsumowując: downgrade na niższą wersję firmware robimy tylko w przypadku posiadania płyty głównej w wersji V5 lub NEW_OPCOM. W przypadku płyty V6 interfejs po takim zabiegu pójdzie się yebać i można go w ramce na ścianie powiesić. Z kolei update firmware można we wszystkich płytach robić.