Jump to content

Wymiana uszczelki miski olejowej

maniack

Recommended Posts

Witam serdecznie, jeśli temat już był to proszę o skasowanie mojego, borykam się z tym problemem już od zakupu omegi, otóż leci mi olej z dużej miski dodam, że to 2,6v6 i proszę o wszelkie porady jak to samemu zrobić, ale poproszę o informację takie dla początkującego, jeśli macie to proszę o fotki i wszelaka pomoc, zbliżam się do wymiany oleju i przy okazji zrobiłbym to. Każde info, każda porada się przyda, a nawet pomoc jeśli ktoś z kuj-pom co ma pojęcie ?pozdrawiam 

No z dużą miska jest niestety problem. Albo silnik do góry albo sanki w dół. 

Obie miski w 2.6 są na masę uszczelniającą :) nie posiadają uszczelek. 

• Thanks 1

2 godziny temu, Ricardo napisał:

No z dużą miska jest niestety problem. Albo silnik do góry albo sanki w dół. 

Obie miski w 2.6 są na masę uszczelniającą :) nie posiadają uszczelek. 

A powiedz mi jeśli posiadasz takowa wiedzę za co zamocować silnik by wywalić sanki i zrobić uszczelki

59 minut temu, WOY napisał:

Lepiej podnieść silnik, ew wyciągnąć 

A możesz powiedzieć po kolei co zrobić i za co podnieść?? 

Teraz, maniack napisał:

A możesz powiedzieć po kolei co zrobić i za co podnieść?? Nie mam możliwości i umiejętności by wyciągnąć silnik. 

3 godziny temu, maniack napisał:

A powiedz mi jeśli posiadasz takowa wiedzę za co zamocować silnik by wywalić sanki i zrobić uszczelki

Silnik powinien posiadać oryginalne uszy do podnoszenia go. Najlepiej go delikatnie unieść by się zluzowal z poduszek które są kręcone do wózka. 

Odkręcasz poduszki najlepiej jedna od dołu a druga od góry. Jak silnik już będzie wisiał to odkręcasz wózek. 

Zdejmujesz wózek najlepiej z samymi wahaczami oraz drążkiem stabilizacyjnym, czyli 6 śrub wózka, 2 sworznie wahaczy oraz 2 łączniki. Możesz mieć jeszcze np czujnik poziomowania xenona na wahaczu. 

Jeśli już wózek na dole to odkręcasz mała miskę tylko uważaj bo w niej jesy przykręcony czujnik poziomu oleju więc miskę delikatnie opuszczasz i odkręcasz czujnik. 

No i mamy duża miskę :) kilka srob od niej masz w komorze korbowo tłokowej a kilka normalnie od spodu silnika. Pamiętaj o tych dwóch długich co są chyba najpopularniejsze w tych vkach na których zawsze wiszą krople oleju :f:

Jak odkręcisz całą miskę do okola to musisz jeszcze odkręcić 4 śruby na klucz 13 od skrzyni ponieważ są wkręcone w górna miskę. 

W tym momencie powinieneś mieć duża miskę w rękach :)

• Like 1
  • Thanks 1

Nie wiem czy nie lepiej wyciągnąć silnik.
Jak zrzuci zawieszenie to potem jeszcze trzeba je ustawiać.

Godzinę temu, Ricardo napisał:

Pamiętaj o tych dwóch długich co są chyba najpopularniejsze w tych vkach na których zawsze wiszą krople oleju 

:D:D:D

Jak chcesz, to mam znajomego w Gdyni co ma warsztat.
Jak się umówisz to może udostępni Ci jakieś stanowisko ew. pomoże Ci któryś z mechaników jak się dogadasz.
Jakby nie było to jest to trochę roboty i co za tym idzie czasu trochę się schodzi.
Ja np kupiłem 2 miski żeby już wszystko było czyste i tylko wsadził wyjął bułka paryska ;)
Inaczej na samo czyszczenie schodzi od wuja czasu.

1 godzinę temu, WOY napisał:

Nie wiem czy nie lepiej wyciągnąć silnik.
Jak zrzuci zawieszenie to potem jeszcze trzeba je ustawiać.

:D:D:D

Jeśli sam wyciągnie i włoży to ok ale piszę że nie da rady tego zrobić. Wyjęcie i włożenie silnika podejrzewam że 500+ a zbieżność 100zl. 

Także wedle uznania ;)

9 godzin temu, Ricardo napisał:

Silnik powinien posiadać oryginalne uszy do podnoszenia go. Najlepiej go delikatnie unieść by się zluzowal z poduszek które są kręcone do wózka. 

Odkręcasz poduszki najlepiej jedna od dołu a druga od góry. Jak silnik już będzie wisiał to odkręcasz wózek. 

Zdejmujesz wózek najlepiej z samymi wahaczami oraz drążkiem stabilizacyjnym, czyli 6 śrub wózka, 2 sworznie wahaczy oraz 2 łączniki. Możesz mieć jeszcze np czujnik poziomowania xenona na wahaczu. 

Jeśli już wózek na dole to odkręcasz mała miskę tylko uważaj bo w niej jesy przykręcony czujnik poziomu oleju więc miskę delikatnie opuszczasz i odkręcasz czujnik. 

No i mamy duża miskę :) kilka srob od niej masz w komorze korbowo tłokowej a kilka normalnie od spodu silnika. Pamiętaj o tych dwóch długich co są chyba najpopularniejsze w tych vkach na których zawsze wiszą krople oleju :f:

Jak odkręcisz całą miskę do okola to musisz jeszcze odkręcić 4 śruby na klucz 13 od skrzyni ponieważ są wkręcone w górna miskę. 

W tym momencie powinieneś mieć duża miskę w rękach :)

Dziękuję Ci bardzo, super opis będę wiedział co robić ?

WOY nie mam możliwości samemu wyciągnąć silnik, choć byłoby najlepiej, a z podniesieniem i wywaleniem całej reszty myślę, że sobie poradzę?

• Like 1

14 godzin temu, Ricardo napisał:

Tylko ostrożnie z tym odkręcaniem wózka, bez napierdzielania, bo nakrętki są zaspawane wewnątrz podłużnicy. Zdarzyło mi się ze 2 razy ze odrdzewiało to wewnątrz i nie dało się ani rozkręcić, ani skręcić. Także wózek z wyczuciem, zwłaszcza śruba przy przekładni....

• Thanks 1

Godzinę temu, skit napisał:

Tylko ostrożnie z tym odkręcaniem wózka, bez napierdzielania, bo nakrętki są zaspawane wewnątrz podłużnicy. Zdarzyło mi się ze 2 razy ze odrdzewiało to wewnątrz i nie dało się ani rozkręcić, ani skręcić. Także wózek z wyczuciem, zwłaszcza śruba przy przekładni....

Przerabiałem ten temat w calibrze wlasnie nakrętka od śruby wachacz, była wewnątrz budy i puściła i też mogłem kręcic i 100lat

• 8 months later...

Witajcie mam jeszcze pytanie odnośnie podnoszenia silnika,  w domowych warunkach za co od dołu przytrzymać silnik by zrzucić obie miski?? 

W dniu 15.09.2021 o 08:13, maniack napisał:

Witajcie mam jeszcze pytanie odnośnie podnoszenia silnika,  w domowych warunkach za co od dołu przytrzymać silnik by zrzucić obie miski?? 

fakira zatrudnij :f:

W dniu 15.09.2021 o 08:13, maniack napisał:

Mysle że lepszym rozwiązaniem będzie mimo wszystko uwieść go na belce nad błotnikami. Będziesz miał więcej miejsca na dole. 

• Thanks 1