CrashBandicot Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Jak w temacie. Omega B FL 2001 2,6V6. Nie łączy mi się z większością modułów w aucie. Silnik, skrzynia, xenon i kilka innych. Z tego co widziałem, większość z tych co się nie łączą, leci po pinie numer 7. Podpinam się oczywiście sprawnym klonem oppcoma (sprawdzony ostatnio u znajomego w przedlifcie celem skasowania błędów). Wszystko śmiga a u mnie problem. Już próbowałem się podpiąć po starszym roczniku bo to podobno często pomaga, z tą różnicą, iż w starszym roczniku mam 2,5 wiec raczej nie podejdzie:D Ale do rzeczy. Rozmawiałem z poprzednim właścicielem, i wspominał coś o możliwych problemach z komunikacją. Według niego rozwiązaniem będzie pociągnięcie dodatkowego przewodu pomiędzy pinem 7 a sterownikiem silnika (pin według niego B52). Zanim jednak zacznę powodować w samochodzie szereg dziwnych zwarć, chciałbym zasięgnąć jeszcze waszej porady. Jeśli znacie jakiś lepszy sposób na usunięcie usterki to proszę o informacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 Wg schematów od 3.0, (niestety do 3.2 nie posiadam choć często jest to tożsame) za komunikacje gniazda diagn z ecu odpowiada pin 7 na złączu diagnostycznym brązowo/biały 0,75 do gniazda X3 pin3(jedno z trzech okrągłych gniazd obok aku - nie pamiętam dokładnie które) i dalej do ecu również brązowo-biały 0,75 na pin 55. Zanim zaczniesz coś grzebać, sprawdź okrągłe gniazda przy akumulatorze. Może tam gdzieś nie styka /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20"> no i czekamy na temat o omedze /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20"> Edit: Znalazłem schemat motronica do 3.2 i jest zupelnie inny od 3.0 wiec to co napisałem wyzej mozna włożyć między bajki /emoticons/sad@2x.png 2x" title=":(" width="20"> Niestety nie udało mi się zlokalizować przebiegu pinu diagnostycznego, nie wiem z czego to wynika, ale na schemacie od ecu nie ma kompletnie nic co by przypominało pin diagnostyczny. Albo schemat jest niekompletny, albo jest to realizowane w jakiś inny sposób:/ Nie mam niestety pojęcia w jaki /emoticons/sad@2x.png 2x" title=":(" width="20"> Tu masz link do schematu z którego korzystam: http://www.vectra16v.com/slp/slp_omega_b_mj01.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CrashBandicot Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 Hm. Już miałem się zabierać za te okrągłe o których pisałeś. No ale na dobrą sprawę to nw sumie nie zaszkodzi przejrzeć połączenia. Zawsze coś może się wykmini. Nie wiem jak to ogólnie po kolei może być powpinane, bo jak bym miał pewność, że nic po drodze na danym kawałku nie ma, to spokojnie przelot nitki można sprawdzić. jak by ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to ja chętnie:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts