Jump to content

Pompa wspomagania dla omegi v6

PawelP

Recommended Posts

Witam czy mógłby ktoś mi doradzić jakiej firmy kupić nową pompę wspomagania?,  obecna w aucie leje olejem  trochę, jakby sie  rozszczelniła  ,działa jeszcze  i słychać jakby w niej łożysko się kończyło,  niechce jej dawać na regenerację tylko kupić nową,  na Allegro  są firmy NTY i SKV różnią się parametrami pracy pompy oraz wagą co wybrać? 

A ponoc w omedze i tak wspomaganie nie działa . :P

P.s.

Dla tego @WOY napisał  ze uzywka  od kogos zaufanego .

Edited by OMEGATOR
  • Like 1

U mnie tak jak kolega pisał padł wirnik. Kupiłem.... używaną. Jednak jeśli by mi ponownie padła pompa to bym dalej kupił używkę. Czytałem opinie na temat nowych/regenerowanych i szczerze to miałem mieszane uczucia. Ostatecznie wybór padł na używana. Jeździ do tej pory i zachowuje się jak poprzednia przed awarią. Podsumowując poprzednia i obecna działają tak samo. Jeśli dobrze pamiętam to dałem 70 cebulionów. Nowa by mnie kosztowała ponad 250 zł. Gorzej jak by się w czasie gwarancji coś stało. Nie wiadomo jak z jej uznaniem. A to wystarczy że napiszą ze nie właściwy płyn do wspomagania dałeś i lipa. Czytałem takie przypadki. A w cenie nowej można mieć parę używek.

77bcc6d419fadfbf98ebacf08e58f290.jpg148b6ca40f1824dafeb06e32dad1b137.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

No cygan wie lepiej,  muszę pomyśleć czy nowa czy może gdzieś dobra używke , na tej co mam to ona długo niepożyje chodź podczas skręcania jest wszystko ok ale to pewnie do czasu,  a jaka firma produkowała oryginalne?  Pewnie jakaś niemiecka 

Czy pompa od omegi 3.2 jest taka sama jak w 2.5v6? Będzie pasować?  Bo być może kupię używke i dam ją na regenerację 

Różnią się chyba wejściem przewodu ciśnieniowego ale ja takową miałem i zamieniłem na zwykłą z B i działa już na spokojnie około roku albo nawet dłużej.
Nie wiem czy regeneracja pompy która działa ma sens :mysli:
Wsadzą pewnie chińskie zamienniki a zapłacisz jak za nową :P
To tak samo jak z alternatorem, regeneracja to już praktycznie tylko na zamiennikach słabej klasy i czasem lepiej kupić używkę sprawną ORI  i będzie dłużej działać niż regenerowana. Mam na myśli szczotki itp oczywiście.
Zapewne wiesz kto ma części, więc kontaktuj się z nimi i będziesz zadowolony ;)
Ps. A jak lubisz polatać bokiem to weź od razu dwie :D

Bokiem omega nielatam,  myślałem o tym by używana odrazu fachowcy sprawdzili itp. Czyli kupno nowej też niema sensu?  

Dzięki Hubi  za informacje,  raczej kupię nową tylko myślę którą firmę wybrać,  myślałem też nad używka nawet znalazłem od 3.2 lecz niemam pewności w jakim jest stanie i jak długo pochodzi a kosztuje połowę wartości nowej a niechcialbym  kupować części która miała wypracowane ileś lat od produkcji  ,  jednak z tą nową masz rację jak coś będzie nie tak to na gwarancje.

Na Allegro  pompa Meyle jest za 428zl, potem NTY dwa rodzaje od 228zl po ok 300 dalej SKV ok 260-300zl co polecasz Hubi?,  czy wybrać pompę która obsługuje ciśnienie  największe wyrażone w barach?