PawelP Posted January 18, 2021 Share Posted January 18, 2021 Witam czy mógłby ktoś mi doradzić jakiej firmy kupić nową pompę wspomagania?, obecna w aucie leje olejem trochę, jakby sie rozszczelniła ,działa jeszcze i słychać jakby w niej łożysko się kończyło, niechce jej dawać na regenerację tylko kupić nową, na Allegro są firmy NTY i SKV różnią się parametrami pracy pompy oraz wagą co wybrać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 Poszukaj jakiejś używki od kogoś zaufanego i będziesz zadowolony. Prawdopodobnie to tan wirnik z łopatkami dał już ciała i dlatego słychać. Poszukaj tematu @Misiek o wspomaganiu, był jakoś całkiem niedawno. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 19, 2021 Author Share Posted January 19, 2021 Niechce używki, niemam pewności czy będzie sprawnie działać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OMEGATOR Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 (edited) A ponoc w omedze i tak wspomaganie nie działa . P.s. Dla tego @WOY napisał ze uzywka od kogos zaufanego . Edited January 19, 2021 by OMEGATOR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 @OMEGATORdokładnie Dlatego zawsze wożę ze sobą jedną w zapasie jakby mi się chciało bączki kręcić i zajadę tą co mam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 U mnie tak jak kolega pisał padł wirnik. Kupiłem.... używaną. Jednak jeśli by mi ponownie padła pompa to bym dalej kupił używkę. Czytałem opinie na temat nowych/regenerowanych i szczerze to miałem mieszane uczucia. Ostatecznie wybór padł na używana. Jeździ do tej pory i zachowuje się jak poprzednia przed awarią. Podsumowując poprzednia i obecna działają tak samo. Jeśli dobrze pamiętam to dałem 70 cebulionów. Nowa by mnie kosztowała ponad 250 zł. Gorzej jak by się w czasie gwarancji coś stało. Nie wiadomo jak z jej uznaniem. A to wystarczy że napiszą ze nie właściwy płyn do wspomagania dałeś i lipa. Czytałem takie przypadki. A w cenie nowej można mieć parę używek.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skroba Posted January 20, 2021 Share Posted January 20, 2021 Walcz @Misiek, walcz 6 godzin temu, WOY napisał: Poszukaj tematu @Misiek o wspomaganiu Spytaj Cygana, on będzie wiedział najlepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 20, 2021 Author Share Posted January 20, 2021 No cygan wie lepiej, muszę pomyśleć czy nowa czy może gdzieś dobra używke , na tej co mam to ona długo niepożyje chodź podczas skręcania jest wszystko ok ale to pewnie do czasu, a jaka firma produkowała oryginalne? Pewnie jakaś niemiecka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 20, 2021 Author Share Posted January 20, 2021 Czy pompa od omegi 3.2 jest taka sama jak w 2.5v6? Będzie pasować? Bo być może kupię używke i dam ją na regenerację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOY Posted January 20, 2021 Share Posted January 20, 2021 Różnią się chyba wejściem przewodu ciśnieniowego ale ja takową miałem i zamieniłem na zwykłą z B i działa już na spokojnie około roku albo nawet dłużej. Nie wiem czy regeneracja pompy która działa ma sens Wsadzą pewnie chińskie zamienniki a zapłacisz jak za nową To tak samo jak z alternatorem, regeneracja to już praktycznie tylko na zamiennikach słabej klasy i czasem lepiej kupić używkę sprawną ORI i będzie dłużej działać niż regenerowana. Mam na myśli szczotki itp oczywiście. Zapewne wiesz kto ma części, więc kontaktuj się z nimi i będziesz zadowolony Ps. A jak lubisz polatać bokiem to weź od razu dwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 20, 2021 Author Share Posted January 20, 2021 Bokiem omega nielatam, myślałem o tym by używana odrazu fachowcy sprawdzili itp. Czyli kupno nowej też niema sensu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted January 20, 2021 Share Posted January 20, 2021 (edited) Moim zdaniem lepiej kupic nowa. Masz gwarancje i jak ci sie spiepszy to oddajesz i masz z glowy. Tutaj masz juz niby zregenerowana.https://intercars.pl/produkty/263349-pompa-hydrauliczna-przekladni-kierowniczej-lauber-550550 https://www.iparts.pl/czesc/pompa-wspomagania-ukladu-kierowniczego-trw-jpr138,0-161-jpr138-324684.html#100199 https://www.iparts.pl/czesc/pompa-wspomagania-ukladu-kierowniczego-meyle-6146310008,0-144-6146310008-730243.html#100199 Edited January 20, 2021 by Hubi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 20, 2021 Author Share Posted January 20, 2021 Dzięki Hubi za informacje, raczej kupię nową tylko myślę którą firmę wybrać, myślałem też nad używka nawet znalazłem od 3.2 lecz niemam pewności w jakim jest stanie i jak długo pochodzi a kosztuje połowę wartości nowej a niechcialbym kupować części która miała wypracowane ileś lat od produkcji , jednak z tą nową masz rację jak coś będzie nie tak to na gwarancje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted January 20, 2021 Author Share Posted January 20, 2021 Na Allegro pompa Meyle jest za 428zl, potem NTY dwa rodzaje od 228zl po ok 300 dalej SKV ok 260-300zl co polecasz Hubi?, czy wybrać pompę która obsługuje ciśnienie największe wyrażone w barach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts