Falen Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Tak jak w temacie.Pada już mnie jeden palnik,więc będzie trzeba oba kupić.Jakie polecacie do naszej Omegi ? Palnik musi być przyzwoity i dawać odcień niebieski jak na xenon przystało.Wpisujcie swoje propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Philips osram jak taniej to bosma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted January 21, 2021 Author Share Posted January 21, 2021 A jakieś bardziej konkretne przykłady ? Tzn Marka,model i temperatura barwowa ? Nie chcę kupić pierwszych lepszych palników co będą świecić jak zwykła żarówka H7 w standardowym reflektorze soczewkowym co ma prawie każda Omega.Wybór palnika nawet wśród najlepszych takich jak Philips to nie prosta sprawa,bo ich barwa jest różna,więc byłbym wdzięczny za bardziej precyzyjne propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Jezeli niebieski światło to minimum 6000kelvinow tylko ze w deszczu i w nocy jest slabsza widcznosc. Ja mam 5500 kelvinow i swieca tak: Zarniki to TUNGSRAM, auto to zafira na bixenonie ale żarniki robią robotę w każdych warunkach 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted January 21, 2021 Author Share Posted January 21, 2021 O zwykłych żarówkach Tungsram to słyszałem,że złe nie są ale żadna rewelacja to też ponoć nie jest.U ciebie wygląda to całkiem nieźle.Długo już je masz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 55 minut temu, Falen napisał: O zwykłych żarówkach Tungsram to słyszałem,że złe nie są ale żadna rewelacja to też ponoć nie jest.U ciebie wygląda to całkiem nieźle.Długo już je masz ? Od wigilii ale żywotność żarników i żarówek jest skranie różna. TUNGSRAM jest firmą siostrzaną General Electric, działali w kooperacji i wspomagali swoje procesy produkcyjne i doskonalili swoje produkty razem. W omedze wymieniałem zarniki na General Electric i przez 3 lata nie było oznak zużycia, później sprzedałem omege. Co do żarówek to żarówki z najwyższej półki mają wytrzymać okres gwarancji, tak się teraz je produkuje bo są w miarę tanie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skroba Posted January 25, 2021 Share Posted January 25, 2021 Polecam Ci BOSMA Cena/Jakość, mam ponad 3 lata żarniki, świecą naprawdę dobrze, a nawet zaje biście !!! Jeśli szukasz dobrej opcji za rozsądną kasę, to śmiało kupuj !!! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 Jak @Skroba pisze, Bosma za 100-120zł komplet i do wyboru masz odcienie 4300k i 6000k będą bardziej niebieskie, ew. jak większy budżet to Osram CBI tam są wersje starsza 5500k i nowsza 6000k 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted January 26, 2021 Author Share Posted January 26, 2021 21 godzin temu, Skroba napisał: Polecam Ci BOSMA Cena/Jakość, mam ponad 3 lata żarniki, świecą naprawdę dobrze, a nawet zaje biście !!! Jeśli szukasz dobrej opcji za rozsądną kasę, to śmiało kupuj !!! Poczytałem trochę opinii w necie i wydają się rzeczywiście przyzwoitym wyborem jeśli chodzi o cenę/jakość.Mogłbyś napisać o jakim odcieniu masz u siebie palniki i jak się sprawują w deszczu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 do deszczu to jak najniższe K 4300 - 5000 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted January 26, 2021 Author Share Posted January 26, 2021 2 minuty temu, robert514 napisał: do deszczu to jak najniższe K 4300 - 5000 Bosma ma zdaje się dwie opcje 4300K lub 6000K.No,ale wiele ludzi też ponoć mówi,że Bosma przy barwie 6000K jest bardziej biała niż niebieska.Tak podobno mają te palniki.Dlatego ciekawi mnie co ma do powiedzenia Skroba.Jaką barwę ma u siebie i jak on zapatruje się na to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 4 minuty temu, Falen napisał: Bosma ma zdaje się dwie opcje 4300K lub 6000K.No,ale wiele ludzi też ponoć mówi,że Bosma przy barwie 6000K jest bardziej biała niż niebieska.Tak podobno mają te palniki.Dlatego ciekawi mnie co ma do powiedzenia Skroba.Jaką barwę ma u siebie i jak on zapatruje się na to. temperatura barwy jest mierzona i nie opiera się na "podobno", chyba, że producent zawyża lub zaniża parametry po cichu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted January 26, 2021 Author Share Posted January 26, 2021 Teraz, robert514 napisał: chyba, że producent zawyża lub zaniża parametry po cichu No właśnie.A mnie się zdaje,że w przypadku Bosmy coś takiego właśnie ma miejsce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert514 Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 (edited) 11 minut temu, Falen napisał: No właśnie.A mnie się zdaje,że w przypadku Bosmy coś takiego właśnie ma miejsce. to lepiej dla ciebie jak zaniża bo chcesz do deszczu jw. Edited January 26, 2021 by robert514 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skroba Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 Ja kupiłem 6000K i tak - rzeczywiście w dużym deszczu świecą bliżej /chodzi o opcję po zmroku/ niż w porę suchą, ale nie jest to jakiś dramat, a powiem iż wymusza to zdjęcie troszkę nogę z gazu, co raczej zaliczam na plus. Patrząc na barwę światła stojąc przed samochodem, już z jakichś 25m dostrzega się światło niebieskie, o co mi właśnie chodziło przy wyborze 6000K. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon gsi Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 Wertteile - cena 56 PLN za dwa palniki jakiej barwy chcesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 18 godzin temu, szymon gsi napisał: Wertteile - cena 56 PLN za dwa palniki jakiej barwy chcesz... śmierdzi trochę Hidem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon gsi Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 (edited) no i co z tego czy Hid-em czy Mid-em czy Tid-em ... w poprzedniej Omie 4 lata Hidy świeciły aż miło , teraz 3 lata w obecnej te Wertteile - to po co przepłacać ? Te paliniki są chyba tylko dostępne w hurtowniach Gordon ..... Edited January 30, 2021 by szymon gsi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arklin Posted February 3, 2021 Share Posted February 3, 2021 Wertteile to marka własna Gordona, a jeśli chodzi o Bosma to dwupak kosztuje od 87zł na Alledrogo. Fabrycznie były 4300 i chyba tylko takie mają homologację. Używam Bosmy i nie narzekam. Często większe znaczenie ma stan odbłyśnika niż same palniki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted February 4, 2021 Author Share Posted February 4, 2021 12 godzin temu, Arklin napisał: Wertteile to marka własna Gordona, a jeśli chodzi o Bosma to dwupak kosztuje od 87zł na Alledrogo. Fabrycznie były 4300 i chyba tylko takie mają homologację. Używam Bosmy i nie narzekam. Często większe znaczenie ma stan odbłyśnika niż same palniki. Temperatura barwowa nie ma wpływu na homologację.Palniki Bosmy 6000K jak najbardziej ją mają.Ostatecznie Bosme 6000K właśnie kupiłem no i jest dużo lepiej.Trudno jednak żeby było gorzej,bo to co było włożone w aucie to istna katastrofa.Jeden palnik to była podróba Philipsa który nie mógł być oryginałem z uwagi na kiepski rozkład światła i brak odpowiednich oznaczeń jakie stosuje marka w przypadku oryginałów.Drugim palnikiem był oryginalny Osram Xenarc,ale co z tego skoro był wyprodukowany w 2012 roku oraz był totalnie wypalony i świecił jak świeczka.Odniosę się jeszcze do barwy palników 6000K Bosmy.Potwierdziły się opinie które czytałem w necie,że barwy 6000K te palniki na pewno nie mają.Światło jest zdecydowanie bardziej białe niż niebieskie i ich realna barwa nieznacznie przekracza jakieś 5000K.No najwyżej co mogą mieć to 5500K max nie więcej.Palniki Philipsa czy Osrama przy 6000K mają znacznie bardziej chłodniejszą barwę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 Ja tam polecam żarniki marki AMIO 8000K. Barwa piękna, żarniki tanie, z reklamacją nie ma problemów. Jazda w nocy w deszczu ciężka, przy tej temperaturze barwowej. Ewentualnie jak chcesz droższe to Bosma 6000K. Omijać wszelakie Philpsy i Osramy za grubą mamonę, bo to miernota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted February 23, 2021 Author Share Posted February 23, 2021 2 godziny temu, B0Cygano napisał: Omijać wszelakie Philpsy i Osramy za grubą mamonę, bo to miernota. Nie zgodzę się tu z tobą.Philps i Osram to czołówka jeśli chodzi o oświetlenie,ale też bardzo wysokie ceny.Innym problemem jest też to,że nasz rynek jest nieprawdopodobnie wręcz zalany tandetnymi podróbkami palników właśnie tych dwóch firm.Ludzie narzekają,bo nieświadomie kupują podróby które świecą do kitu.Jak już wspomniałem w poprzednim poście sam miałem taką podróbę Philipsa co zamontował poprzedni właściciel jeszcze i rozkład światła był fatalny.Rzeczywistość jest taka,że lepiej kupić np Bosme czy Tungsram,bo tego nikt nie podrabia i mieć dobre,pewne oświetlenie niż władować się na podróbę Philipsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B0Cygano Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 Z tym czy ktoś nie podrabia Bosmy byłbym ostrożny. Masz prawo się nie zgodzić, ale zakupione Osramy, nie wiem czy oryginalne, które kosztowały prawie 400 złotych nowych polskich leżą w garażu na półce, a w aucie jeżdżą Amio, które świecą znacznie lepiej. Wcześniej miałem żarniki Bosma 6000K i do nich również "prestiżowe" palniki Osram nie miały podejścia. Dziś to płacisz za markę, żarnik klepany jest w tej samej fabryce co ten z alledrogo za 30 zł. Tylko potem dostaje oznaczenia i certyfikacje producenta i cena idzie o 500% w górę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falen Posted February 23, 2021 Author Share Posted February 23, 2021 Najszybciej będzie podrabiane to co jest markowe i drogie czyli właśnie Osram albo Philips.A Bosma jest dość tania jak na xenon i produkowana w Polsce,więc wątpię by ktoś chciał to podrabiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts