Jump to content

Pytanie o tylne hamulce

Recommended Posts

Witam jestem tutaj nowy przy okazji jestem Piotrek pochodzę z Podkarpacia,nabyłem opla omegę b fl 2.2 dti z 2002 roku i wziąłem się za hamulce.Przód ogarnąłem momentalnie,wziąłem się za tył i wszystko by było ale nie wiem jak ściągnąć stare tarcze bo nie chce zejść za nic w świecie,od czego zacząć może jakiś manual,dziękuję i pozdrawiam

pewnie tarczo-bębny rant mają, trzeba by odpuścić szczęki chyba przez otwór śruby jak pamiętam, ale ręki nie dam sobie obciąć :P

jakoś tak : "Często jest tak ze tarcza nam łatwo nie zejdzie ponieważ we wnętrzu jej bębna jest rant ze szczek ręcznego. Można tłuc na chama, tarcza w końcu zejdzie ale wtedy można poobrywać mocowania szczek. Należy przekręcić tak tarcze, żeby jej największy otwór był na godzinie 12. małym płaskim śrubokrętem przez otwór próbujemy poluzować szczeki (mała śruba rzymska we wnętrzu tarczy. Dla ułatwienia prawa strona śruba w goreć, lewa strona śruba w dol. Oczywiście samochód nie może mieć zaciągniętego hamulca ręcznego. Zdejmujemy tarcze."

Pytanie takie czy do demontażu tarczy muszę odkręcać piastę z łożyskiem czy nie i czy tarcza powinna zejść z piasty bez rozkręcania łożyska

1 minutę temu, harrikson napisał:

Pytanie takie czy do demontażu tarczy muszę odkręcać piastę z łożyskiem czy nie i czy tarcza powinna zejść z piasty bez rozkręcania łożyska

Z tyłu piasty nie odkręcasz.

Tarcza po odkręceniu imbusa,zacisku i poluzowaniu szczęk ręcznego musi zejść 

1 godzinę temu, harrikson napisał:

No właśnie muszę jeszcze popuścić szczęki imbusa już odkręciłem ale na razie przerwa bo nas zasypuje...

kręcisz nr 15 

https://img.catalogs-parts.com/oem/opel/images_big/V94/202569.png